Dr. Flemming este probabil cel mai cunoscut om de știință din domeniul microbiologiei. El este renumit pentru descoperirea penicilinei din cultura sa de microorganisme din ciuperca Penicillium sp.

Istoria descoperirii sale este că Fleming a investigat proprietățile stafilococilor. Odată, a observat că o cultură a fost contaminată cu o ciupercă și că coloniile de stafilococi care înconjurau imediat ciuperca au fost distruse, în timp ce alte colonii de stafilococi mai îndepărtate erau normale.

Fleming a cultivat mucegaiul într-o cultură pură și a constatat că acesta producea o substanță care ucide o serie de bacterii care cauzează boli. A identificat mucegaiul ca fiind din genul Penicillium, de unde a extras și purificat substanța Penicilina.

El a investigat efectul său antibacterian pozitiv asupra mai multor organisme și a observat că afectează bacterii precum stafilococii și mulți alți agenți patogeni Gram-pozitivi care provoacă scarlatina, pneumonia, meningita și difteria, dar nu și febra tifoidă sau paratifoidă, care sunt cauzate de bacterii Gram-negative, pentru care căuta un tratament la acea vreme. De asemenea, a afectat Neisseria gonorrhoeae, care provoacă gonoreea, deși această bacterie este Gram-negativă.

Fleming și-a publicat descoperirea în 1929, în British Journal of Experimental Pathology, dar articolul său a fost puțin mediatizat. El a devenit celebru ulterior, deoarece penicilina a fost folosită pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a salvat viețile soldaților mane.

Acesta a fost momentul în care s-a dat startul în domeniul terapiei cu antibiotice. Astăzi, orizontul este mai larg și multe speranțe sunt depuse în utilizarea zilnică a probioticelor, cum ar fi kefirul, kombusha și modularea microbiotei intestinale.

Toate acestea și multe alte ilustrații de microbiologie le găsiți în colecția noastră la mindthegraph.com.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane