Za začetek je znanost proti politiki zelo slab začetek. Boljši pristop bi bil znanost IN politika.

Zdi se, da moramo ob vsakem političnem interesu izbrati stran. Vendar je osnovni cilj znanosti iskanje več informacij, da bi bolje razumeli svet okoli nas in kako mi - kot ljudje - sodelujemo z njim.

Boj med znanostjo in politiko ni nobena novost. Koliko od nas se zdaj smeji času, ko smo verjeli, da je Zemlja ploščata ali da je naš planet središče vesolja.verz?

Da, smešno je. Vendar pa imamo danes gibanja proti cepljenju, kreacionizem kot edino teorijo o nastanku sveta pri pouku naravoslovja in nevernike v globalno segrevanje - in to sploh ni smešno. Znanost proti politiki: kaj o tem?

V čem je torej smisel? Kot je zelo dobro napisal Scientific American, gre za to, da znanstvene informacije dosežejo ljudi. Da bi se to zgodilo, moramo o svojem delu dobro obveščati.

Na žalost imajo vplivni politiki lahko o znanstvenih teorijah staromodno mnenje (čeprav nimajo akademskega znanja, da bi o tem razpravljali). V tem primeru je bistveno, da kot znanstveniki in državljani poskrbimo, da znanstveno znanje, za katerega si tako prizadevamo, doseže čim več ljudi.

Obstaja veliko načinov za izboljšanje znanstvenega komuniciranja. Eden od zelo učinkovitih načinov je vizualni.

Amanda Montañez, pisateljica za Scientific American, ima odlično mnenje o tem, kako lahko začnemo:

"Zakaj informacijska grafika? Poleg tega, da se preživljam z njenim ustvarjanjem, menim, da je grafika potencialno najlažje porabljiva in deljiva vrsta medija, zlasti za znanstveno vsebino. Sem bolj izobražen in znanstveno podkovan kot povprečen član javnosti, vendar me ni sram povedati, da ko berem članek, članek ali knjigo o znanosti, najprej poiščem slike." Amanda Montañez za Scientific American

Težava je le v tem, da večina znanstvenikov ne ve, kako svoje delo pretvoriti v vizualne informacije.

Če ste eden od teh znanstvenikov, vam lahko pomagamo. Preberite našo objavo "Grafični izvleček: dodatna milja" in pridobite naše Elektronska knjiga o tem, kako izdelati znanstvene infografike!

 Znanost proti politiki: kaj o tem?

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge