De wereld wordt geconfronteerd met een grote gezondheidscrisis. Te midden van de nieuwe Coronavirus pandemie, is de eerste stap om de veiligheid te garanderen van u en uw dierbaren is om volledig op de hoogte te blijven van de ziekte. Aangezien het internet verzadigd is met zoveel inhoud over COVID-19, kan het een uitdaging zijn om feitelijke gegevens over de ziekte te vinden tussen alle valse.

Nu we aan de vooravond van het digitale tijdperk staan, viert verkeerde informatie hoogtij. Omdat absurde artikelen zich verspreiden over sociale media en andere platforms, geloven sommige individuen dat het Coronavirus werd veroorzaakt door de consumptie van vleermuissoep of het Corona-bier. Om u te helpen uw gezondheid te behouden, zal de onderstaande gids basisinformatie over het Coronavirus bespreken en veelvoorkomende misvattingen ontkrachten.

Wat is Coronavirus (COVID-19)?

COVID-19, ook bekend als het nieuwe Coronavirus (Covid-19), is een ziekte die voornamelijk het ademhalingsstelsel van een individu aantast. Tekenen van de ziekte lijken op grieppersonen die de ziekte hebben opgelopen, melden echter bijkomende symptomen, zoals ademhalingsmoeilijkheden, droge hoest en vermoeidheid.

Het vangen van COVID-19 is geen doodvonnis: 80% van gemelde gevallen zijn mild, en slechts enkele personen hebben ernstige infecties. Om u gerust te stellen, deskundigen stellen dat het sterftecijfer voor het nieuwe Coronavirus op ongeveer 2-4%maar dit percentage kan afhangen van andere factoren.

Hoewel er nog veel meer te ontdekken valt te ontdekken over het virus, kan men zich verheugen in de wetenschap dat deskundigen in de op medisch gebied onvermoeibaar werken aan oplossingen.

Het ontkrachten van COVID-19 mythes

Thermische scanners kunnen detecteren of iemand besmet is
Het is belangrijk te weten dat men het Coronavirus kan oplopen zonder voorafgaande symptomen. Aangezien koorts een voorloper van het virus is, zijn thermische scanners doeltreffend bij het opsporen van mensen met een hoge lichaamstemperatuur.Deze apparaten hebben echter zeker hun beperkingen. Thermische scanners zijn niet in staat personen op te sporen die besmet zijn maar nog geen koorts hebben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) duurt het ongeveer 2 tot 10 dagen voordat een persoon met COVID-19 symptomen ervaart.

Mensen lopen risico door het ontvangen van pakketten uit China  
Om kort te gaan: nee. Als u in de afgelopen weken of maanden post uit China hebt ontvangen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Onderzoekers staan misschien nog op het punt te ontdekken hoe COVID-19 wordt overgedragen, maar op basis van andere soortgelijke virussen kunnen de kiemen niet lang op voorwerpen en oppervlakken leven.

Het virus is door de mens gemaakt 
Een populaire theorie die zich als een lopend vuurtje verspreidde is dat het nieuwe Coronavirus in een laboratorium zou zijn ontwikkeld. Zonder enig bewijs beweerden gebruikers van sociale media plotseling dat wetenschappers in Wuhan, China, in het geheim werkten aan een biowapen dat was uitgelekt. Specialisten in en buiten China hebben deze wilde beweringen van de hand gewezen en zijn nog bezig de ware bron te achterhalen. Hoewel er nog veel te ontdekken valt, wijst onderzoek erop dat het virus is ontstaan en overgebracht door vleermuizen.  

Mensen moeten gezichtsmaskers dragen  
Dit kan per geval verschillen, maar de consensus is nee. Als u volledig gezond bent, hoeft u geen gezichtsmasker te dragen, tenzij de autoriteiten in uw omgeving anders zeggen. Als u echter symptomen vertoont of in de gezondheidszorg werkt, moet u als veiligheidsmaatregel een N95-masker dragen.

Warmte kan het virus doden 
Volgens de WHO, COVID-19 kan in alle gebieden worden overgedragen. Sommige mensen beweren dat het virus goed gedijt in een koud klimaat, zodat je het niet krijgt als je in een plaats met warm of vochtig weer woont. Maar nu de ziekte ook tropische landen heeft bereikt, kan deze bewering als onjuist worden bestempeld. Er is ook gesuggereerd dat het gebruik van handdrogers en UV-lampen het virus kan doden, maar volksgezondheidsdeskundigen stellen dat er geen manier is om de doeltreffendheid daarvan te bewijzen.

Schrijf je over het Corona virus COVID-19? Probeer deze sjabloon op mindthegraph.com

Stel uw gezondheid veilig

In het onfortuinlijke geval dat u of een goede vriend of familielid de ziekte krijgt, weet dan dat behandeling en medische ondersteuning zeker beschikbaar zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat er complicaties bij de behandeling kunnen optreden, vooral als er een groot aantal gevallen in uw omgeving is.

Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Als u tijdens deze pandemie in het roze van de gezondheid wilt blijven en uw kansen op besmetting wilt verlagen, moet u zich verantwoordelijk opstellen en goede hygiëne.

Hier is wat advies om je te helpen de strijd tegen COVID-19 te winnen:

  • Was uw handen regelmatig gedurende 20 seconden. Gebruik zeep en zorg ervoor dat alle ribbels schoon zijn.
  • Houd altijd een handontsmettingsmiddel bij u. Nadat u geld of een ander veelgebruikt oppervlak hebt aangeraakt, desinfecteert u onmiddellijk uw handen om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
  • Ga niet naar drukke plaatsen tenzij het absoluut noodzakelijk. Probeer ondertussen winkelcentra, openbare evenementen en andere grote bijeenkomsten te vermijden.
  • Als u in de gezondheidszorg werkt of als u voor uw werk in contact moet komen met grote groepen mensen, draag dan uit voorzorg een masker.
  • Houd afstand wanneer u in de buurt bent van iemand met griepachtige symptomen.
  • Versterk uw immuunsysteem door gehydrateerd te blijven, voedzaam te eten en voldoende te slapen.
  • Als u symptomen van het virus ervaart, ga dan naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum voor onmiddellijke medische verzorging en behandeling.

Op zoek naar meer details over hoe u de verspreiding van het virus in uw gemeenschap kunt stoppen? Lees deze veiligheidstips om meer te weten te komen.

Gastauteur: MJ Fernandez, van Makati Medical Center, Filippijnen.
MJ is een communicatie- en publiciteitsprofessional uit Makati. Naast het knoeien met woorden en leestekens werkt hij ook samen met artsen en mediavertegenwoordigers om informatief en creatief materiaal over gezondheidszorg te produceren. Als hij geen artikelen schrijft of redigeert, besteedt hij zijn tijd aan reizen en het verkennen van plaatsen buiten de stad.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen