Een nieuw ontdekte soort kan ons een stap dichter bij de voorouderlijke geleedpotige brengen. Deze kleine lobopodia-soort is ongeveer 500 miljoen jaar oud en lijkt op een worm - op zijn 20 tot 30 poten na.

Afgezien van de hoeveelheid benen, dit kleine schepsel genaamd Ovatiovermis cribratus heeft nog andere interessante kenmerken. Diep in de zee levend tijdens het Cambrium, de Ovatiovermis cribratus verankerde zich op de bodem van de oceaan en gebruikte zijn poten om het water te filteren. Dit voedingsgedrag doet denken aan een dansje, zoals u kunt zien in deze verbazingwekkende 3D-video:

Wetenschappers proberen op basis van deze nieuwe bevindingen een evolutieboom voor geleedpotigen op te stellen. Twee belangrijke kwesties houden hen echter nog tegen:

Een stap dichter bij de voorouderlijke geleedpotige

Waarom dan al die ophef over één nieuw lobopodiaans fossiel?

De groep geleedpotigen - waartoe lobopoda behoren - is een van de best geslaagde diergroepen die 80% van alle bekende soorten omvat. Niet alleen onthult de voedingswijze van lobopoda een belangrijk spoor in de evolutie van alle geleedpotigen.

Goed Ovatiovermis (Ovatio - Ovatie, vermis - worm), heb je onthuld dat de voorouder van >80% van diersoorten een filtervoeder was, sta op en geef jezelf een applaus! - Dave Marshall voor BioMed Central (lees het volledige artikel hier)

Een stap dichter bij de voorouderlijke geleedpotige

Ondanks alle nieuwe informatie over de voorouderlijke geleedpotige blijft er een vraag over: vinden mensen lobopoden net zo griezelig als hun levende verwanten?Een stap dichter bij de voorouderlijke geleedpotige

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen