Tako je, vsi odgovori se skrivajo v očeh. Tudi ko gre za zgodovino rib.

Znanstvenica Miranda Bell in njena ekipa z Univerze v Kaliforniji so prikazali uporabo očesnih leč za napovedovanje sprememb v prehrani in selitvah rib.

Selitev vodnih živali je običajno pod vplivom več okoljskih in človeških dejavnikov, zaradi katerih jo je treba ohraniti in zaščititi.

Izotopska analiza izotopov elementov je postala uporabno orodje za preučevanje selitev rib. Preučevali so Oncorhynchus tshawytscha (losos chinook) v različnih habitatih, kot so valilnica, reka in sezonsko poplavno območje.

pet sivih ribic na drevesu fotografija
Vir slike: Unsplash

Opazovanje in analiza:

Izotopi so elementi, ki imajo enako število protonov, vendar različno število nevtronov, ki sčasoma ne razpadejo.

Ti izotopi elementov so bili povezani z določanjem prehranskega vira migrantskih živali.

Lamele očesnih leč naj bi bile bogate z beljakovinami. Na te beljakovine se vežejo izotopski elementi, ki povzročijo izotopski podpis, ki ga je mogoče oceniti z analizo stabilnih izotopov.

Mladice lososa so preučevali v treh različnih izotopskih habitatih z različnim prehranskim spletom, da bi določili količino arhivskega tkiva očesnega zrkla.

Uporabljeni stabilni izotopi so bili žveplo 35, ogljik 13 in dušik 15 (34S, 13C,15N).

Izotop žvepla je uporaben pri ugotavljanju prehranskih virov. Ribe iz obalne migracije imajo veliko izotopa ogljika 13, zato se uporablja za ugotavljanje selitvenega gibanja.

Izotop dušika se uporablja pri določanju trofičnih ravni pri migratornih živalih.

Analiza stabilnih izotopov temelji na konceptu "ste to, kar jeste".

Na podlagi tega so znanstveniki v tkivih odraslih lososov, ki so rasli v treh različnih habitatih, iskali izotope elementov, kot so žveplo, ogljik in dušik.

Njihova študija je pokazala, da so imele ribe, ki so rasle na sezonskem poplavnem območju, več plasti leče in so rasle hitreje kot ribe, ki so rasle v rečnem okolju in v valilnici.

Izotopska analiza je tudi pokazala, da imajo ribe zaradi riževih polj ob obvoznici visoko vsebnost ogljika in žvepla.

Za analizo vsebnosti prehrane je bila uporabljena vezava beljakovin ribje krogle in izotopskega elementa.

Poleg tega je bil v očesni leči mladičev lososa zabeležen element stabilnega izotopa, kar je omogočilo primerjavo z odraslimi ribami za pregled njihovega habitata in prehranskega vira.

To orodje za analizo stabilnih izotopov (SIA) je razširilo področje uporabe pri različnih projektih ohranjanja. Uporablja se lahko za izločanje habitatov različnih selitvenih živali, saj so te zelo prizadete zaradi sedanjih podnebnih sprememb in tudi zaradi človekovih dejavnosti.

Če želite izvedeti več o njihovih raziskavah, si oglejte spodnji sklic.

Miranda Bell-Tilcock, Carson A. Jeffres, Andrew L. Rypel, Ted R. Sommer, Jacob V. E. Katz, George Whitman, Rachel C. Johnson. Napredek pri rekonstrukciji prehrane v lečah za ribje oči. Metode v ekologiji in evoluciji, 2021; DOI: 10.1111/2041-210X.13543

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge