În anii 1950, celebrul om de știință Alan Turing, specializat în calculatoare și în mecanica acestora, a ridicat întrebarea: "Pot gândi mașinile ca oamenii?". Mulți au fost intrigați de această întrebare și au început să dezvolte tehnologii care pot gândi cu adevărat, dar a fost în zadar. Toate aceste inovații au avut unele dezavantaje, iar dezvoltatorii nu au putut duce la bun sfârșit sarcina dorită.

Având ca sursă de inspirație întrebarea lui Turing, mulți regizori au realizat filme cu acest concept utopic, prezentând capacitatea de gândire a mașinilor și modul în care aceasta ne-a influențat pe noi, oamenii. Dar, cu toate acestea, niciunul dintre ele nu a fost posibil în viața reală.

Revenind în prezent, o companie numită OpenAI, fondată în 2015, a venit cu un răspuns la întrebarea care durează de 70 de ani. Aceștia au demonstrat că "mașinile pot gândi cu adevărat" cu noua lor invenție "ChatGPT, un model avansat de limbaj puternic", care a fost lansat în 2022 și a devenit un succes instantaneu în rândul publicului.

Cu toate acestea, există multe preocupări legate de implicațiile sale, în special în domeniul științei, deoarece mai multe persoane au început să o folosească pentru a scrie lucrări de cercetare. Chiar dacă ajută în mai multe domenii, scrierea unei lucrări de cercetare în locul unui om este considerată a fi fatală, deoarece este încă o mașină fără valori umane sau morală etică.

În acest articol, vom discuta una dintre întrebările majore pe care oamenii le au: "Este corect să folosim ChatGPT?", "Este un ChatGPT lucrare de cercetare bun?", "Cât de etic este să folosești ChatGPT pentru a crea o lucrare de cercetare?". Vom răspunde la aceste întrebări precizând toate avantajele și dezavantajele care vin împreună cu acest lucru. 

Ce este ChatGPT?

ChatGPT, tehnologia care a revoluționat întreaga lume în decurs de 6 luni, este practic un chatbot care răspunde la toate întrebările dumneavoastră în limbaj natural.

Funcționează pe principiul GPT (Generative Pre-Trained Transformer), un model de învățare automată care utilizează modele de învățare supravegheată și nesupravegheată pentru a genera un limbaj asemănător celui uman. Această caracteristică este cea care a făcut din ChatGPT un asistent de inteligență artificială unic față de ceilalți. Cu interacțiunea sa asemănătoare cu cea umană, ne-a oferit răspunsuri personalizate la toate întrebările noastre în câteva secunde.

După cum s-a menționat mai sus, GPT este un proces în doi pași care conține două faze - faza de preformare și faza de reglare fină. În timpul fazei de pre-antrenare, modelul învață lucruri noi, la fel cum învață un om atunci când este pus într-un mediu nou, iar în faza de ajustare fină, creatorii dau un rafinament mai ghidat și mai structurat modelului.

Deși multe companii au implementat chatbots cu inteligență artificială similare cu ChatGPT, motivul pentru care acesta s-a dovedit a fi impecabil este capacitatea sa de a genera text adecvat și coerent din punct de vedere contextual, ceea ce s-a dovedit a fi punctul său unic de vânzare și, ulterior, a devenit un instrument valoros în domeniul cercetării și dezvoltării.

Aplicarea ChatGPT într-o lucrare de cercetare:

Aplicarea ChatGPT într-o lucrare de cercetare poate varia în funcție de întrebarea de cercetare și de obiectivele specifice ale lucrării. Cu toate acestea, există mai multe moduri în care ChatGPT poate fi util în generarea de text pentru o lucrare de cercetare. 

1. ChatGPT pentru scrierea recenziei literaturii

O modalitate de a utiliza ChatGPT într-o lucrare de cercetare este de a genera o analiză a literaturii. O analiză a literaturii este o evaluare critică a cercetărilor existente pe un anumit subiect. Aceasta necesită ca un cercetător să citească și să analizeze o cantitate mare de literatură și apoi să sintetizeze aceste informații într-o narațiune coerentă. 

ChatGPT poate fi utilizat pentru a ajuta la generarea unora dintre aceste texte, cum ar fi rezumatele studiilor individuale sau concluziile cheie ale studiilor. Astfel, cercetătorii pot economisi timp și efort, permițându-le să se concentreze asupra analizei critice și sintezei literaturii. 

2. ChatGPT pentru scrierea Metodologiei de cercetare

Un alt mod de a utiliza ChatGPT într-o lucrare de cercetare este de a genera text pentru secțiunea de metode. Secțiunea de metode a unei lucrări de cercetare descrie procedurile și tehnicile utilizate pentru a efectua cercetarea. Redactarea acestei secțiuni poate necesita mult timp, în special dacă cercetarea implică proceduri sau tehnici complexe.
ChatGPT poate fi utilizat pentru a ajuta la generarea unora dintre aceste texte, cum ar fi descrierile de echipamente sau proceduri. Cu toate acestea, cercetătorii trebuie să se asigure că textul generat reflectă cu acuratețe metodele utilizate în cercetarea lor. 

3. ChatGPT pentru identificarea problemei de cercetare:

ChatGPT ajută și la dezvoltarea unei întrebări de cercetare. Poate fi solicitat un subiect general sau un cuvânt cheie și poate genera o listă de potențiale întrebări de cercetare bazate pe acel subiect. 

De exemplu, dacă un cercetător este interesat să studieze anxietatea și depresia în rândul studenților, poate solicita ChatGPT cu "anxietate și depresie în rândul studenților", iar acesta poate genera o listă de întrebări de cercetare potențiale, cum ar fi "În ce mod sistemul actual al facultăților duce la anxietate și depresie în rândul studenților?" sau "De ce suferă studenții de anxietate și depresie la o vârstă foarte fragedă?".

4. ChatGPT pentru redactarea Concluziei

ChatGPT poate fi utilizat și pentru a genera text pentru secțiunile de discuții și concluzii ale unei lucrări de cercetare. Aceste secțiuni cer cercetătorilor să analizeze și să interpreteze rezultatele și să tragă concluzii pe baza cercetării lor.
ChatGPT poate ajuta la generarea unora dintre aceste texte, cum ar fi interpretări ale constatărilor sau implicații pentru cercetări viitoare. Cu toate acestea, este important ca cercetătorii să evalueze cu atenție textul generat pentru a se asigura că acesta reflectă cu acuratețe constatările și analiza lor.

În plus față de aceste aplicații specifice, ChatGPT poate fi utilizat, de asemenea, în general, pentru a genera text pentru o lucrare de cercetare. De exemplu, poate fi utilizat pentru a ajuta la generarea unui text introductiv care să ofere informații de bază despre întrebarea de cercetare sau pentru a ajuta la generarea de tranziții între diferitele secțiuni ale lucrării. 

Implicațiile etice ale unei lucrări de cercetare ChatGPT

Chiar dacă utilizarea ChatGPT este ridicată și oferă o modalitate ușoară de a finaliza procesul lung, uneori chiar obositor, de scriere a unei lucrări de cercetare, acesta vine cu o parte echitabilă de dezavantaje, în principal de natură etică. Unele dintre implicațiile etice pe care cineva trebuie să le ia în considerare înainte de a utiliza acest lucru sunt

  • Bias: La fel ca orice alt model de învățare automată, ChatGPT este susceptibil la prejudecăți. Acest lucru înseamnă că limbajul pe care îl generează poate reflecta anumite prejudecăți prezente în datele sale de instruire. Este important să fiți conștienți de acest lucru și să evaluați în mod critic limbajul generat de ChatGPT pentru a vă asigura că nu perpetuează stereotipuri sau prejudecăți dăunătoare.
  • Plagiat: Este important să vă asigurați că limbajul generat de ChatGPT este citat în mod corespunzător și atribuit modelului. Utilizarea limbajului generat de ChatGPT fără atribuirea corespunzătoare ar putea constitui plagiat
  •  Responsabilitate: Fiind un model de limbaj AI, ChatGPT nu este capabil să își asume responsabilitatea pentru limbajul pe care îl generează. Este important să vă asigurați că limbajul generat de ChatGPT este în concordanță cu standardele etice și legale și că vă asumați responsabilitatea pentru orice limbaj generat de model. 
  • Confidențialitatea datelor: ChatGPT poate avea nevoie de acces la date sensibile sau personale pentru a funcționa eficient. Cercetătorii trebuie să ia măsuri adecvate pentru a proteja confidențialitatea subiecților lor și să se asigure că au obținut consimțământul înainte de a utiliza orice date în lucrarea lor de cercetare. 
  • Proprietatea: Utilizarea ChatGPT în lucrările de cercetare ridică întrebări cu privire la cine deține proprietatea intelectuală a textului generat. Dacă un cercetător folosește ChatGPT pentru a genera text pentru lucrarea sa de cercetare, va exista o confuzie cu privire la cine deține drepturile de autor pentru acel text. Aceasta este o problemă juridică complexă care nu a fost încă pe deplin rezolvată. 

În timp ce ChatGPT se dovedește a fi util în timpul scrierii unei lucrări de cercetare, trebuie să se țină cont de implicațiile sale etice și să se asigure că se iau măsurile adecvate pentru a preveni acest lucru.

Poate fi folosit ChatGPT pentru a scrie o lucrare de cercetare?

ChatGPT ar putea ajuta la scrierea unei lucrări de cercetare, dar este important să se țină cont de limitările și implicațiile sale etice. Cu toate acestea, putem folosi în mod eficient ChatGPT pentru a genera idei, a organiza date și a redacta secțiuni ale unei lucrări de cercetare. Este important de reținut că ChatGPT nu poate niciodată să înlocuiască abilitățile de gândire critică și analitică ale unui om, care sunt esențiale pentru a scrie o lucrare de cercetare, ci este doar un instrument care poate ajuta la efectuarea de comisioane. 

În plus, iată câteva sfaturi pentru a utiliza ChatGPT în mod eficient atunci când scrieți o lucrare de cercetare:

  • Folosiți ChatGPT ca instrument de inspirație și îndrumare, dar nu vă bazați exclusiv pe rezultatele sale. Revizuiți și editați întotdeauna conținutul generat de ChatGPT pentru a vă asigura că acesta corespunde obiectivelor dumneavoastră de cercetare și standardelor profesionale.
  • Asigurați-vă că conținutul generat de ChatGPT este original și nu încalcă nicio lege privind drepturile de autor și asigurați-vă că citați fiecare sursă menționată.
  •  Fiți transparent cu privire la utilizarea ChatGPT în lucrarea de cercetare. Recunoașteți limitările instrumentului și măsura în care a fost utilizat în procesul de scriere.

În concluzie, putem spune că ChatGPT este un instrument potențial care îi poate ajuta pe cercetători să economisească mult timp și să-i ajute să-și atingă obiectivele mai repede, dar în același timp, tot ceea ce ne ușurează viața vine cu un preț corect și, în acest caz, ne poate face să fim lipsiți de gândire creativă și ne poate face să ne bazăm pe ea tot timpul. Așadar, este în mâinile noastre să o folosim cu înțelepciune, să luăm doar informațiile necesare și să nu o folosim pentru a scrie totul.

200+ șabloane frumoase pre-făcute pentru infografice profesionale

V-ați săturat să creați sau să răsfoiți imagini vechi de pe Google? Noi vă înțelegem! Nu este ușor să obții imagini exacte care să se alinieze cu conținutul tău. Dar Mind the Graph are o soluție! 

Cu peste 200 de șabloane frumoase pre-făcute pentru infografice profesionale, puteți răsfoi biblioteca de Mind the Graph vizuale și să vă amplificați lucrarea de cercetare cu cele adecvate care se potrivesc cercetării dumneavoastră.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane