Het kan heel moeilijk zijn om het ideale lettertype voor een project te kiezen, zoals elke grafisch ontwerper kan bevestigen. De keuze van het lettertype wordt nog belangrijker als je verwacht dat het veel en vaak zal worden gebruikt.

Het is een essentieel onderdeel van typografieDat is de kunst om uw ontwerp visueel samenhangend te maken. Het algemene ontwerp van een fontgroep is meestal het begin van de zoektocht, maar met een beetje graven kun je terechtkomen in de meest gedetailleerde selectie van de maker.

Er is een aantal onderzoeken gedaan naar typografie om een aantal goede redenen te ontdekken voor de keuze van een bepaald lettertype voor een bepaalde projectcategorie.

Het is ook het beste om een professioneel lettertype te kiezen dat gemakkelijk te lezen is zonder veel extra's.

Wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld, moet zo worden geschreven dat de lezer zich concentreert op de informatie, niet alleen op het formaat.

Sommige mensen vinden de huidige wetenschappelijke lettertypes saai en overdreven. Vanwege hun leesbaarheid en eenvoud zijn deze lettertypes overal te vinden. Gebruik een vertrouwd lettertype om je werk professioneel over te laten komen.

Bij de keuze van lettertypes zijn er meer overwegingen dan op het eerste gezicht lijken. Sommige lettertypes hebben bijvoorbeeld de reputatie legitiem te zijn, andere niet.

In dit artikel delen wij een handvol wetenschappelijke bevindingen in de hoop dat zij u zullen helpen bij uw besluitvorming over wetenschappelijke fonts.

Als u de keuze van lettertypes ooit intimiderend vond, is het doel van dit artikel u richtlijnen en informatie te bieden om u te helpen een beslissing te nemen.

Wat is het belang van lettertypen?

Als een lettertype zorgvuldig wordt gekozen, kan het de lezer het gewenste effect bieden en de woorden het gevoel van leven geven dat ze verdienen, terwijl het tegelijkertijd het gebied weerspiegelt dat het vertegenwoordigt.

Het lettertype geeft de woorden op een pagina visueel weer in plaats van een afbeelding, zodat de woorden hun bedoelde betekenis kunnen overbrengen wanneer ze worden gelezen. Een te groot of te klein lettertype brengt de ernst van bepaalde zaken of boodschappen misschien niet over.

Wat is de meest recente keer dat u een tekst schreef of een e-mail stuurde en dat de woorden verkeerd werden gelezen? Met onze stemintonatie, eenvoudige handgebaren en uitdrukkingen kunnen we effectiever communiceren dan met simpele woorden op papier.

Op chique documenten zoals uitnodigingen kan het gebruik van een schriftlettertype spectaculair zijn, maar op kinderboeken kan het er niet uitzien, en bij te veel tekst is het misschien niet leesbaar.

Zoals u ziet, is de keuze van het juiste lettertype voor de juiste inhoud heel belangrijk. Het juiste lettertype gebruiken is echter maar een deel van de vergelijking. Misleidende lettertypes leiden tot onjuiste informatie.

7 lettertypes die de geloofwaardigheid en professionele uitstraling van wetenschappelijk onderzoek versterken

1. Arial

Volgens fonts.com behoort Arial de laatste jaren tot de meest gebruikte lettertypes. Met zijn uitgesproken eigentijdse ontwerp sluit Arial beter aan bij het laatste decennium van de twintigste eeuw dan veel van zijn voorgangers.

Er is geen horizontale lijn onderaan de randen van Arial-letters. In plaats daarvan staan ze onder een hoek. Het helpt het gezicht een meer organische uitstraling te geven door de terminals diagonaal af te snijden.

De lettertypefamilie Arial is ongelooflijk robuust. Geschikt voor het zetten van teksten voor rapporten, artikelen, publicaties en voor gebruik in displaymedia, kranten en promotiemateriaal.

Of u nu kleine of grote stukken tekst schrijft, Arial maakt het lezen gemakkelijk. Figuren moeten worden opgemaakt in Arial of Helvetica volgens de instructies van Nature.

Vooral labels en legenda's hebben baat bij dit lettertype. Als vuistregel geldt: houd de lettergrootte klein *8 punten bij gebruik van Arial voor legenda's van figuren.

2. Baskerville

Baskerville, in 1757 ontworpen door John Baskerville, is een lettertype dat gemakkelijk leesbaar is en er goed uitziet in druk. De letters waren volgens Baskerville rechtlijnig en elegant.

Hier en daar bleek het lettertype Baskerville de betrouwbaarheid van de tekst te verhogen in vergelijking met andere lettertypes. Het gedrag van de lezers in dezelfde studie werd het meest negatief beïnvloed door Comic Sans.

De Baskerville lettertypefamilie staat bekend als de eerste overgangsroman. Deze lettertypes maken onderscheid tussen dunne en dikke streken. Het grote formaat van Baskerville ziet er door deze eigenschap goed uit.

Baskerville, gebaseerd op de schreefstijl, heeft "staarten" aan de randen van de letters. Dit lettertype is het meest geschikt voor drukwerk. Voor lange tekstblokken is het het meest geschikt.

Voor het beste resultaat probeer je de lettergrootte tussen 8 en 14 punten te houden. Dan ziet je tekst er professioneler uit.

3. Helvetica

Het meest gebruikte lettertype is Helvetica. Max Miedinger, een Zwitserse ontwerper, creëerde Helvetica in 1957.

Ontworpen om eenvoudig te lezen, won het lettertype onmiddellijk aan populariteit. Het is genoemd naar de Latijnse term voor Zwitserland, Helvetia. Neue Helvetica is de naam van de nieuwere versie van het lettertype, die in 1983 werd geïntroduceerd.

Er is zelfs een film gemaakt over Helvetica. Helvetica is niet alleen een Hollywood (Indie) lettertype, het ziet er fantastisch uit op het scherm en in drukwerk. 

Science, Nature en Cell vragen om bijschriften van figuren in Helvetica. Ook al ziet het er goed uit in kleine formaten, het ziet er nog beter uit in grote formaten.

Het is moeilijk voor auteurs om bij te houden hoeveel figuren ze nu met Helvetica hebben gelabeld, omdat uitgevers dat gebruiken.

4. Georgia

Ondanks de rol van Georgia bij het verschaffen van duidelijkheid bij lage resoluties op het scherm, is het doordrongen van een typografische esthetiek die een snaar raakt bij de lezers.

Dit vriendelijke gezicht is zelfs op kleine formaten duidelijk zichtbaar. Het ontwerp van Georgia wordt begeleid door een prachtige, gladde cursief; het kunstwerk minimaliseert de complexiteit van het maken van een schermvriendelijke cursief.

In tegenstelling tot veel hedendaagse lettertypes heeft het authentieke cursieve letters, waaronder de slanke kleine letters a en g.

Het vetgedrukte gewicht is ook zorgvuldig afgestemd, met een zwaarder gewicht dan het gewone; dit is vooral nuttig bij kleine schermformaten waar de twee gewichten moeten worden onderscheiden (telefoonschermen).

5. Garamond

Ook de geschiedenis van dit lettertype gaat ver terug. De Franse koning Frans I (1515-1547) gaf Claude Garamond de opdracht een lettertype te ontwerpen voor gebruik in een reeks boeken.

Het werd in 1989 door Robert Slimbach nieuw leven ingeblazen als elektrisch lettertype. Garamond komt in veel verschillende variaties voor, omdat er verschillende bronnen beschikbaar zijn. De meest gebruikte versie is Adobe Garamond.

Franse uitgevers blijven Garamond op grote schaal gebruiken. Maat 9 is ook een must voor Garamond in Frankrijk. De geschiedenis van de Franse uitgeverij is gepubliceerd in Garamond, net als Histoire de l'édition française

Dit lettertype werd gekozen vanwege zijn elegantie, weelde en leesbaarheid en vanwege de eenvoudige lay-out die de gedetailleerde tekst benadrukt en een verhelderend inzicht biedt in het hedendaagse aspect van de inhoud.

In lange documenten zoals scripties, dissertaties en academische boeken is Garamond een betrouwbaar lettertype. Garamond is het lettertype dat veel schrijvers van masterscripties gebruiken.

6. Caslon

Een van de aloude lettertypes is Caslon. Het lettertype werd begin 1700 ontworpen door William Caslon. Engelse lettertypes begonnen met dit lettertype. Het was een veelgebruikt lettertype in koloniaal Amerika, en zelfs de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd met dit lettertype geschreven.

Omdat er geen afdwingbaar handelsmerk op de naam "Caslon" bestaat, zijn er vele lettertypes met de naam "Caslon", waarvan sommige exacte kopieën van de originelen zijn, en andere niet.

Het wordt het best gebruikt in blokken tekst omdat het een schreeflettertype is (met staarten). Voor het beste resultaat houdt u de lettergrootte tussen 8 en 14 punten, zoals bij Baskerville. De beste plaats om dit te gebruiken is in een applicatie of een rapport.

7. Times New Roman

Dit lettertype werd voor het eerst gepubliceerd door de krant The Times of London in 1932 en werd ontworpen voor deze publicatie.

In de jaren daarna is het uitgegroeid tot een van de populairste lettertypes ter wereld. Victor Lardent bij The Times maakte de originele ontwerpen onder leiding van Stanley Morison.

Monotype's Type Drawing Office verfijnde het vervolgens verder in een uitgebreid stap-voor-stap proces. Veel van de kenmerken werden overgenomen van Morisons experimenten met Perpetua en Plantin, maar het werd aangepast zodat het zeer leesbaar en ook zeer efficiënt was.

Er zijn talloze toepassingen voor in boeken en tijdschriften, in rapporten, in presentaties en in reclame.

Is er nog iets waar je aan moet denken bij het kiezen van het juiste lettertype?

Bij het kiezen van een lettertype zijn er naast deze categorieën nog een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Heeft het bijvoorbeeld alle functies die je zoekt?

Misschien kun je wegkomen met alleen de letters van het alfabet voor het eerste stuk, maar wat als je snel een artikel voor het publiek moet schrijven?

Staan er symbolen zoals een valutasymbool of een uitroepteken in de tekst? Vooral als u een financieringsvoorstel indient. (Lees onze gids voor alles wat u moet weten over Onderzoeksvoorstellen.)

Af en toe proberen we een prijs toe te voegen, maar het symbool dat we nodig hebben is er niet.

Naast de lettergrootte zijn er nog andere overwegingen, zoals: zijn er vele maten en stijlen of zijn alleen light, regular en bold beschikbaar?

Als je niet veel bijzonderheden hebt, is dat goed, maar je moet rekening houden met een breder perspectief en met wat je wilt bereiken.

Als het erom gaat je boodschap over te brengen, kunnen verschillende lettergrootten heel nuttig zijn. Ondanks het feit dat het goed is om verschillende lettertypes te hebben, is er een regel die voorstelt om maximaal drie lettertypes in één bijdrage te gebruiken.

Gebruikt u er meer, dan loopt u het risico de nadruk van wat er gezegd wordt weg te nemen. Complementaire lettertypes zijn belangrijk, maar ze mogen niet te veel op elkaar lijken, want dat kan leiden tot een onoverzichtelijke en verwarrende uitstraling.

Ten slotte moeten we bij het kiezen van een lettertype rekening houden met de drukaspecten, zodat het gemakkelijk leesbaar is. Deze factoren omvatten kleur, grootte en stijl. De meest decoratieve scriptlettertypes zien er misschien goed uit, maar zijn niet altijd een goede optie.

Zorg er dus voor dat u rekening houdt met alle mogelijke aspecten van de informatie die over de hele wereld via verschillende media wordt gepubliceerd.

Hoe gebruik je wetenschappelijke lettertypen?

Het primaire doel van een lezer moet zijn de feiten over uw project duidelijk te begrijpen. Een goed leesbaar document zal u helpen dat doel te bereiken.

De redacties van kranten en uitgevers van tijdschriften hebben veel richtlijnen ontwikkeld om teksten leesbaarder te maken. Deze richtsnoeren zijn nu beschikbaar voor wetenschappelijke doeleinden.

 • Houd de lettergrootte van de hoofdtekst ten minste 16 punten. Kleiner zou de tekst moeilijk leesbaar maken.
 • Een projecttitel moet een minimale hoogte hebben van 2 inches.
 • Het is aanbevolen dat koppen ten minste één inch Hoge letters.
 • Als u bij de norm wilt blijven, gebruik dan Arial, Times Nieuw Romanof een ander lettertype dat hierop lijkt.
 • Als u iets onder de aandacht wilt brengen, gebruik dan cursief of vetgedrukt.
 • Plaats uw tekst onder uw fotodat maakt het makkelijker om te lezen.
 • Gelieve zich te onthouden van het gebruik van ALLE CAPSze kunnen moeilijk waar te nemen zijn.
 • Je moet geen omgekeerd lettertype gebruiken (lichte tekst op donkere achtergrond).
 • Als u in een scriptlettertype typt, vermijd het gebruik van artistieke lettertypesomdat ze moeilijker te volgen zijn.
 • U kunt kiezen tussen Serif of Sans Serif afhankelijk van het medium of het publiek tot wie u zich richt.
 • Je poster of paper moet niet meer dan twee of drie contrasterende lettertypes bevatten.
 • Voor bodycopy en koppen, Time New Roman en Arial mooi combineren.

Houd er rekening mee dat elk tijdschrift of publicatiehuis andere richtlijnen heeft op basis van hoe zij met inzendingen omgaan, dus zorg ervoor dat je ze controleert.

Het is ook belangrijk om bij het kiezen van een lettertype rekening te houden met het medium waarop de tekst zal verschijnen. Posters moeten betere lettertypes hebben die er fatsoenlijk uitzien als ze worden afgedrukt.

Het kiezen van het verkeerde lettertype kan toekomstige besluitvorming negatief beïnvloeden. Het is belangrijk te onthouden dat het lettertype dat u kiest om uw onderzoek of informatie te presenteren van grote invloed is op de doeltreffendheid ervan.

Zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt, want die zal een betekenisvolle indruk op de lezer achterlaten. (Je kunt leren hoe je een uitstekende presentatie maakt die het publiek onder de indruk achterlaat, hier)

Lettertypes voor wetenschappelijke illustraties en infographics

Infographics, of informatieve grafieken, zijn een groeiende trend in de presentatie van gegevens. Met deze presentatiestijl kunt u uw boodschap snel en gemakkelijk overbrengen.

Om complexe onderwerpen begrijpelijk te maken, zijn illustraties uiterst nuttig. Een goed lettertype is hoe dan ook essentieel. (Zie onze gids voor wetenschappelijke illustraties)

De keuze van het lettertype is even belangrijk als het onderzoek zelf als het gaat om de presentatie ervan. (In de meeste gevallen.) Over het algemeen zijn boek-, tijdschrift- en krantenlettertypen schreeflettertypen, die worden gekenmerkt door kleine lijnen aan het eind van elke lijn.

De overgrote meerderheid van de online inhoud gebruikt schreefloze lettertypes. Met schreefloze lettertypes kunnen lezers tekstregels gemakkelijker volgen, wat zeker nuttig is bij het ontwerpen van illustraties of het gebruik van de infographic maker.

Het beste lettertype voor grafisch ontwerp is schreefloos. Arial, Calibri, Helvetica, Verdana en open sans, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn, verbeteren de leesbaarheid van de inhoud aanzienlijk.

Als u begrijpt hoe bepaalde lettertypes de samenstelling van uw inhoud beïnvloeden, wordt de keuze van een lettertypefamilie en een typografisch schema veel eenvoudiger.

Naarmate u meer vertrouwd raakt met de waarden, de toon en de visie van het werk, zult u beginnen te herkennen wat werkt. Het is mogelijk uw ideeën op een non-verbale en toch krachtige manier over te brengen met behulp van lettertypes.

Nu we ons laatste deel hebben bereikt, moet u ook weten waar u alle lettertypen op één plaats kunt vinden.

U vindt alle beste wetenschappelijke lettertypes voor grafisch ontwerp op één plaats

Wij van mind the graph begrijpen het belang van typografie en hoe het een integrale rol speelt in de weergave van wetenschappelijke ideeën. Mind the graph, de meest gebruiksvriendelijke tool.

Wetenschappers en academici van meer dan 100 top academische, educatieve en industriële instellingen vertrouwen op Mind the Graph. Daarom is alles up-to-date en wetenschappelijk verantwoord.

U vindt hier alle lettertypes van A tot Z die u nodig hebt voor alles wat wetenschappelijk is. Daarnaast stellen we ook lettertypes voor die geschikt zijn voor uw inhoudstype. U kunt kiezen uit de lijst die we hebben.

Verder hebben we veel sjablonen om te helpen bij het maken van posters en afbeeldingen. Bovendien kunnen ze worden aangepast aan uw behoeften. Maar raad eens wat nog beter is dan dat? Wij bieden een GRATIS proefperiode, zodat u kunt beslissen welk plan het beste bij u past. 

Als je lid wordt, doe je mee aan onze missie om zoveel mogelijk mensen gemakkelijk toegang te geven tot het beste wetenschappelijke instrument. Onze blog sectie heeft een verscheidenheid aan informatie over alles van het maken van Science posters tot een lijst van de beste wetenschapspodcasts van 2022, zeker de moeite waard om te bekijken.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen