Bioelektričnost je pojav, ki že stoletja navdušuje znanstvenike in raziskovalce. Od prvih poskusov Luigija Galvanija, ki je odkril električne tokove, ki nadzorujejo gibanje mišic, do najnovejših dosežkov na področju obnovljivih virov energije, se je bioelektrika izkazala za mogočno silo s številnimi možnostmi uporabe.

Kaj je bioelektrika?

Bioelektrika se nanaša na električne tokove, ki jih ustvarjajo živi organizmi. Ti električni tokovi nastajajo z gibanjem nabitih delcev po membranah celic. To lahko vključuje električne signale, ki nadzorujejo obnašanje celic in tkiv, na primer sprožanje nevronov v možganih ali krčenje mišičnih vlaken.

Proizvodnja bioelektrične energije temelji na gibanju ionov, kot so natrij, kalij in kalcij, prek membran celic. To gibanje ustvarja električne potenciale, ki jih je mogoče meriti in upravljati z elektrodami in drugimi instrumenti.

Bioelektričnost ima ključno vlogo pri številnih bioloških procesih, vključno z uravnavanjem srčnega utripa, prenosom signalov v živčnem sistemu in gibanjem mišic. Je tudi osnova za številne medicinske tehnologije, kot so elektroencefalografija (EEG), elektrokardiografija (EKG) in globoka možganska stimulacija (DBS).

Nekatere aplikacije bioelektrike

V zadnjih letih znanstveniki raziskujejo možnosti uporabe bioelektrike v različnih aplikacijah, kot so biomedicina, energetika in spremljanje okolja. To je področje raziskav, ki lahko vpliva na številna različna področja. Znanstveniki še naprej raziskujejo lastnosti in možnosti uporabe bioelektrike, zato se lahko pojavijo nove aplikacije, vključno z zdravljenjem raka v medicini.

Rak in bioelektrika 

Rak je zapletena bolezen, ki zahteva večplasten pristop k zdravljenju. Tradicionalne terapije, kot sta kemoterapija in obsevanje, so še vedno standardni načini zdravljenja, nove raziskave pa so pokazale, da ima lahko bioelektričnost ključno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti teh terapij. Gre za razmeroma novo področje raziskav, ki pa je v predkliničnih študijah pokazalo obetavne rezultate (Preberite več o predklinične študije).

Ugotovljeno je bilo, da imajo rakave celice v primerjavi z normalnimi celicami nenormalne električne lastnosti. Natančneje, rakave celice imajo običajno višji membranski potencial v mirovanju in so bolj nagnjene k depolarizaciji. Te električne spremembe lahko vplivajo na številne vidike obnašanja rakavih celic, vključno s proliferacijo, migracijo in invazijo.

Zdravljenje z bioelektriko

Bioelektrika je močno orodje, ki se lahko uporablja pri zdravljenju raka. Z razumevanjem, kako električni signali vplivajo na rakave celice, lahko raziskovalci razvijejo nove terapije, ki so učinkovitejše in imajo manj stranskih učinkov kot tradicionalna zdravljenja. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj načinov zdravljenja z bioelektriko:

  • Polja za zdravljenje tumorjev (TTF): Ta tehnika je učinkovita pri zdravljenju različnih vrst raka. TTF je lahko uporabna pri zdravljenju raka z uporabo električnih polj. To vključuje uporabo električnega polja na rakave celice, ki lahko povzroči apoptozo, celično smrt in zavira rast tumorja. 
  • Elektrokemoterapija: Še en način, kako lahko bioelektrika izboljša rezultate zdravljenja raka, je uporaba elektrokemoterapije. Ta tehnika vključuje uporabo električnih polj za povečanje vnosa kemoterapevtskih zdravil v rakave celice. Z električnim poljem, ki deluje na tumor, postanejo celične membrane bolj prepustne, zaradi česar kemoterapevtska zdravila lažje vstopijo v celice.
Terapija TTF

Več kot 70.000 natančnih znanstvenih podatkov za povečanje učinka

Platforma Mind the Graph zagotavlja preprost in intuitiven način za znanstvenike in raziskovalce, da z minimalnim naporom ustvarijo lepe in učinkovite znanstvene plakate.

Platforma z racionalizacijo postopka oblikovanja plakatov in ponudbo številnih prilagodljivih predlog in grafik pomaga raziskovalcem učinkovito sporočati svoje ugotovitve ter izstopati na znanstvenih konferencah in drugih dogodkih.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge