Скобите са един от 14-те препинателни знака, използвани в английския език, и е трудно да се овладеят, тъй като [скоби], {скоби} и (скоби) изглеждат подобни. Най-често скоби и скоби се използват погрешно като взаимозаменяеми, но това създава пунктуационна грешка и нарушава качеството на писането ви. 

Скоби в кавички се използват за опростяване и обясняване на нещата, за да стане информацията ясна за читателите. Тези думи обикновено не са част от цитата. Нека разгледаме как и къде да използваме скобите заедно с познаването на основната разлика между скоби и скоби.

"(Разяснете работата си с Mind the Graph)"

Преди да научите повече за скобите в кавички, отделете малко време, за да се запознаете с функциите за редактиране на текст на Mind the Graph. Въпреки че е признат като инструмент за инфографики, Mind the Graph е чудесен и за редактиране на текстове. Отидете в работното пространство и се убедете сами!

Как да използваме правилно скоби в цитати

Уточнение: Скоби в кавички 

Те се използват за изясняване на значението на думите, използвани в даден цитат.

Пример: - Той [очилата за синя светлина] блокира синята светлина от екрана, предпазва очите ви и ви помага да работите без страх.

Тук думите "очила Bluelight" изясняват значението на местоимението "То".

Обяснение: Скоби в кавички 

Те се използват за обяснение на определена терминология, използвана в цитата.

Пример: - Домашното градинарство [градинарство на терасата, на балкона или в задния двор] поддържа физическата ви форма и има редица ползи за здравето. 

Тук думите в скобата "градинарство на терасата, балконско градинарство или градинарство в задния двор" се използват за обяснение на сегментите, които попадат под термина "домашно градинарство", така че изречението да бъде обяснено ясно.

Акцент

Скобите се използват, за да се акцентира върху определени думи, като се използват курсивни или удебелени фрази.

Пример: - "Заболяванията, свързани с начина на живот, имат общи рискови фактори, сходни с продължителното излагане на три модифицируеми начина на живот. тютюнопушене, нездравословно хранене и липса на физическа активност. [Добавено е ударение]."

Тук думите "тютюнопушене, нездравословно хранене и липса на физическа активност" са използвани за създаване на акцент в цитата, за да покажат важността на тези думи.

Превод

Когато цитатът съдържа думи на друг език, можете да използвате скоби, за да обясните значението на думите.

Пример:- Марк поздрави Мари с думите: "Bonjour Marie, Enchante. [Здравей, Мари, приятно ми е да се запозная с теб]".

Тук думите в скоби "Hello Marie, nice to meet you" (Здравей, Мари, приятно ми е да се запознаем) са английският превод на френската версия "Bonjour Marie, Enchante".

Индикация за грешка

Когато в някоя дума в цитата има грешка, използвайте скоби "sic". "Sic" показва, че авторът не е написал грешки, но самият цитат има някои грешки.

Пример:- "Индустрията за красота, която генерира [sic] над $100 милиарда приходи в световен мащаб."

Тук думата "генерира" би трябвало да се използва вместо "генериране", но вместо това в скоби е използвано "sic'", за да се посочи, че "генериране" не е написано погрешно от автора, а е вкарано в цитата.

Писане на думи с главни букви

Използвайте скоби в кавички когато променяте главните букви и същевременно променяте формата на изречението.

Пример: - "Производителността на храните и влакната се е повишила благодарение на новите технологии, механизацията, повишената употреба на химикали, специализацията и правителствените политики, които благоприятстват увеличаването на производството" (Abubakar and Attanda)

Нека разгледаме как можем да интегрираме скоби за промяна на буквения падеж - Според Абубакар и Атанда "[п]родуктивността на производството на суровини и влакна се е повишила благодарение на новите технологии, механизацията, повишената употреба на химикали, специализацията и правителствените политики, които са благоприятствали максимизирането на производството".

Тук думата "храна" е написана така, както се променя изписването с главни букви в сравнение с оригиналния цитат.

Промяна във времето

Можете да използвате скоби, за да промените времето на фразата, използвана в кавичките.

Пример:- "Хари и Дан работят стриктно по проекта."

Това изречение може да се промени в сегашно време - "Хари и Дан [работят] стриктно по проекта".

Тук думата "са" представлява сегашно време и в този пример е заменена с "са били".

Скоби срещу скоби

СкобиПаралели
Те са обозначени с квадратни скоби [ ]Те са обозначени с кръгли скоби ( )
Използва се за обяснение на някои думи в цитата, за да се внесе яснота.Използва се за добавяне на допълнителна информация към офертата

Започнете да създавате инфографики и научни илюстрации

Разгледайте темите на изследването си с помощта на факти и цифри и ги предайте в лесни за използване изображения под формата на инфографики. Регистрирайте се за Mind the Graph да разбивате сложни изследователски теми на по-прости форми.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони