Няма съмнение, че писането на научна статия е важна задача за всеки ученик. Тя далеч надхвърля обхвата на обикновената текуща задача. То показва степента, в която ученикът е способен не само да научи и усвои материала, но и да проведе своето изследване и да направи нови изводи, които не са били правени досега. 

Тези умения трябва да бъдат демонстрирани. А за тази цел те трябва предварително да извършат цялостна, многостранна работа. Колкото по-добре е свършена тази работа, толкова по-голям е шансът за получаване на най-висока оценка. За тази цел ви предлагам да се запознаете със следния материал и значително да увеличите шансовете си за успех.

Изберете правилната тема

Вашият преподавател може да ви възложи тема за изследване. Но ако изборът на темата е изцяло ваш, подходете сериозно към него. Изберете тема, която резонира с душата и мислите ви. По този начин ще ви бъде по-лесно да пишете по сложни въпроси и да правите изследвания като цяло.

Формулирайте основната теза и използвайте професионална помощ за написването на научна статия 

Правилното формулиране на основната теза е също толкова важно при писането на научна статия. Тя е основната опорна точка на вашето изследване, около която ще развиете работата си. Тя е важна отправна точка и много ученици се притесняват за нея. Но няма нищо невъзможно с професионалните писатели от EduBirdie. Използването на онлайн услуга за писане на хартия, можете да се възползвате от професионална помощ и да получите помощ за научни статии и есета. С други думи, основната теза е ключовият момент, за който провеждате изследване и доказвате своята гледна точка и мнение.

Формулиране на въпроси за разкриване на тезата

След като сте формулирали правилно основната теза, преминете към задаване на въпроси. Това е също толкова важен етап от работата ви. Тезата е важна обобщаваща котва на вашето изследване. А формулирайки въпроси, вие разбивате тезата на теми и подтеми. Развивайки всяка от тях, формулирате аргументи и ги обяснявате. А всеки от тях, на свой ред, ще докаже същността и истинността на основната ви теза.

Направете конспект

Не забравяйте да съставите план. Може би си мислите, че работата в предишния параграф вече е вид план. И аз няма да го отрека. Но това не е така в настоящия случай. Говорим за правилната организация на предварително определената ви теми и подтеми. След като ги съберете, трябва да ги подредите. Подредете ги в правилната последователност.

Правилната последователност е структура, която позволява на читателя лесно да преминава от една част на вашия обяснителен материал към друга. Всяка нова точка или подтема е логично следствие от предишното заключение. И така нататък от въпрос към въпрос, от тема към тема. Така че в крайна сметка да се получи добре организиран, завършен текст.

Изберете правилните източници

Колкото по-сериозен е вашият научен труд, толкова по-професионални източници трябва да изберете. В никакъв случай не трябва да разчитате само на един. Освен онлайн източниците, не пренебрегвайте и печатните издания - книги, списания и методически материали. Освен това това могат да бъдат интервюта с различни експерти. Всичко това не само ще добави стойност към вашето изследване, но и ще ви позволи да се потопите в темата от съвсем различни ъгли и гледни точки. И по този начин да създадете висококачествен материал от най-високо ниво.

Използвайки печатни източници, посочете правилно цялата информация за тях. Бъдете последователни и грамотни, като първо посочите името и инициалите на автора, годината на издаване, последвана от пълното заглавие на книгата, града и името на издателството. Намерете одобрените стандарти и ги проверете.

Организирайте времето си разумно

Също толкова важно е как организирате себе си, т.е. времето си. Всяка институция може да има свои собствени правила относно сроковете за подготовка на даден документ. Избягвайте фалшивото усещане, че можете да свършите всичко навреме, ако знаете, че разполагате с много време и неволно отлагате началото на писането. Това може да ви изиграе жестока шега по-късно. Освен това, като организирате правилно времето си и по този начин вършите работата си равномерно, ще избегнете преумората и хаотичното мислене, които често се появяват в бързината.

Коригирайте и проверявайте отново

Когато пишете научноизследователска работа, може да се окаже, че препрочитате едно и също изречение няколко пъти, параграф след параграф. Затова може да си мислите, че сте видели и поправили абсолютно всички грешки, докато сте писали. Но не се доверявайте на това мнение. След като сте написали работата изцяло, дайте си време за почивка. Преминете към съвсем друга дейност. Ако предварително сте разпределили правилно времето си, можете да си вземете почивка за няколко дни.

След това се върнете към писането си. Нямате представа колко много ще погледнете на създадения от вас материал в нова светлина. Този нов поглед ще ви позволи да направите последни редакции, да оцените и да се уверите, че заключението ви отговаря напълно на всички въпроси на работата ви.

Изготвянето на качествено проучване е трудна задача. То ще изисква не само постоянство и упоритост, но и нетривиална изследователска работа, за да се намерят необходимите източници и ресурси. Освен това ще приложите целия си предишен учебен опит и ще създадете нов и уникален материал. Искрено се надявам, че изтъкнатите по-рано съвети ще ви бъдат и полезни. И в резултат на това ще създадете не просто заслужаваща внимание, а оригинална и задълбочена изследователска работа.

Снимка от tonodiaz на Freepik

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони