Atunci când se produce un articol, o cantitate mare de fapte și informații sunt încorporate în el și, în mod frecvent, această cantitate de material trebuie să fie comprimată pentru a crește gradul de înțelegere a articolului.

În esență, un rezumat ajută la determinarea dacă un articol îndeplinește așteptările cu privire la subiect, dacă a fost construit cu toate complexitățile subiectului, dacă poate duce la o concluzie și așa mai departe.

Deși crearea unui rezumat al unui articol poate părea simplă și directă, poate fi o provocare să alegi exact ce material este suficient de important pentru a fi inclus. În plus, trebuie să aveți în vedere mult mai mult decât simpla reluare a informațiilor. 

Dar nu vă temeți - în acest post, veți descoperi instrucțiuni detaliate despre cum să scrieți un rezumat al unui articol corect și eficient.

Ce este un rezumat și de ce este important?

Este esențial să rețineți că rezumatele sunt un indicator puternic al abilităților dumneavoastră de citire și scriere. Un rezumat este pur și simplu o scurtă schiță a principalelor elemente ale unui articol, care este scrisă în întregime în propriile cuvinte.

În general, un rezumat ar trebui să fie cam o treime din lungimea textului original, dar trebuie să conțină toate informațiile cele mai importante.

Un rezumat are multe beneficii și, așa cum s-a menționat deja, este important să condensezi o mare parte din informațiile dintr-un articol. Acest lucru poate fi util pentru scriitor, deoarece ajută la identificarea punctelor principale și a detaliilor cheie și poate oferi o varietate de perspective care sporesc înțelegerea și aruncă lumină asupra subiectului, pe lângă faptul că comunică esența articolului într-un mod atractiv.

De asemenea, cititorii pot înțelege mai ușor un articol, deoarece nu vor trebui să parcurgă paragrafe lungi de text pentru a-și da seama despre ce este vorba în declarația ta de teză.

Rezumate vs. recenzii

Să discutăm cum să distingem recenziile de rezumate înainte de a trece la cum să scrieți un rezumat al unui articol.

O recenzie se referă, de obicei, la exprimarea unui punct de vedere cu privire la problema discutată. Ea se concentrează în jurul conceptelor narațiunii și a modului în care a fost prezentată, mai degrabă decât asupra detaliilor specifice. 

O recenzie recunoaște, de asemenea, impactul pe care subiectul îl are asupra cuiva sau a ceva. De asemenea, poate fi folosită pentru a oferi o introducere completă a subiectului, deși, spre deosebire de rezumate, recenziile nu sunt obligate să sublinieze toate aspectele majore ale subiectului în aceeași ordine cronologică. 

Recenzile pot fi folosite pentru orice subiect care poate fi prezentat unui public și sunt folosite atât în situații formale, cât și informale, cum ar fi "o recenzie de film" sau "o recenzie a unei lucrări de cercetare". 

Calitatea unei recenzii poate diferi de la un recenzent la altul, în funcție de modul în care este interpretată, ca o recenzie bună sau proastă. În schimb, rezumatele nu iau în considerare niciun fel de opinie.

Un rezumat este o descriere succintă a unei reprezentări sau a unei relatări care a fost prezentată și este utilizat pentru a ajuta cititorul să înțeleagă materialul. Acesta acoperă fiecare punct critic al textului și prezintă substanța în aceeași ordine cronologică ca și narațiunea. 

Un rezumat nu se abate deloc de la aspectele principale ale subiectului. Nu menționează nicio evaluare a subiectului sau a ideilor autorului. Rezumatele urmează întotdeauna același format ca și subiectul pe care îl rezumă, începând cu introducerea și terminând cu concluzia subiectului. Deși rezumatele sunt utilizate frecvent în mediul academic, ele pot fi aplicate la orice alt tip de povestire.

Pași pentru redactarea unui rezumat eficient

Primul pas în învățare cum să scrieți un rezumat al unui articol este să înțelegeți că rezumatele de articole trebuie să arate că puteți citi și interpreta informațiile. 

1. Citiți articolul de cel puțin două ori

Pentru a înțelege argumentele și subiectul articolului, ar trebui mai întâi să citiți articolul cu atenție. În această etapă, nu vă deranjați să luați notițe; în schimb, concentrați-vă doar pe citirea articolului. Aici intervine faptul de a avea abilități puternice de lectură.

Via GIPHY

2. Precizați ideea principală

După ce citiți cu atenție articolul, veți putea identifica tema centrală și subiectul articolului.

3. Începeți să luați notițe

După ce ați identificat subiectul principal, începeți să luați notă de argumentele de susținere, concentrați-vă asupra punctelor cheie și gândiți-vă la ce altceva din articol ar putea fi util sau important pentru rezumat.

În plus, este o idee bună să evidențiați anumite cuvinte sau fraze din conținut și, atunci când rezumați articolul, să încorporați cuvintele cheie principale.

4. Scrieți-o

Începeți să scrieți folosind propriile cuvinte și evitați să copiați fraze și propoziții din articol, cu excepția cazului în care acestea sunt citate direct.

5. Gândiți-vă la structură

Un rezumat trebuie să aibă o introducere, paragrafe din corp și o concluzie care să nu depășească o treime din lungimea articolului.

  • Introducere: 

Paragraful de deschidere trebuie să conțină un cârlig care să atragă cititorul. Introducerea include o descriere generală a subiectului, titlul articolului și, în mod ideal, o teză care să surprindă esența textului și care să explice care sunt punctele pe care le veți dezvolta.

  • Corpul paragrafelor:

Fiecare argument de susținere ar trebui să aibă propriul său paragraf. Vorbiți despre el, clarificați sau condensați aceste argumente de susținere în fiecare paragraf din corp. Asigurați-vă că vorbiți despre raționamentul din spatele fiecărei concluzii individuale și despre dovezile de susținere pe care le-ați folosit. 

  • Concluzie:

Reluați propoziția de subiect din introducere sau teza de teză despre argumentul cheie pentru a începe concluzia, asigurați-vă că o reformulați din declarația de deschidere.

Puteți comunica mai bine înțelesul general al articolului și argumentele sale folosind această secțiune. Descrieți, în câteva fraze, orice alte aspecte, consecințe sau probleme suplimentare pe care le ridică articolul. 

Comunicați știința în mod vizual cu puterea infografiilor

Începeți să folosiți instrumentul Mind The Graph și obțineți acces la șabloane infografice excelente pentru ca articolele să fie mai atractive pentru cititori din punct de vedere vizual.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane