Om te beginnen is wetenschap versus politiek een zeer slechte start. Een betere aanpak zou zijn wetenschap EN politiek.

Het lijkt wel of we telkens wanneer er politieke belangen zijn, een kant moeten kiezen. Het fundamentele doel van de wetenschap is echter te zoeken naar meer informatie om de wereld om ons heen en de manier waarop wij - als mensen - ermee omgaan beter te begrijpen.

De strijd tussen wetenschap en politiek is geen nieuwtje. Hoeveel van ons lachen nu om de tijd dat we geloofden dat de aarde plat was, of dat onze planeet het centrum van de Univers?

Ja, het is grappig. Maar tegenwoordig hebben we anti-vaccin bewegingen, creationisme als enige theorie voor het ontstaan van de wereld in wetenschapslessen en ongelovigen over de opwarming van de aarde - en dat is helemaal niet grappig. Wetenschap versus politiek: hoe zit het?

Dus wat is het punt? Zoals zeer goed geschreven door Scientific American, is het punt dat wetenschappelijke informatie mensen moet bereiken. En om dat te bereiken moeten we ons werk goed communiceren.

Helaas kunnen invloedrijke politici een ouderwetse mening hebben over wetenschappelijke theorieën (ook al hebben ze geen academische achtergrond om daarover te argumenteren). In dat geval is het essentieel dat wij, als wetenschappers en burgers, ervoor zorgen dat de wetenschappelijke kennis waar we zo hard aan werken zoveel mogelijk mensen bereikt.

Er zijn vele manieren om de wetenschapscommunicatie te verbeteren. Eén manier die zeer effectief is, is visueel.

Amanda Montañez, schrijfster voor Scientific Americanheeft een geweldige mening over hoe we kunnen beginnen:

"Waarom grafische informatie? Wel, afgezien van het feit dat ik mijn brood verdien met het maken ervan, geloof ik dat afbeeldingen het potentieel hebben om de meest gemakkelijk consumeerbare en deelbare soort media te zijn, vooral voor wetenschappelijke inhoud. Ik ben hoger opgeleid en wetenschappelijk onderlegd dan het gemiddelde publiek, maar ik schaam me er niet voor te zeggen dat ik, wanneer ik een krant, artikel of boek over wetenschap lees, eerst naar de plaatjes kijk." Amanda Montañez voor Scientific American

Het enige probleem is: de meeste wetenschappers weten niet hoe ze hun werk moeten omzetten in visuele informatie.

Als u een van die wetenschappers bent, kunnen wij u helpen. Lees onze post "Grafische samenvatting: De extra mijl"en krijg onze eBook over hoe je wetenschappelijke infographics maakt!

 Wetenschap versus politiek: hoe zit het?

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen