Het is moeilijk om een onderzoekspaper te publiceren omdat de procedure traag is en lang kan duren. Aangezien het onderzoeksdocument goed moet worden geëvalueerd en geanalyseerd, kan het proces maanden of zelfs jaren vertraging oplopen. Onderzoekers zijn natuurlijk ontdaan door de hoeveelheid tijd die nodig is om hun onderzoek bekend te maken en te genieten van de voordelen van een gepubliceerde, citeerwaardige onderzoekspublicatie.

A voordruk papier is materiaal dat is geproduceerd voor publicatie als een tijdschriftartikel, maar nog niet door een tijdschrift is beoordeeld. Het publiceren van preprints maakt een snelle verspreiding van onderzoeksresultaten mogelijk, wat de zoeker tijd bespaart om kennis te nemen van eerder uitgevoerd onderzoek dat nog niet is gepubliceerd vanwege de tijdrovende procedure om publicatie in een tijdschrift te verkrijgen.

Dit Mind The Graph artikel leert u meer over preprint papers en hoe u kunt profiteren van het publiceren van onderzoek dat nog niet is getoetst voor publicatie in een tijdschrift.

Wat is voordrukpapier?

Preprints, ook wel Author's Original Manuscripts (AOM) genoemd, zijn versies van uw paper die nog niet ter beoordeling naar een tijdschrift zijn gestuurd. Een preprint wordt misschien niet met dezelfde achting behandeld als een gepubliceerd onderzoekspaper, maar hij is wel openbaar beschikbaar, kan niet van de server worden verwijderd en zal vrijwel zeker meer aandacht krijgen dan uw gepubliceerde paper. 
Ook al is het niet voor publicatie, u moet uw voordruk papier serieus om een goede indruk te maken, de aandacht van je publiek te trekken, en interesse te wekken voor je onderzoek.

Kunnen preprints worden geciteerd?

Vergeet niet dat alle secties goed moeten zijn vormgegeven, en dat de verhaalstructuur zinvol en interessant moet zijn. Elke preprint kan een DOI (Digital Object Identifier) krijgen en geciteerd worden. 

Wat zijn de voordelen van voordrukpapier?

 • Snelheid: preprints zijn een gratis en gemakkelijke methode om uw bevindingen in uw eigen tijd over te brengen, zonder mogelijke toekomstige publicatie in gevaar te brengen.
 • Feedback: Feedback van de gemeenschap kan u helpen uw werk te verbeteren door argumenten aan te wakkeren die leiden tot nieuwe ideeën, onderzoeken en zelfs partnerschappen met andere professionals. Ook kunt u uw werk verfijnen voordat het door het formele peer-review systeem van het tijdschrift gaat.
 • Authenticiteit: de preprint is een openbare registratie dat uw paper is vrijgegeven op het moment van publicatie. Vrijwel zeker krijgt uw werk een digital object identifier (DOI).
 • Zichtbaarheid: Hoe sneller u uw studie openbaar maakt, hoe sneller u aandacht en zichtbaarheid krijgt. Andere professionals zullen snel beginnen te refereren aan uw werk en het uitbreiden, wat zorgt voor een maximaal lees- en citatiepotentieel.
 • Carrière: kunt u uw carrière een kickstart geven door een voordruk van uw werk in te dienen. Een openbaar beschikbare preprint opnemen is veel aanlokkelijker dan een preprint vermelden die in behandeling is of nog in behandeling is.

Tips voor het voorbereiden van uw voordruk

 1. Bereid uw voordruk op dezelfde manier voor als een paper voor publicatie in een tijdschrift: Uw preprint wordt openbaar en zal lezers, debatten en andere collega's aantrekken. Doe het dus grondig.
 2. Kies de meest geschikte licentie voor uw werk: Wanneer u uw preprint indient bij een server zoals bioRxiv of chemRxiv, behoudt u de rechten op het werk. U kunt ook aangeven hoeveel van het werk mag worden hergebruikt.
 3. Deel en promoot uw voordruk: Geef aan dat u feedback en aanbevelingen verwelkomt, zodat u uw werk kunt verbeteren voordat u het indient voor publicatie.

Waar een preprint publiceren?

Om een preprint te publiceren, moet u eerst een preprint server vinden, dat is een online opslagplaats met gegevens en informatie over verschillende papers. Wanneer u uw voordruk papierwordt het onderworpen aan een basis screening en plagiaat detectie. Bekijk hieronder een lijst van open preprint servers:

 • BioRxiv: een open-access preprint repository voor biologische wetenschappen door Cold Spring Harbor Laboratory.
 • ASAPbio: vergelijkbaar met BioRxiv, voor biologische en milieuwetenschappen.
 • ChemRxiv: open access preprint repository voor chemische wetenschap, beheerd door de American Chemical Society, de Royal Society of Chemistry en de German Chemical Society.
 • arXiv: een opslagplaats voor fysica, wiskunde, computerwetenschappen, kwantitatieve biologie, statistiek, elektrotechniek en systeemwetenschappen.
 • PeerJ: een open-access multidisciplinair archief.
 • De Winnower: een platform voor wetenschappelijke publicaties online. Het stelt onderzoekers en vakgenoten in staat intellectuele debatten te voeren over de gepubliceerde wetenschappelijke artikelen.
 • PrePubMed: het indexeert papers van PeerJ preprints en BioRxiv.
 • psyArXiv: een open access repository voor psychologie, powered by OSFPreprints.
 • SocArXiv: open archiefdepot voor sociale wetenschappen, aangedreven door OSFPreprints.

Communiceer wetenschap visueel met de kracht van Mind the Graph

Het toevoegen van grafische middelen aan je paper is een andere fantastische methode om de geloofwaardigheid ervan te vergroten. Om infografiesjablonen te gebruiken en uw onderzoek te verbeteren, gebruikt u de Let op de grafiek gereedschap.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen