Extracorporale membraanoxygenatie, ook bekend als ECMO, wordt gebruikt in kritieke zorgomstandigheden wanneer uw hart en longen hulp nodig hebben om het lichaam te laten herstellen. 

Een ECMO-machine is vergelijkbaar met de hart-long by-pass machine die bij openhartoperaties wordt gebruikt en houdt in dat bloed van buiten het lichaam naar een hart-long wordt gepompt, waardoor kooldioxide wordt verwijderd en zuurstofrijk bloed naar de lichaamsweefsels wordt teruggevoerd. Het bloed gaat van de rechterkant van het hart naar de membraanoxygenator van de hart-longmachine, waar het opnieuw wordt verwarmd en naar het lichaam wordt teruggevoerd. Deze machine laat het hart en de longen rusten en herstellen.

Er zijn twee soorten ECMO: VV ECMO en VA ECMO. In dit artikel leer je meer over VA ECMO en hoe de twee types te onderscheiden.

Wat is een VA ECMO en hoe werkt het?

Een veno-arteriële ECMO, of VA ECMOis een machine die wordt gebruikt om het grootste deel van het bloed van de patiënt door het circuit te laten stromen zonder door het hart te gaan. Dit soort ECMO brengt bloed van een grote ader om zuurstofloos bloed uit het lichaam te verwijderen over naar een grote slagader, waardoor zuurstofrijk bloed door het lichaam kan stromen, zelfs wanneer het hart te zwak is om het te pompen. 

Het kan worden ingebracht via een perifere of centrale toegang en wordt meestal toegepast in de operatiekamer om op korte termijn hulp te bieden, met name bij postcardiotomiepatiënten die niet in staat zijn geweest om de cardiopulmonaire bypass op te heffen. Het hart blijft kloppen tijdens de VA ECMO, maar zijn werk wordt veel gemakkelijker omdat de ECMO-machine het grootste deel van het pompen voor zijn rekening neemt.

Gemaakt met Mind the Graph

Soorten ECMO

Naast VA ECMO, is er VV ECMO en beide lijken sterk op elkaar. Bij veneuze ECMO wordt tegelijkertijd bloed verwijderd en teruggevoerd naar de veneuze circulatie. De toegang wordt meestal verkregen via een enkele Y-vormige canule die in de halsader wordt ingebracht, waardoor het bloed op één plaats het lichaam verlaat en weer terugkeert en er slechts één ingangsplaats nodig is in plaats van twee. In bepaalde gevallen kunnen echter meerdere canules met één lumen in de hals en/of de liezen worden ingebracht. 

Alleen de longen worden ondersteund door VV ECMO, het hart van de patiënt moet nog steeds adequaat werken om aan de eisen van het lichaam te voldoen. 

Belangrijkste verschillen tussen VA ECMO en VV ECMO

 • VV ECMO ondersteunt uitsluitend de longen, terwijl VA ECMO zowel de longen als het hart ondersteunt.
 • Beide ECMO's voeren bloed af uit de rechterboezem, maar VA voert het terug via de inferieure of superieure vena cava, terwijl VV het terugvoert via de liesslagader, de subclaviale slagader of de halsslagader.
 • VA ECMO-patiënten hebben meer kans op luchtembolie en bloedingen, terwijl VV-patiënten deze problemen minder vaak hebben.
 • VA ECMO kan worden gebruikt voor rechter ventrikel falen, terwijl VV niet kan worden gebruikt...
 • VV ECMO heeft hogere perforatiepercentages en VA lagere
 • Met VA ECMO wordt een hogere PaO2 bereikt dan met VV ECMO.

Wie heeft ECMO nodig?

In het algemeen is ECMO een vorm van levensondersteuning die beschikbaar is voor iedereen, inclusief baby's, kinderen en volwassenen, die een levensbedreigende hart- en/of longaandoening hebben, zoals:

 • Longembolie
 • Hartstilstand
 • Hypercapnische ademstilstand met een arteriële pH van minder dan 7,20
 • Postcardiotomie patiënten die niet uit de cardiopulmonaire bypass konden komen
 • Als een stap in de richting van hart- of longtransplantatie of de implantatie van een ventriculair apparaat.
 • Hartspierziekte (gedecompenseerde cardiomyopathie)
 • Ontsteking van de hartspier (myocarditis)
 • Acuut ademnoodsyndroom
 • Trauma
 • Levensbedreigende infectiereactie (sepsis)

Risico's en complicaties

Bloeding

Het meest voorkomende gevolg van ECMO is een bloeding. Dit komt doordat heparine aan het ECMO-circuit wordt toegediend om te voorkomen dat er bloedstolsels ontstaan. Heparine doet dit door het bloed dunner te maken, waardoor zich minder snel klonters vormen. Bloedingen treden gewoonlijk op bij de ECMO-canule of andere chirurgische plaatsen op het lichaam. Wanneer een patiënt heparine inneemt, kunnen er echter overal in het lichaam bloedingen optreden. De ernstigste bloedingen kunnen in of bij de hersenen optreden. Daarom let het ECMO-team voortdurend op symptomen van bloedingen en analyseert deze.

Storing of breuk in het circuit

Het komt vaak voor dat een circuitonderbreking of -breuk wordt vastgesteld; in deze situatie zijn professionals opgeleid om onmiddellijk te reageren om het probleem te verhelpen. Voordat de ECMO-machine wordt gerepareerd of vervangen, moet de patiënt eruit worden gehaald. Tijdens deze periode wordt de patiënt verzorgd totdat de ECMO kan worden hervat.

Bloedklonters of luchtbellen die het circuit binnenkomen

Het team neemt alle voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat stolsels of lucht de patiënt bereiken, wat zou kunnen leiden tot catastrofale schade aan de hersenen of de longen, bekend als een embolie. Een "bubbeldetector", die op sommige circuits aanwezig kan zijn, is een veiligheidsapparaat dat het circuit afsluit wanneer een bel in de buis wordt "opgemerkt". De ECMO-specialist kan dan de lucht verwijderen voordat deze de patiënt aantast.

Uw wetenschappelijke illustraties on-point

Gebruik een ongelooflijk hulpmiddel om infografieën met relevante gegevens aan uw werk toe te voegen en het te verrijken met hoogwaardige en essentiële visuele elementen. Mind The Graph is gemaakt om de wetenschappelijke gemeenschap te helpen door verschillende eenvoudig te gebruiken infografiesjablonen aan te bieden.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen