Κατ' αρχάς, η αντιπαράθεση της επιστήμης με την πολιτική είναι μια πολύ κακή αρχή. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν η επιστήμη ΚΑΙ η πολιτική.

Φαίνεται ότι κάθε φορά που υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα, πρέπει να επιλέξουμε μια πλευρά. Ωστόσο, ο βασικός στόχος της επιστήμης είναι η αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας και του τρόπου με τον οποίο εμείς - ως άνθρωποι - αλληλεπιδρούμε με αυτόν.

Ο αγώνας της επιστήμης ενάντια στην πολιτική δεν είναι μια είδηση. Πόσοι από εμάς γελάμε τώρα με την εποχή που πιστεύαμε ότι η Γη ήταν επίπεδη ή ότι ο πλανήτης μας ήταν το κέντρο της Ουνιστίχο;

Ναι, είναι αστείο. Ωστόσο, στις μέρες μας έχουμε κινήματα κατά των εμβολίων, τον δημιουργισμό ως τη μόνη θεωρία για την προέλευση του κόσμου στα μαθήματα φυσικών επιστημών και άπιστους στην υπερθέρμανση του πλανήτη - και αυτό δεν είναι καθόλου αστείο. Επιστήμη έναντι πολιτικής: τι γίνεται με αυτό;

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα; Όπως πολύ καλά γράφει το Scientific American, το θέμα είναι να φτάσει η επιστημονική πληροφορία στους ανθρώπους. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να επικοινωνήσουμε καλά τη δουλειά μας.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί με επιρροή μπορεί να έχουν μια παλιομοδίτικη άποψη για τις επιστημονικές θεωρίες (παρόλο που δεν έχουν ακαδημαϊκό υπόβαθρο για να επιχειρηματολογήσουν σχετικά). Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό εμείς, ως επιστήμονες και πολίτες, να διασφαλίσουμε ότι η επιστημονική γνώση για την οποία εργαζόμαστε τόσο σκληρά ώστε να την οικοδομήσουμε φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιωθεί η επικοινωνία της επιστήμης. Ένας τρόπος που είναι πολύ αποτελεσματικός είναι ο οπτικός.

Amanda Montañez, συγγραφέας για το Scientific American, έχει μια πολύ καλή γνώμη για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε:

"Γιατί γραφικά πληροφοριών; Λοιπόν, πέρα από το γεγονός ότι βγάζω τα προς το ζην δημιουργώντας τα, πιστεύω ότι τα γραφικά έχουν τη δυνατότητα να είναι ο πιο εύκολα καταναλώσιμος και διαμοιραζόμενος τύπος μέσων ενημέρωσης, ειδικά για επιστημονικό περιεχόμενο. Είμαι πιο μορφωμένος και επιστημονικά καταρτισμένος από το μέσο μέλος του κοινού, αλλά δεν ντρέπομαι να πω ότι, όταν διαβάζω μια εφημερίδα, ένα άρθρο ή ένα βιβλίο για την επιστήμη, αναζητώ πρώτα τις εικόνες." Amanda Montañez για το Scientific American

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν το έργο τους σε οπτική πληροφορία.

Αν είστε ένας από αυτούς τους επιστήμονες, δείτε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Διαβάστε την ανάρτησή μας "Γραφική περίληψη: Το επιπλέον μίλι" και πάρτε το eBook για το πώς να φτιάχνετε επιστημονικά infographics!

 Επιστήμη έναντι πολιτικής: τι γίνεται με αυτό;

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα