Tutkimusartikkelin julkaiseminen on vaikeaa, koska menettely on hidas ja voi kestää kauan. Koska tutkimusraportti on arvioitava ja analysoitava asianmukaisesti, prosessi voi viivästyä kuukausia tai jopa vuosia. Tutkijat ovat luonnollisesti järkyttyneitä siitä, miten paljon aikaa tutkimustulostensa välittäminen ja julkaistun, siteerauksen arvoisen tutkimusjulkaisun tarjoamista eduista nauttiminen vaatii.

A esipainettu paperi on aineisto, joka on tuotettu julkaistavaksi lehtiartikkelina, mutta jota ei ole vielä vertaisarvioitu lehdessä. Preprints-julkaiseminen mahdollistaa tutkimustulosten nopean levittämisen, mikä säästää etsijän aikaa tutustua aiemmin tehtyyn tutkimukseen, jota ei ole vielä julkaistu aikaa vievän lehtijulkaisun hankkimismenettelyn vuoksi.

Tämä Mind The Graph -artikkeli opettaa sinulle lisää seuraavista asioista. preprint-paperit ja miten voit hyötyä sellaisten tutkimusten julkaisemisesta, joita ei ole vielä vertaisarvioitu lehden julkaisemista varten.

Mikä on preprint-paperi?

Preprints, joka tunnetaan myös nimellä Author's Original Manuscripts (AOM), ovat versioita kirjoituksestasi, joita ei ole vielä lähetetty lehdelle arvioitavaksi. Preprint-julkaisua ei ehkä kohdella samalla tavalla kuin julkaistua lehtijulkaisua, mutta se on julkisesti saatavilla, sitä ei voi poistaa palvelimelta ja se saa lähes varmasti enemmän huomiota kuin julkaistu julkaisusi. 
Vaikka se ei olekaan julkaistavaksi tarkoitettu, sinun on käsiteltävä sinun esipainettu paperi vakavasti tehdä hyvä vaikutelma, herättää yleisön huomion ja herättää kiinnostusta tutkimustasi kohtaan.

Voiko esiprinttejä siteerata?

Muista, että kaikkien osien on oltava hyvässä muodossa, ja tarinankerronnan rakenteen on oltava järkevä ja kiinnostava. Jokainen esiprintti voi saada DOI-tunnuksen (Digital Object Identifier) ja sitä voidaan siteerata. 

Mitä hyötyä preprint-paperista on?

 • Nopeus: esiprintit ovat ilmainen ja helppo tapa välittää tuloksesi omalla ajallasi vaarantamatta mahdollista tulevaa julkaisemista.
 • Palaute: Yhteisön palaute voi auttaa sinua parantamaan työtäsi herättämällä keskustelua, joka johtaa uusiin ideoihin, tutkimuksiin ja jopa kumppanuuksiin muiden ammattilaisten kanssa. Lisäksi se auttaa hiomaan työtäsi, ennen kuin se käy läpi lehden virallisen vertaisarviointijärjestelmän.
 • Aitous: esijulkaisu on julkinen tieto siitä, että julkaisusi julkaistiin silloin, kun se julkaistiin. Lähes varmasti teoksellesi annetaan digitaalisen objektin tunniste (DOI).
 • Näkyvyys: mitä nopeammin teet tutkimuksestasi julkisen, sitä nopeammin saat huomiota ja näkyvyyttä. Muut ammattilaiset alkavat nopeasti viitata työhösi ja laajentaa sitä, mikä takaa maksimaalisen luku- ja lainauspotentiaalin.
 • Ura: voit aloittaa urasi lähettämällä esipainoksen työstäsi. Julkisesti saatavilla olevan esijulkaisun ilmoittaminen on paljon houkuttelevampaa kuin sellaisen ilmoittaminen, joka on arvioitavana tai valmisteilla.

Vinkkejä esipainoksen laatimiseen

 1. Valmistele esipainos samalla tavalla kuin valmistelisit artikkelin julkaisemista varten: Esijulkaisusi on julkisesti saatavilla, ja se houkuttelee lukijoita, keskusteluja ja muita kollegoita. Tee se siis huolellisesti.
 2. Valitse teoksellesi sopivin tekijänoikeuslisenssi: Kun lähetät esiprintin bioRxivin tai chemRxivin kaltaiselle palvelimelle, pidät oikeudet työhösi. Voit myös määritellä, kuinka paljon työtä saa käyttää uudelleen.
 3. Jaa ja mainosta esijulkaisuasi: Ilmoita, että otat mielelläsi vastaan palautetta ja suosituksia, jotta voit parantaa työtäsi ennen sen julkaisemista.

Missä julkaista esipainettu paperi?

Jos haluat julkaista esipainoksen, sinun on ensin löydettävä esipainospalvelin, joka on verkkovarasto, joka sisältää tietoja useista julkaisuista. Kun lähetät esipainettu paperi, se lähetetään perustarkastukseen ja plagioinnin havaitsemiseen. Alla on luettelo avoimista preprint-palvelimista:

 • BioRxiv: Cold Spring Harbor Laboratoryn biologisten tieteiden avoin esipainosrekisteri.
 • ASAPbio: samanlainen kuin BioRxiv biologian ja ympäristötieteiden alalla.
 • ChemRxiv: American Chemical Societyn, Royal Society of Chemistryn ja Saksan kemian yhdistyksen ylläpitämä kemian tieteen avoimen pääsyn ennakkopainosrekisteri.
 • arXiv: fysiikan, matematiikan, tietojenkäsittelytieteen, kvantitatiivisen biologian, tilastotieteen, sähkötekniikan ja systeemitieteiden ennakkopainosarkisto.
 • PeerJ: avoin monitieteinen arkisto.
 • Winnower: alustan tieteellistä julkaisemista varten verkossa. Se antaa tutkijoille ja kollegoille mahdollisuuden käydä älyllistä keskustelua julkaistuista tieteellisistä julkaisuista.
 • PrePubMed: se indeksoi PeerJ:n preprints- ja BioRxiv-julkaisujen paperit.
 • psyArXiv: psykologian avoimen saatavuuden arkisto, jonka taustalla on OSFPreprints.
 • SocArXiv: yhteiskuntatieteiden avoin arkisto, jonka taustalla on OSFPreprints.

Tiedeviestintä visuaalisesti Mind the Graph:n avulla

Grafiikan lisääminen asiakirjaan on toinen loistava tapa lisätä sen uskottavuutta. Jos haluat käyttää infografiikkamalleja ja parantaa tutkimustasi, käytä apuna Mind The Graph työkalu.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit