Het is niet het onze, maar als het goed is, moet je het erkennen. Dit is de enige video die je moet bekijken over de uitbraak van het coronavirus, het legt alles uit van de basismechanismen van de virale infectie, tot wat de gevolgen voor de gezondheid zijn en welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen om de infectie te voorkomen.

Hier is de video. Er moet een reden zijn waarom meer dan 15 miljoen het online bekeken hebben.

Als je geen 8 minuten hebt, laten we je de basisconcepten zien:

  1. 1) We zijn getuige van een wereldwijde uitbraak van het coronavirus Covid-19 . Meer dan 300K mensen zijn al besmet, en ik wed dat er voor Pasen meer dan 1 miljoen mensen besmet zullen zijn.
De uitbraak van de ziekte begon in Azië, verspreidde zich door Europa en is nu over Amerika verspreid.

2) Het Coronavirus Covid-19 is een op RNA gebaseerd virus, vrij fragiel, maar het verspreidt zich zeer snel. Eerlijk gezegd is de geprovoceerde sterfte niet zo hoog, maar het sterftecijfer onder ouderen is echt zorgwekkend.

De structuur van het coronavirus Covid-19 is zeer eenvoudig. Het is een vrij algemeen RNA-gebaseerd virus.

3) Vanuit cellulair perspectief herkent het coronavirus in zijn infectiemechanisme ACE2-receptoren op het oppervlak van de gastheercel en injecteert het zijn RNA-inhoud, op zoek naar een mechanisme om zijn inhoud te repliceren en zich in de cel te vermenigvuldigen.

Het coronavirus injecteert zijn genetische inhoud in de gastheercel. De gastheercellen bevinden zich in de longen.

4) De belangrijkste gezondheidsproblemen zijn te wijten aan een infectie van de luchtwegen. Het coronavirus veroorzaakt een type SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome. Het verspreidt zich zeer snel door een van de belangrijkste symptomen: hoesten. 

Hoesten is het meest voorkomende symptoom. Het omvat ook hoge koorts.

5) Ernstig getroffen patiënten hebben mechanische beademing nodig om te overleven. Zij hebben een hoog overlijdensrisico en moeten vaak 2 tot 3 weken op de afdeling kritieke zorg verblijven. Dit is zeer kostbaar en overbelast de gezondheidsstelsels wereldwijd. Een mogelijke behandeling die de virale belasting in 6 dagen kan verminderen werd reeds voorgesteld en wordt experimenteel toegepast.

Mechanische beademing is noodzakelijk voor de ernstige gevallen die op de afdeling kritieke zorg worden behandeld.

6) De ernstigste symptomen zijn niet te wijten aan het virus zelf, maar aan de afbraak van het immuunsysteem, waardoor het lichaam vatbaar wordt voor secundaire opportunistische bacteriële infecties. Het gevolg hiervan is longontsteking.

Het immuunsysteem is verzwakt door het virus, en het lichaam wordt kwetsbaar voor secundaire bacteriële infecties.

7) Het beste wat u kunt doen is het aantal gevallen van nauw contact met mogelijk besmette mensen beperken en heel vaak de handen wassen. Het idee is om te voorkomen dat u besmette oppervlakken aanraakt en vervolgens elk zintuiglijk deel van uw lichaam aanraakt, zoals mond, ogen enz. Het virus migreert van de mond naar de longen via de luchtwegen.

Het beste wat je kunt doen: je handen wassen.

8) Ter afsluiting: het coronavirus is geen eenvoudige griep, zoals sommigen al zeiden. Het is een gevaarlijk virus, met als belangrijkste kenmerk dat het zich zeer snel verspreidt via afscheidingen van de luchtwegen, oppervlakken en via aerosol die door de mond en/of op de oppervlakken wordt uitgestoten. 

Het virus is niet erg dodelijk, maar vergeleken met een griep is het echt gevaarlijker.
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen