Infographics moeten een organisatie hebben die letterlijk "praat" met het verhaal. Houd je doel voor ogen wanneer je kiest hoe je de infographic. In wezen is een infographic zo nuttig als hij de informatie op een aangename en visueel aantrekkelijke manier organiseert.

Het is belangrijk om een bepaalde hiërarchie in gedachten te houden bij het organiseren van de infographic. Wat belangrijker is, moet worden benadrukt en daarom meer aandacht krijgen.

De meest voorkomende organisatiekaders zijn: tabellen, schema's, fluxogrammen, organogrammen en tijdlijnen. Elk daarvan is meer of minder geschikt, afhankelijk van het geval. Het is de bedoeling een eenvoudige en vlotte leeservaring te creëren.

01b

Afhankelijk van de natuur van je informatie, kun je kiezen voor een meer "verhalende" of "verkennende" organisatie. Lees hieronder de kenmerken van beide en wanneer je de verschillende moet gebruiken types van gegevensorganisatie.infographic

Onderzoekend: wanneer er geen behoefte is aan een bepaalde leesvolgorde voor de infographic. De gegevens zijn geordend, maar er kunnen alternatieve perspectieven en conclusies uit worden getrokken. De lezer mag de gegevens in grafieken of tabellen verkennen en vergelijken, waarbij hij zijn eigen perspectief inbrengt. Exploratieve infografieken worden vaak geassocieerd met datavisualisatie.

2b

VerhalendWanneer je de informatie organiseert in een georiënteerde leesvolgorde. Je leidt de lezer letterlijk door de infographic en presenteert een verklaring/conclusie die jouw perspectief over het onderwerp bevat.

2a

Tip: het verhaal wordt volkomen duidelijk wanneer het bijvoorbeeld wordt aangegeven met een opeenvolging van nummers of pijlen.

Samenvattend moet je betrouwbare gegevens hebben om een infographic te maken. De informatiebron en de gegevens zelf zijn de twee belangrijkste punten voor de geloofwaardigheid van je infographic. Daarna beslis je of je tekst wilt presenteren, visuele metafoor of een grafiek. We zullen datavisualisatie bespreken in een specifiek onderwerp van deze postreeks, [binnenkort], maar zie hieronder een interessant voorbeeld van dezelfde infographic gepresenteerd in verschillende organisaties. Je kunt het ook het volgende noemen lay-outals je wilt.

Zie hoe het werkt in het voorbeeld

2e

2c

2d

Nu is het jouw beurt. Welke zou jij beschouwen als verkennend of verhalend?

Belangrijk: Je hebt geen specifieke ontwerpsoftware nodig om de organisatie van je infographic te maken. Pen en papier volstaan. We raden je zelfs aan om snelle ontwerpen te maken en verschillende organisaties te verkennen voordat je achter de computer gaat zitten.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen