Както споменахме в първата публикация от тази поредица за коронавируса, ритъмът на научните публикации в тази област се покачва неимоверно.

Думата "коронавирус" е популярен термин за търсене в научната литература, според специализирани търсачки като PubMed на Националната библиотека по медицина на САЩ.

Изображението по-долу е от проучване на The Economist, но проверих източника и той вече е остарял. Към днешна дата (24 март) преброихме точно 1373 споменавания на думата "коронавирус" в PubMed система. Това е доста информация.

Терминът стана "секси" в научната литература заради епидемията от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) в началото на 2000 г. Средно годишно се публикуваха около 500 статии за коронавирусите, което прави средно ~1,3 статии на ден. Тази изследователска тенденция сякаш отмина и интересът на научната общност беше "спасен" от Близкоизточния респираторен синдром (MERS) през 2012 г. (средно 2,2 статии/ден). През това десетилетие средният брой на публикуваните статии за "коронавируса" надхвърли 800 годишно.

Тази година, с неотдавнашното избухване на коронавирус Covid-19, интересът на научната общност отново се повиши, а броят на публикациите скочи до небето. Преброих 1373 резултата от търсене в PubMed, направено днес. Ако това е точно, през 2020 г. ще става дума за около 16 публикации на ден.

1373 статии за коронавируса само през тази година. Това е доста много, кой може да прочете цялата тази информация?

2020 г. - научен регистър на публикациите за коронавируси
2020 научен рекорд на публикациите за коронавируси: повече ежедневни публикации, отколкото е разумно да се прочетат от един човек. Това е безумно, дори ако сте доктор в тази област.

Никой президент не може да се обърне към обществеността, без някой, който всъщност знае какво казва, да се оглежда за него по време на тази пандемия.

Снимката е замъглена, но от лявата страна виждате д-р Дебора Брикс, високоуважаван медицински експерт с над три десетилетия опит в областта на ХИВ/СПИН. Тя е назначена за глобален координатор на САЩ по въпросите на СПИН, отговарящ за PEPFAR при администрацията на президента Барак Обама, и продължава да бъде водеща фигура в областта на инфектологията/вирусологията. Със сигурност е важен глас в този труден период.

Президентът може да чуе или да не чуе гласа или да не го вземе под внимание, това е вярно... но той трябва да се покаже като човек, който поне се съветва с експертите.

Как тези хора усвояват толкова много информация и са в крак с новостите? Ние вярваме в силата на инфографиките за предаване на сложна научна информация.

Открийте какво е Mind the Graph - създателят на инфографики за учени и преподаватели

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони