V petdesetih letih prejšnjega stoletja je znani znanstvenik Alan Turing, ki se je ukvarjal z računalniki in njihovo mehaniko, postavil vprašanje: "Ali lahko stroji razmišljajo kot ljudje?" To vprašanje je zanimalo mnoge in začeli so razvijati tehnologijo, ki lahko dejansko misli, vendar je bilo to zaman. Vse te inovacije so imele nekaj pomanjkljivosti in razvijalci niso mogli dokončati želene naloge.

Številni filmski ustvarjalci so po Turingovem vprašanju posneli filme s tem utopičnim konceptom, v katerih so prikazali miselne sposobnosti strojev in njihov vpliv na nas, ljudi. Vendar nobeden od njih ni bil izvedljiv v resničnem življenju.

V sedanjosti je podjetje OpenAI, ki je bilo ustanovljeno leta 2015, našlo odgovor na 70 let staro vprašanje. Dokazali so, da "stroji dejansko lahko mislijo", s svojim novim izumom "ChatGPT, naprednim zmogljivim jezikovnim modelom", ki je bil izdan leta 2022 in je takoj postal hit v javnosti.

Vendar pa se pojavljajo številni pomisleki glede njegovih posledic, zlasti na področju znanosti, saj ga je več ljudi začelo uporabljati za pisanje raziskovalnih člankov. Čeprav pomaga na več področjih, se zdi pisanje raziskovalnega dela namesto človeka usodno, saj gre še vedno za stroj brez kakršnih koli človeških vrednot ali etične morale.

V tem članku bomo razpravljali o enem od glavnih vprašanj, ki jih imajo ljudje: "Ali je prav uporabljati ChatGPT?", "Ali je Raziskovalni članek ChatGPT dobro?", "Kako etično je uporabljati ChatGPT za ustvarjanje raziskovalnega dela?". Na ta vprašanja bomo odgovorili z navedbo vseh prednosti in slabosti, ki so s tem povezane. 

Kaj je ChatGPT?

ChatGPT, tehnologija, ki je v šestih mesecih povzročila revolucijo na svetu, je v bistvu klepetalni robot, ki odgovarja na vsa vaša vprašanja v naravnem jeziku.

Deluje po načelu GPT (Generative Pre-Trained Transformer), modela strojnega učenja, ki uporablja nadzorovane in nenadzorovane učne modele za ustvarjanje človeku podobnega jezika. Zaradi te funkcije je ChatGPT edinstven pomočnik umetne inteligence v primerjavi z drugimi. S svojo človeku podobno interakcijo nam je v nekaj sekundah podal prilagojene odgovore na vsa naša vprašanja.

Kot je navedeno zgoraj, je GPT dvostopenjski postopek, ki vsebuje dve fazi - fazo pred usposabljanjem in fazo finega prilagajanja. V fazi predhodnega usposabljanja se model uči novih stvari, tako kot se uči človek, ko je postavljen v novo okolje, v fazi finega uglaševanja pa ustvarjalci model bolj vodeno in strukturirano izpopolnjujejo.

Čeprav je veliko podjetij implementiralo klepetalne robote z umetno inteligenco, podobne ChatGPT, se je ta izkazal za brezhibnega zaradi svoje sposobnosti ustvarjanja besedila, ki je kontekstualno primerno in skladno, kar se je izkazalo za njegovo edinstveno prodajno točko in je posledično postalo dragoceno orodje na področju raziskav in razvoja.

Uporaba ChatGPT v raziskovalni nalogi:

Uporaba ChatGPT v raziskovalnem delu se lahko razlikuje glede na specifično raziskovalno vprašanje in cilje dela. Vendar pa lahko ChatGPT na več načinov pomaga pri ustvarjanju besedila za raziskovalno delo. 

1. ChatGPT za pisanje pregleda literature

Eden od načinov uporabe ChatGPT v raziskovalnem delu je priprava pregleda literature. Pregled literature je kritična ocena obstoječih raziskav na določeno temo. Od raziskovalca zahteva, da prebere in analizira veliko količino literature ter nato te informacije sintetizira v koherentno pripoved. 

ChatGPT je mogoče uporabiti za pripravo nekaterih besedil, na primer povzetkov posameznih študij ali ključnih ugotovitev študij. To lahko raziskovalcem prihrani čas in napor ter jim omogoči, da se osredotočijo na kritično analizo in sintezo literature. 

2. ChatGPT za pisanje raziskovalne metodologije

Drug način uporabe ChatGPT v raziskovalnem članku je ustvarjanje besedila za poglavje o metodah. Razdelek o metodah v raziskovalnem članku opisuje postopke in tehnike, uporabljene za izvedbo raziskave. Pisanje tega poglavja je lahko zamudno, zlasti če raziskava vključuje zapletene postopke ali tehnike.
ChatGPT lahko uporabite za pomoč pri ustvarjanju nekaterih besedil, kot so opisi opreme ali postopkov. Vendar morajo raziskovalci zagotoviti, da ustvarjeno besedilo natančno odraža metode, uporabljene v njihovi raziskavi. 

3. ChatGPT za opredelitev raziskovalnega problema:

ChatGPT pomaga tudi pri oblikovanju raziskovalnega vprašanja. Na voljo je splošna tema ali ključna beseda, na podlagi katere lahko ustvari seznam možnih raziskovalnih vprašanj. 

Če na primer raziskovalca zanima proučevanje anksioznosti in depresije pri študentih, lahko v ChatGPT vpiše "anxiety and depression among college students" in ChatGPT pripravi seznam možnih raziskovalnih vprašanj, kot sta "Kako sedanji sistem študija na univerzi vodi v anksioznost in depresijo med študenti?" ali "Zakaj študenti trpijo za anksioznostjo in depresijo že v zelo mladih letih?"

4. ChatGPT za pisanje zaključka

ChatGPT lahko uporabite tudi za ustvarjanje besedila za razprave in zaključke v raziskovalnem članku. V teh poglavjih morajo raziskovalci analizirati in razlagati svoje ugotovitve ter na podlagi raziskav oblikovati zaključke.
ChatGPT lahko pomaga pri oblikovanju nekaterih besedil, kot so razlage ugotovitev ali posledice za prihodnje raziskave. Vendar pa je pomembno, da raziskovalci skrbno ocenijo ustvarjeno besedilo in zagotovijo, da natančno odraža njihove ugotovitve in analizo.

Poleg teh posebnih aplikacij lahko ChatGPT uporabljate tudi na splošno za ustvarjanje besedila za raziskovalno delo. Uporablja se lahko na primer za ustvarjanje uvodnega besedila, ki zagotavlja osnovne informacije o raziskovalnem vprašanju, ali za ustvarjanje prehodov med različnimi deli članka. 

Etični vplivi raziskovalne naloge ChatGPT

Čeprav je uporaba ChatGPT zelo pogosta in omogoča enostaven način za dokončanje dolgega, včasih celo napornega postopka pisanja raziskovalnega dela, ima tudi svoj delež slabosti, predvsem etične narave. Nekatere od etičnih posledic, ki jih je treba upoštevati, preden ga začnemo uporabljati, so

  • Predsodki: Kot vsak drug model strojnega učenja je tudi ChatGPT dovzeten za pristranskost. To pomeni, da lahko jezik, ki ga ustvari, odraža določene pristranskosti, ki so prisotne v njegovih podatkih za učenje. Pomembno je, da se tega zavedate in kritično ocenite jezik, ki ga ustvari ChatGPT, da zagotovite, da ne utrjuje škodljivih stereotipov ali predsodkov.
  • Plagiatorstvo: Pomembno je zagotoviti, da je jezik, ki ga ustvari ChatGPT, ustrezno naveden in pripisan modelu. Uporaba jezika, ki ga ustvari ChatGPT, brez ustreznega pripisa lahko pomeni plagiatorstvo
  •  Odgovornost: ChatGPT kot jezikovni model umetne inteligence ne more prevzeti odgovornosti za jezik, ki ga ustvari. Pomembno je zagotoviti, da je jezik, ki ga ustvari ChatGPT, skladen z etičnimi in pravnimi standardi, vi pa prevzamete odgovornost za vsak jezik, ki ga ustvari model. 
  • Zasebnost podatkov: ChatGPT lahko za učinkovito delovanje potrebuje dostop do občutljivih ali osebnih podatkov. Raziskovalci morajo sprejeti ustrezne ukrepe za zaščito zasebnosti svojih udeležencev in zagotoviti, da so pred uporabo podatkov v svoji raziskovalni nalogi pridobili soglasje. 
  • Lastništvo: Pri uporabi ChatGPT v raziskovalnih člankih se pojavljajo vprašanja o tem, kdo je lastnik intelektualne lastnine ustvarjenega besedila. Če raziskovalec uporablja ChatGPT za ustvarjanje besedila za svoje raziskovalno delo, bo prišlo do nejasnosti glede tega, kdo je lastnik avtorskih pravic za to besedilo. To je zapleteno pravno vprašanje, ki še ni v celoti rešeno. 

Čeprav je ChatGPT v pomoč pri pisanju raziskovalnega dela, je treba upoštevati njegove etične posledice in sprejeti ustrezne ukrepe, da se to prepreči.

Ali je mogoče ChatGPT uporabiti za pisanje raziskovalnega dela?

ChatGPT lahko pomaga pri pisanju raziskovalnega dela, vendar se je treba zavedati njenih omejitev in etičnih posledic. Kljub temu lahko ChatGPT učinkovito uporabimo za ustvarjanje idej, urejanje podatkov in pisanje delov raziskovalne naloge. Pomembno je opozoriti, da ChatGPT nikoli ne more nadomestiti sposobnosti kritičnega in analitičnega mišljenja človeka, ki so bistvene za pisanje raziskovalne naloge, temveč je le orodje, ki lahko pomaga pri opravljanju opravil. 

Poleg tega je tukaj nekaj nasvetov za učinkovito uporabo ChatGPT pri pisanju raziskovalnega dela:

  • ChatGPT uporabljajte kot orodje za navdih in usmerjanje, vendar se ne zanašajte le na njegove rezultate. Vsebino, ki jo ustvari ChatGPT, vedno preglejte in uredite, da bo ustrezala vašim raziskovalnim ciljem in strokovnim standardom.
  • Zagotovite, da je vsebina, ki jo ustvari ChatGPT, izvirna in ne krši zakonov o avtorskih pravicah. in ne pozabite navesti vseh virov, ki so bili omenjeni.
  •  O uporabi ChatGPT v svojem raziskovalnem članku bodite transparentni. Zavedajte se omejitev orodja in obsega njegove uporabe v procesu pisanja.

Na koncu lahko rečemo, da je ChatGPT potencialno orodje, ki lahko raziskovalcem pomaga prihraniti veliko časa in jim pomaga hitreje doseči cilje, vendar ima hkrati vse, kar nam olajša življenje, pošteno ceno in v tem primeru nas lahko prikrajša za ustvarjalno razmišljanje in nas prisili, da se ves čas zanašamo nanj. Zato je v naših rokah, da ga pametno uporabljamo, iz njega vzamemo le potrebne informacije in ga ne uporabljamo za pisanje vsega.

200+ vnaprej pripravljenih čudovitih predlog za profesionalne infografike

Ste utrujeni od ustvarjanja ali brskanja po starih slikah iz Googla? Razumemo vas! Ni lahko dobiti natančnih slik, ki se ujemajo z vašo vsebino. Toda Mind the Graph ima rešitev! 

Z več kot 200 vnaprej pripravljenimi čudovitimi predlogami za profesionalne infografike lahko brskate po knjižnici Mind the Graph vizualnih prikazov in svoje raziskovalno delo dopolnite z ustreznimi, ki ustrezajo vaši raziskavi.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge