Учени от Йейлския университет поддържат мозъка на прасето жив извън тялото в продължение на часове след смъртта. Документът Възстановяване на мозъчното кръвообращение и клетъчните функции часове след смъртта обяснява експеримента с мозъка на прасета, който може да внесе светлина в изследванията на мозъчните увреждания. Списание Nature публикувано документа на 17 април.

"През по-голямата част от човешката история смъртта е била много проста". казва Кристоф Кох. Той е президент и главен научен ръководител на Института за мозъчни науки "Алън" в Сиатъл, Вашингтон. "Сега трябва да се запитаме кое е необратимо." 

В тези мозъци няма никаква комуникация между невроните, така че няма съзнание. Но клетките са били живи - и това само по себе си е много голямо откритие.

"Предишни открития показаха, че в рамките на няколко минути клетките претърпяват процес на клетъчна смърт." каза Ненад Сестан, неврологът от Йейл, който ръководи изследването, по време на пресконференция. "Това, което показваме, е, че процесът на клетъчна смърт е постепенен и някои от тези процеси могат да бъдат отложени, запазени или дори обърнати."

Експериментът за увреждане на мозъка

Според списание Nature изследователите са проверили колко добре се справят мозъците в продължение на шест часа. Те установили, че невроните и другите мозъчни клетки са започнали отново да изпълняват нормални метаболитни функции, като например да консумират захар и да произвеждат въглероден диоксид. Освен това имунната система на мозъците изглежда е работила. Структурите на отделните клетки и участъци от мозъка са запазени. За разлика от тях клетките в контролните мозъци, които не са получавали богатия на хранителни вещества и кислород разтвор, са се разрушили. А когато учените приложили електричество към тъканни проби от третираните мозъци, те установили, че отделни неврони все още могат да пренасят сигнал.

Учените създават система, наречена BrainEx, специално разработена да отслабва някои от процесите, отговорни за разграждането на тъканите в постморталните мозъци. Системата включва изпомпване на разтвор, наречен перфузат BEx. Разтворът е патентована смес от защитни, стабилизиращи и контрастни вещества, които действат като заместители на кръвта. Перфузатът съдържа и химикали, които спират окисляването на телесните тъкани, което спира апоптозата. Той съдържа и блокер на нервната активност, чиято цел е двойна. Те изпомпват разтвора в главните артерии на изолирания мозък при нормална телесна температура.

 

прасета
Фигурата в статията показва как цял мозък е свързан с устройството BEx. Свързването на мозъка на свинята към перфузионната система се осъществява чрез артериални линии. 

 

Изследователите са използвали около 300 свински глави от кланица на Министерството на земеделието на САЩ. След като оптимизирали технологията, екипът свързал 32 свински мозъка със системата BrainEx. Свързването е извършено 4 часа след умъртвяването на прасетата и след изваждането на мозъците от черепите. Тази компютъризирана мрежа от помпи, нагреватели и филтри контролирала потока, температурата и патентования перфузатен разтвор в продължение на шест часа.

Инфографика за разбиране на експеримента

 

Преглед_77833 (2)

 

Създадох инфографиката с помощта на Mind the Graph. Ако искате да използвате атрактивни научни илюстрации, за да достигнете до повече хора с вашите изследвания, можете да използвате и mind the Graph!

Предварителен преглед_250

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони