Ο Δρ Φλέμινγκ είναι ίσως ο πιο διάσημος επιστήμονας στον τομέα της Μικροβιολογίας. Είναι γνωστός για την ανακάλυψη της πενικιλίνης από την καλλιέργεια μικροοργανισμών του μύκητα Penicillium sp.

Η ιστορία της ανακάλυψής του είναι ότι ο Φλέμινγκ είχε ερευνήσει τις ιδιότητες των σταφυλόκοκκων. Κάποτε παρατήρησε ότι μια καλλιέργεια είχε μολυνθεί με έναν μύκητα και ότι οι αποικίες των σταφυλόκοκκων που περιβάλλουν αμέσως τον μύκητα είχαν καταστραφεί, ενώ άλλες αποικίες σταφυλόκοκκων που βρίσκονταν πιο μακριά ήταν φυσιολογικές.

Ο Φλέμινγκ καλλιέργησε τη μούχλα σε καθαρή καλλιέργεια και διαπίστωσε ότι παρήγαγε μια ουσία που σκότωνε πολλά βακτήρια που προκαλούσαν ασθένειες. Αναγνώρισε ότι η μούχλα ανήκε στο γένος Penicillium, από το οποίο εξήγαγε και καθάρισε την ουσία Penicilllin.

Διερεύνησε τη θετική αντιβακτηριακή του δράση σε πολλούς οργανισμούς και παρατήρησε ότι επηρέαζε βακτήρια όπως οι σταφυλόκοκκοι και πολλά άλλα θετικά κατά Gram παθογόνα που προκαλούν οστρακιά, πνευμονία, μηνιγγίτιδα και διφθερίτιδα, αλλά όχι τυφοειδή πυρετό ή παρατυφοειδή πυρετό, που προκαλούνται από αρνητικά κατά Gram βακτήρια, για τα οποία αναζητούσε θεραπεία εκείνη την εποχή. Επηρέασε επίσης το Neisseria gonorrhoeae, το οποίο προκαλεί τη γονόρροια, αν και το βακτήριο αυτό είναι αρνητικό κατά Gram.

Ο Φλέμινγκ δημοσίευσε την ανακάλυψή του το 1929, στο British Journal of Experimental Pathology, αλλά το άρθρο του έτυχε ελάχιστης προσοχής. Έγινε διάσημος στη συνέχεια επειδή η πενικιλίνη χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έσωσε ζωές πολλών στρατιωτών.

Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα του τομέα της αντιβιοτικής θεραπείας. Σήμερα, ο ορίζοντας είναι ευρύτερος και πολλές ελπίδες εναποτίθενται στην καθημερινή χρήση προβιοτικών όπως το κεφίρ, η κομπούσα και η διαμόρφωση του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Όλες αυτές και πολλές άλλες εικόνες Μικροβιολογίας θα βρείτε στη συλλογή μας στη διεύθυνση mindthegraph.com.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα