O specie nou descoperită ne-ar putea aduce cu un pas mai aproape de artropodele ancestrale. Această mică specie de lobopodii are o vechime de aproximativ 500 de milioane de ani și arată ca un vierme - cu excepția celor 20-30 de picioare.

În afară de cantitatea de picioare, această mică creatură numită Ovatiovermis cribratus are și alte caracteristici interesante. Trăind în adâncurile mării în timpul Cambrianului, creatura Ovatiovermis cribratus obișnuia să se ancoreze pe fundul oceanului și își folosea picioarele pentru a filtra apa. Acest comportament de hrănire amintește de un mic dans, după cum puteți vedea în acest uimitor videoclip 3D:

Oamenii de știință încearcă să construiască arborele evolutiv al artropodelor pe baza acestor noi descoperiri. Cu toate acestea, două probleme principale îi rețin încă:

  • Lobopodienii au dispărut. Acest lucru înseamnă că nu putem obține date moleculare pentru a construi arborele genealogic al acestora în același mod în care o facem cu speciile vii. Soluția este de a căuta fosile și informații anatomice care ar putea ajuta la construirea unui scenariu evolutiv.
  • Chiar dacă au fost găsite și alte fosile lobopodiene, acestea prezintă o mare diversitate și disparitate între ele. Printre multe fosile contemporane, este greu de determinat adevăratele ramuri ancestrale.

Cu un pas mai aproape de artropodul ancestral

Atunci de ce atâta agitație pentru o nouă fosilă lobopodiană?

Grupul de artropode - din care fac parte lobopodienii - este unul dintre cele mai bine reușite grupuri de animale, acoperind 80% din toate speciile cunoscute. Nu numai, obiceiul de hrănire al lobopodienilor dezvăluie o urmă importantă în evoluția tuturor artropodelor.

Ei bine, Ovatiovermis (Ovatio - Ovație, vermis - vierme), ați dezvăluit că strămoșul a >80% de specii animale a fost un hrănitor cu filtre, ridicați-vă și aplaudați! - Dave Marshall pentru BioMed Central (Citiți articolul complet aici)

Cu un pas mai aproape de artropodul ancestral

În ciuda tuturor informațiilor noi despre artropodele ancestrale, rămâne o întrebare: găsesc oamenii lobopodienii la fel de înfricoșători ca și rudele lor vii?Cu un pas mai aproape de artropodul ancestral

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane