Stamceltherapie versterkt de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam en is een van de meest opwindende doorbraken in de recente regeneratieve geneeskunde. Het biedt een ongelooflijke behandeling voor een groot aantal ziekten waarvoor artsen voorheen geen aanvaardbare behandelingen hadden. 

In dit Mind The Graph artikel leer je over stamcel onderzoek: voor- en nadelen, wat is het, en de verschillende soorten stamcellen die beschikbaar zijn. In dit artikel vindt u ook succesvolle verhalen om het onderwerp beter te begrijpen.

Wat zijn stamcellen?

Het lichaam beschikt over oorspronkelijke grondstoffen in de vorm van stamcellen. Deze stamcellen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle andere cellen met specifieke functies. Onder de juiste omstandigheden, in het lichaam of in een laboratorium, delen stamcellen zich om nieuwe cellen te produceren die dochtercellen worden genoemd.

De dochtercellen kunnen veranderen in meer stamcellen of cellen met een specifieke functie, zoals bloedcellen, hersencellen, hartspiercellen of botcellen. Er is geen andere cel in het lichaam die op natuurlijke wijze nieuwe celtypes kan genereren zoals een stamcel.

Soorten stamcellen

Embryonale stamcellen

Embryonale stamcellen worden gewonnen uit de blastocyste, een grotendeels lege bal van cellen die zich drie tot vijf dagen na de bevruchting van een eicel door sperma bij de mens ontwikkelt. Embryonale stamcellen zijn pluripotent, wat betekent dat zij alle celtypen kunnen voortbrengen in een volledig ontwikkeld organisme, met uitzondering van de placenta en de navelstreng. 

Deze cellen die zijn gescheiden van de binnenste celmassa zullen zich ontwikkelen tot meer gespecialiseerde cellen, waaruit alle weefsels en organen van het lichaam ontstaan. Wanneer wetenschappers de binnenste celmassa verwijderen en in een bepaalde laboratoriumomgeving kweken, behouden de cellen de kwaliteiten van embryonale stamcellen.

Deze cellen zijn uiterst belangrijk omdat ze een duurzame voorraad leveren voor onderzoek naar normale ontwikkeling en ziekte, en voor de evaluatie van geneesmiddelen en andere behandelingen.

Weefselspecifieke stamcellen

Weefselspecifieke stamcellen (meestal volwassen stamcellen genoemd) zijn meer gespecialiseerd dan embryonale stamcellen. Doorgaans kunnen deze stamcellen een breed scala van celtypen produceren voor het weefsel of orgaan waarin zij zich bevinden. 

Weefselspecifieke stamcellen zijn zeldzaam in het menselijk lichaam, en ze lijken zich in cultuur niet zo gemakkelijk te vernieuwen als embryonale stamcellen. Onderzoek naar deze cellen heeft echter ons algemene begrip van de normale ontwikkeling, de invloed van veroudering en wat er gebeurt bij verwondingen en ziekten vergroot.

Mesenchymale stamcellen

Cellen afkomstig uit stroma, het bindweefsel dat andere weefsels en organen omgeeft, worden "mesenchymale stamcellen" of MSC genoemd. Veel wetenschappers verwijzen naar cellen met deze benaming als "stromale cellen".

Deze cellen werden aanvankelijk gevonden in het beenmerg en er werd aangetoond dat ze bot-, kraakbeen- en vetcellen kunnen produceren. Ze zijn nu geproduceerd uit verschillende weefsels zoals vet en navelstrengbloed. Van verschillende MSC's wordt aangenomen dat zij stamcellen en zelfs immunomodulerende kwaliteiten hebben, en zij worden onderzocht als therapieën voor een breed scala van ziekten, hoewel er nog geen bewijs is dat zij nuttig zijn. Wetenschappers weten niet zeker of deze cellen stamcellen zijn en welke soorten cellen ze kunnen aanmaken. Ze zijn het er wel over eens dat niet alle MSC's hetzelfde zijn en dat hun eigenschappen variëren, afhankelijk van waar ze vandaan komen in het lichaam en hoe ze worden gescheiden en geproduceerd.

Geïnduceerde pluripotente stamcellen

Geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS-cellen) zijn in het laboratorium gemanipuleerde cellen die zijn getransformeerd van weefselspecifieke cellen, zoals huidcellen, tot cellen die zich gedragen als embryonale stamcellen. IPS-cellen zijn belangrijke instrumenten voor wetenschappers om meer te begrijpen over ontwikkelingsstadia, het ontstaan en de voortgang van ziekten, en om nieuwe geneesmiddelen en behandelingen te ontwikkelen en te testen.

Hoewel iPS-cellen veel van dezelfde eigenschappen hebben als embryonale stamcellen, zoals het vermogen om alle celtypen in het lichaam voort te brengen, zijn ze niet identiek. Wetenschappers proberen uit te zoeken wat dit onderscheid is en wat het betekent. Zo werden de eerste iPS-cellen gecreëerd door met behulp van virussen extra kopieën van genen in te bouwen in weefselspecifieke cellen. Onderzoekers onderzoeken verschillende methoden om iPS-cellen te maken, om ze uiteindelijk te gebruiken als bron van cellen of weefsels voor medische therapieën.

Ontwikkeling in stamcelonderzoek: succesvolle verhalen

Alvorens in te gaan op de voor- en nadelen van stamcelonderzoekmoeten een paar succesverhalen in dit artikel worden vermeld.

Multiple Sclerose

Reema Sandhu's succesverhaal met stamcellen begon in 2014 toen bij haar multiple sclerose werd vastgesteld, aldus DailyMail. De ziekte kan de hersenen en het ruggenmerg aantasten en een verscheidenheid aan levensveranderende symptomen veroorzaken, zoals ernstige handicaps, spierkrampen en geheugenproblemen. Na jaren van frustratie kreeg ze een autologe stamceltransplantatie, waarbij haar eigen stamcellen uit haar bloed werden gehaald en via een infuus weer in haar lichaam werden ingebracht. Belangrijke verbeteringen in Reema's hersenfunctie waren onmiddellijk zichtbaar. Twee maanden na de transplantatie was haar gezichtsvermogen hersteld en ging ze weer aan het werk. Deze bemoedigende resultaten wijzen erop dat Reema's MS is vertraagd als gevolg van haar stamceltransplantatie.

Hartaanval

Volgens DailyMail bleef Dave Randle na een hartaanval in 2016 achter met ernstig hartfalen en een grimmige waarschuwing van specialisten. Maar nadat hij had geleerd dat stamcellen kunnen worden gebruikt om beschadigde harten te genezen, schreef Dave zich in voor therapie en kreeg hij 5 dagen achter elkaar injecties die zijn beenmerg stimuleerden om stamcellen in zijn bloedsomloop toe te laten. Deze cellen werden vervolgens geëxtraheerd en opnieuw in zijn hart ingebracht. Dave's succesverhaal met stamcellen kende een happy end weken na de transplantatie - hij begon zich sterker te voelen en de artsen constateerden aanzienlijke veranderingen.

HIV

In 2013 werd bij een vrouw HIV vastgesteld. Volgens de Journal werd bij haar in maart 2017 ook acute myeloïde leukemie vastgesteld, waardoor ze kandidaat was voor een stamceltransplantatie. Ze kreeg een stamceltransplantatie via twee bloedtransfusies: een van een ouder familielid en de andere van een niet-verwante baby. De baby, een gedeeltelijk gematchte donor, heeft een mutatie in het CCR5-gen, dat het vermogen van HIV om gastheercellen te infiltreren remt. De vrouw stopte in 2020 met haar hiv-medicatie en heeft sindsdien geen meetbare tekenen van de infectie meer vertoond. Ze is ook al bijna vier jaar in remissie van leukemie.

Stamcelonderzoek: Voor- en nadelen

Voors

Nadelen

Maak wetenschappelijk accurate infographics in enkele minuten

Gebruik de kracht van infographics om je wetenschappelijke job te doen slagen. Mind The Graph tool kan je helpen door geweldige sjablonen te geven en je te laten bladeren door 40 000+ wetenschappelijk accurate afbeeldingen in 80+ populaire vakgebieden.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen