Det kan være meget svært at vælge den ideelle skrifttype til et projekt, hvilket enhver grafisk designer kan bekræfte. Valget af skrifttype bliver endnu vigtigere, når du forventer, at den skal bruges meget og ofte.

Det er en vigtig del af typografi, som er kunsten at få dit design til at fremstå visuelt sammenhængende. En skrifttypegruppes generelle design starter normalt søgningen, men med lidt gravearbejde kan du finde dig selv i skaberens mest detaljerede udvalg.

Der findes en række forskningsstudier, der har fokuseret på typografi for at finde gode grunde til at vælge en bestemt skrifttype til en bestemt projektkategori.

Det er også bedst at vælge en professionel skrifttype, der er let at læse uden mange uvedkommende funktioner.

Videnskabelig forskning skal f.eks. skrives på en sådan måde, at læseren fokuserer på informationen, ikke kun på formatet.

Nogle mennesker synes, at nutidens videnskabelige skrifttyper er kedelige og overdrevne. På grund af deres læselighed og enkelhed er disse fonte overalt. Brug en pålidelig skrifttype for at få dit arbejde til at se professionelt ud.

Når det gælder valg af skrifttype, er der flere overvejelser, end man umiddelbart skulle tro. For eksempel har nogle skrifttyper ry for at være legitime, mens andre ikke har.

Vi har en håndfuld videnskabelige resultater at dele i denne artikel i håb om, at de vil hjælpe dig med at træffe beslutninger, når det kommer til videnskabelige skrifter.

Hvis du nogensinde har fundet valget af skrifttyper skræmmende, er formålet med denne artikel at tilbyde vejledning og information, der kan hjælpe dig med at træffe en beslutning.

Hvad er vigtigheden af skrifttyper?

Når en skrifttype er valgt med omhu, kan den levere den ønskede effekt til læseren og give ordene den følelse af liv, de fortjener, samtidig med at den afspejler det område, den repræsenterer.

Skrifttypen repræsenterer ordene på en side visuelt i stedet for et billede, hvilket gør det muligt for ordene at formidle deres tilsigtede betydning, når de læses. En skrifttype, der er for stor eller lille, formidler måske ikke alvoren i nogle emner eller budskaber.

Hvad er den seneste gang, du har skrevet en sms eller sendt en e-mail, og ordene blev læst forkert? Vi kan kommunikere mere effektivt ved hjælp af vores stemmeleje, enkle håndbevægelser og mimik, vi kan formidle vores budskab mere effektivt end blot ord på et papir.

På smarte dokumenter som invitationer kan det være spektakulært at bruge en skrifttype, men på børnebøger kan det se forkert ud, og hvis der er for meget tekst, kan det være svært at læse.

Som du kan se, er det meget vigtigt at vælge den rigtige skrifttype til den rigtige type indhold. Men at bruge den rigtige skrifttype er kun en del af ligningen. Misvisende skrifttyper resulterer i forkerte oplysninger.

7 skrifttyper, der styrker den videnskabelige forsknings troværdighed og professionelle fremtoning

1. Arial

I de senere år har fonts.com rapporteret, at Arial er blandt de mest brugte skrifttyper. Med sit udpræget moderne design er Arial mere i sync med det sidste årti af det tyvende århundrede end mange af sine forgængere.

Der er ingen vandret linje i bunden af kanterne på Arial-bogstaverne. De er i stedet vinklet. Det er med til at give ansigtet et mere organisk udseende ved at skære terminalerne på en diagonal.

Arial-familien af skrifttyper er utrolig robust. Velegnet til at sætte tekst til rapporter, artikler, publikationer og til brug i displaymedier, aviser og reklamemateriale.

Uanset om du skriver små eller store tekststykker, gør Arial det nemt at læse. Figurer skal formateres i Arial eller Helvetica i henhold til Natures instruktioner.

Denne skrifttype er især god til etiketter og legender. Som en tommelfingerregel skal du holde skriftstørrelserne små *8 punkter, når du bruger Arial til figurforklaringer.

2. Baskerville

Baskerville er designet af John Baskerville i 1757 og er en skrifttype, der er let at læse og ser godt ud på tryk. Bogstaverne var ligefremme og elegante ifølge Baskerville.

Her og der viste Baskerville-skrifttypen sig at øge tekstens pålidelighed i forhold til andre skrifttyper. Læsernes adfærd i den samme undersøgelse blev mest negativt påvirket af Comic Sans.

Baskerville-familien af skrifttyper er kendt som den første overgangsromer. Disse skrifttyper skelner mellem tynde og tykke streger. Den store størrelse af Baskerville ser godt ud på grund af denne funktion.

Baskerville er baseret på sin serif-stil og har "haler" på kanterne af bogstaverne. Denne skrifttype er bedst egnet til print. Den er bedst egnet til lange tekstblokke.

For at opnå de bedste resultater skal du prøve at holde skriftstørrelsen mellem 8 og 14 punkter. Så vil din tekst se mere professionel ud.

3. Helvetica

Den mest anvendte skrifttype er Helvetica. Max Miedinger, en schweizisk designer, skabte oprindeligt Helvetica i 1957.

Fonten er designet til at være let at læse og blev straks populær. Den er opkaldt efter den latinske betegnelse for Schweiz, Helvetia. Neue Helvetica er navnet på den nyere version af skrifttypen, som blev introduceret i 1983.

Der er endda lavet en film om Helvetica. Helvetica er ikke kun en Hollywood (Indie) font, den ser også fantastisk ud på skærm og print. 

Science, Nature og Cell beder om, at figurteksterne skal være i Helvetica. Selvom det ser godt ud, når det trykkes i små formater, ser det endnu bedre ud, når det trykkes i store formater.

Det er svært for forfattere at holde styr på, hvor mange figurer de har mærket med Helvetica nu, da det er det, forlagene bruger.

4. Georgien

På trods af Georgias rolle i at give klarhed ved lave opløsninger på skærmen, er den gennemsyret af en typografisk æstetik, der rammer en nerve hos læserne.

Dette venlige ansigt er tydeligt selv i små størrelser. En fantastisk, glat kursiv ledsager Georgias design; kunstværket minimerer kompleksiteten ved at lave en skærmvenlig kursiv.

I modsætning til mange moderne skrifttyper har den autentiske kursiveringer, herunder de slanke små bogstaver a og g.

Den fede vægt er også omhyggeligt skræddersyet med en tungere vægt end den almindelige; dette er især nyttigt ved små skærmstørrelser, hvor der skal skelnes mellem de to vægte (telefonskærme).

5. Garamond

Historien om denne skrifttype går også langt tilbage. Den franske konge Frans I af Frankrig (1515-1547) gav Claude Garamond til opgave at designe en skrifttype til brug i en række bøger.

Den blev genoplivet af Robert Slimbach i 1989 som en elektrisk skrifttype. Garamond findes i mange forskellige varianter, fordi der er forskellige kilder til rådighed. Den mest almindeligt anvendte version er Adobe Garamond.

Franske forlag bruger fortsat Garamond i stort omfang. Størrelse 9 er også et must for Garamond i Frankrig. Historien om Frankrigs forlagsindustri er udgivet i Garamond, og det samme er Histoire de l'édition française

Denne skrifttype blev valgt på grund af dens elegance, overdådighed og læsbarhed samt et enkelt layout, der fremhæver den detaljerede skrift og giver et oplyst indblik i det moderne aspekt af indholdet.

I lange dokumenter som specialer, afhandlinger og akademiske bøger er Garamond en pålidelig skrifttype at bruge. Garamond er den skrifttype, som mange specialeskrivere bruger.

6. Caslon

Blandt de veletablerede skrifttyper er Caslon. Skriften blev designet i begyndelsen af 1700-tallet af William Caslon. Engelske skrifttyper begyndte med denne. Det var en almindelig skrifttype i kolonitidens Amerika, og selv den amerikanske uafhængighedserklæring blev skrevet med denne skrifttype.

Da der ikke er noget varemærke, der kan håndhæves, er der mange skrifttyper, der hedder "Caslon", hvoraf nogle er nøjagtige kopier af originalerne, mens andre ikke er.

Den er bedst at bruge i tekstblokke, da det er en serif-font (med haler). Hvis du vil have det bedste resultat, skal du holde skriftstørrelsen mellem 8 og 14 punkter, som du ville gøre med Baskerville. Det bedste sted at bruge den ville være i en ansøgning eller en rapport.

7. Times New Roman

Denne skrifttype blev første gang udgivet af avisen The Times of London i 1932 og blev designet til avisen.

I årene siden har den udviklet sig til en af de mest populære skrifttyper i verden. Victor Lardent på The Times skabte de originale designs under ledelse af Stanley Morison.

Monotypes Type Drawing Office forfinede den derefter yderligere i en omfattende trinvis proces. Mange af dens karakteristika var taget fra Morisons eksperimenter med Perpetua og Plantin, men den blev tilpasset, så den var meget læsbar og også meget effektiv.

Der er mange anvendelsesmuligheder i bøger og tidsskrifter, i rapporter, i præsentationer og i reklamer.

Er der andet, du skal tænke på, når du vælger den rigtige skrifttype?

Når du vælger en skrifttype, er der en række ting, du skal huske på ud over disse kategorier. Har den for eksempel alle de funktioner, du leder efter?

Du kan måske slippe af sted med bare at bruge bogstaverne i alfabetet til det første stykke, men hvad hvis du skal skrive en hurtig artikel til offentligheden?

Er der symboler som f.eks. et valutasymbol eller et udråbstegn i teksten? Især når du skal indsende et finansieringsforslag. (Læs vores guide til alt, hvad du har brug for at vide om Forslag til forskning.)

Af og til oplever vi, at vi forsøger at tilføje en pris, men at det symbol, vi skal bruge, ikke er der.

Ud over skriftstørrelsen er der andre overvejelser, såsom om den findes i mange størrelser og stilarter, eller om der kun findes light, regular og bold?

Hvis du ikke har en masse detaljer, er det helt i orden, men du bør tage højde for et bredere perspektiv, og hvad du har tænkt dig at opnå.

Når du skal kommunikere dit budskab, kan forskellige skriftstørrelser være en stor hjælp. På trods af at det er godt at have forskellige skrifttyper, er der en regel, der siger, at man højst må bruge tre skrifttyper i et bidrag.

Hvis du bruger mere end det, risikerer du, at det, der bliver sagt, ikke bliver understreget. Komplementære skrifttyper er vigtige, men de bør ikke være for ens, da det kan resultere i et rodet udseende, der kan være forvirrende.

Til sidst, når vi vælger en font, bør vi overveje de trykte aspekter for at sikre, at den bliver let at læse. Disse faktorer omfatter farve, størrelse og stil. De mest dekorative skrifttyper kan se godt ud, men de er ikke altid en god løsning.

Sørg derfor for at tage højde for alle mulige aspekter af den information, der kan blive offentliggjort over hele verden via forskellige medier.

Hvordan bruger man videnskabelige skrifttyper?

En læsers primære mål bør være at forstå fakta om dit projekt klart og tydeligt. Et letlæseligt dokument vil hjælpe dig med at nå det mål.

Avisredaktører og udgivere af tidsskrifter har udviklet mange retningslinjer for at gøre tekster mere læsevenlige. Disse retningslinjer er nu tilgængelige til videnskabelige formål.

 • Hold hovedtekstens skriftstørrelse på mindst 16 point. Mindre ville gøre teksten svær at læse.
 • En projekttitel skal have en minimumshøjde på 2 tommer.
 • Det anbefales, at overskrifter har mindst en tomme høje bogstaver.
 • Hvis du vil holde dig til normen, skal du bruge Arial, Tider Ny Romerskeller en anden skrifttype, der ligner disse.
 • Hvis du vil henlede opmærksomheden på noget, så brug kursiv eller fed skrift.
 • Placer din tekst under dit billede; det gør det lettere at læse.
 • Undlad venligst at bruge STORE BOGSTAVER; de kan være svære at opfatte.
 • Du bør ikke bruge omvendt skrifttype (lys tekst på mørk baggrund).
 • Hvis du skriver i en skrifttype, undgå at bruge kunstneriske skrifttyperda de er sværere at følge.
 • Du kan vælge mellem Serif eller Sans Serif afhængigt af mediet eller det publikum, du vil henvende dig til.
 • Din poster eller artikel skal ikke indeholde mere end to eller tre kontrasterende skrifttyper.
 • Til brødtekst og overskrifter, Time New Roman og Arial kombinere fint.

Bemærk, at hvert tidsskrift eller forlag har forskellige retningslinjer for, hvordan de håndterer indsendelser, så sørg for at tjekke dem.

Det er også vigtigt at overveje, hvilket medie teksten skal vises på, når man vælger skrifttype. Plakater skal have bedre skrifttyper, der ser ordentlige ud, når de trykkes.

Hvis man vælger den forkerte skrifttype, kan det påvirke den fremtidige beslutningstagning negativt. Det er vigtigt at huske, at den skrifttype, du vælger til at præsentere din forskning eller information, vil have en stor indflydelse på dens effektivitet.

Sørg for at træffe det rigtige valg, for det vil efterlade et meningsfuldt indtryk på læseren. (Du kan lære, hvordan du skaber en fremragende præsentation, der vil efterlade publikum imponeret, her)

Skrifttyper til videnskabelige illustrationer og infografik

Infografik, eller informationsgrafik, er en voksende trend inden for datapræsentation. Denne præsentationsform giver dig mulighed for at formidle dit budskab hurtigt og nemt.

For at gøre komplekse emner forståelige er illustrationer ekstremt nyttige. En god skrifttype er vigtig uanset hvad.(Se vores guide til videnskabelige illustrationer)

Dit valg af skrifttype er lige så vigtigt som selve forskningen, når det handler om at præsentere den. (I de fleste tilfælde.) Generelt er bog-, tidsskrift- og avisfonte serif-fonte, som er kendetegnet ved små linjer for enden af hver streg.

Langt det meste onlineindhold bruger sans serif-skrifttyper. Serif-fonte gør det lettere for læserne at følge tekstlinjerne, hvilket bestemt er nyttigt, når man designer illustrationer eller bruger infographic maker.

Den bedste skrifttype til grafisk design er sans serif. Arial, Calibri, Helvetica, Verdana og open sans, som er let tilgængelige, forbedrer læsbarheden af indholdet betydeligt.

Hvis du forstår, hvordan visse fontvalg påvirker sammensætningen af dit indhold, bliver det meget nemmere at beslutte sig for en fontfamilie og et typografisk skema.

Efterhånden som du bliver mere fortrolig med værkets værdier, tone og vision, vil du begynde at kunne identificere, hvad der fungerer. Det er muligt at formidle dine ideer på en ikke-verbal og alligevel kraftfuld måde ved hjælp af skrifttyper.

Nu, hvor vi er nået til vores sidste afsnit, bør du også vide, hvor du finder alle skrifttyperne på ét sted.

Du kan finde alle de bedste videnskabelige skrifttyper til grafisk design på ét sted

Hos mind the graph forstår vi vigtigheden af typografi, og hvordan den spiller en integreret rolle i repræsentationen af videnskabelige ideer. Mind the graph, det mest brugervenlige værktøj.

Forskere og akademikere fra over 100 topakademiske, uddannelsesmæssige og industrielle institutioner stoler på Mind the Graph. Det er derfor, alt er opdateret og videnskabeligt forsvarligt.

Her finder du alle de A til Z-fonte, du har brug for til alt, hvad der har med videnskab at gøre. Derudover foreslår vi også skrifttyper, der passer til din indholdstype. Du kan vælge fra den liste, vi har.

Desuden har vi mange skabeloner til at hjælpe med at skabe plakater og grafik. Derudover kan de tilpasses efter dine behov. Men gæt, hvad der er endnu bedre end det? Vi tilbyder en GRATIS prøveperiode, så du kan beslutte, hvilken plan der passer dig bedst. 

Når du melder dig ind, er du med i vores mission om at give så mange mennesker som muligt nem adgang til det bedste videnskabelige værktøj. Vores blog sektionen har en række oplysninger om alt fra at lave videnskabsplakater til en liste over de bedste videnskabspodcasts i 2022, bestemt værd at tjekke ud.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner