Het blijkt dat veel boeken over storytelling niet werken. Niet omdat de auteurs niet weten waarover ze schrijven, maar omdat de meeste boeken zo lang zijn dat ze ergens onderweg de essentie en waardevolle informatie verliezen.

Storytelling heeft geen lange boeken van 300-500 pagina's nodig. Een enkel artikel vertelt je wat storytelling is, waarom je er een hele menigte mee kunt betoveren, en hoe je storytelling kunt gebruiken in presentaties.

Waarom is storytelling zo boeiend?

Storytelling wordt al vaak alles genoemd. Men moet echter begrijpen dat storytelling een verhaal is met een specifieke structuur, plot, personage, probleem en conflictoplossing.

Storytelling is het verhaal van de worsteling van de held met het conflict. Het is mogelijk om storytelling te beschrijven in drie woorden: "conflict verandert levens." Het verhaal moet immers bestaan uit de moeilijkheden die de held probeert te overwinnen, de acties die hij onderneemt om de situatie op te lossen, en het happy end van het verhaal. De held slaagt erin het doel te bereiken en het conflict op te lossen.

De eenvoudigste structuur voor verhalen is de drie akten: 

 • Begin 
 • Climax 
 • Ontkoppeling

U kunt natuurlijk ook de structuur met vijf bedrijven gebruiken (Freitag's Piramide):

 • Expositie
 • Stijgende actie 
 • Climax 
 • Vallende actie 
 • Resolutie

Een voorbeeld van storytelling kan bijna elke reclame voor een medicijn zijn. Laten we zeggen dat de held verkouden is, zich ziek voelt, niets helpt, de hoest is verschrikkelijk, en plotseling verschijnt Theraflu. Het werkt vanaf de eerste seconde, vermindert de pijn, en de held voelt zich veel beter.

Dus hoe schrijf je goede verhalen voor een presentatie?

Storytelling is alleen geschikt voor spreken in het openbaar met de presentatie. Een presentatie in verhaalvorm maken voor een mailinglijst is geen goed idee. Zonder spreker zal het publiek het concept niet begrijpen en de tekst niet willen begrijpen. Zelfs als je denkt dat het iets spannends was.

Recept voor een goed verhaal in de presentatie:

 1. Zoek een verhaal. En het moet een echt verhaal zijn. Natuurlijk kun je een verhaal verzinnen, maar de mogelijke gevolgen vallen op jouw schouders.
 2. Minder woorden - meer actie. Als u lijdt aan graphomania, probeer dan uw tekst in 20 zinnen te passen. Schrijf niet meer. En schrijf geen zinnen van 5 regels. Probeer in het algemeen ingewikkelde structuren in verhalen te vermijden.
 3. Een vrolijk en spannend begin. De meest uitdagende manier om het publiek aan de haak te slaan is aan het begin van het verhaal, dus de opening moet zo betekenisvol en kort mogelijk zijn.
 4. Er moet altijd een personage in je verhaal zitten. Productbeschrijvingen zonder held en conflict zijn geen verhaal.
 5. Focus op de held. Vertel welke persoonlijke kwaliteiten van het personage hem of haar hebben geholpen het doel te bereiken.
 6. Minder nummers en data. Probeer ze niet te gebruiken en maak van je verhaal geen biografie. Je kunt hooguit één datum gebruiken.

Houd rekening met deze tips om uw presentatie overtuigender te maken met storytelling. Als je problemen hebt met het begrijpen van het storytelling mechanisme, kun je het vragen aan Essay Writer Pro professionele schrijfservice om u te helpen met deze taak.

Stadia van verhalen vertellen in een presentatie

Er zijn 5 stadia van storytelling die je in je presentatie moet gebruiken. Laten we ze nu in detail bespreken.

Fase I. Achtergrond

Begin met een korte beschrijving van de gebeurtenissen die aan het hoofdverhaal voorafgaan om het publiek vertrouwd te maken met het verhaal. Of je kunt beginnen met de hoofdpersoon en zijn of haar problemen, doelen, dromen en hoop beschrijven. Wees niet te lang met de inleiding, ook al ben je smoorverliefd op je held, het product of wat je beschrijft.

Stadium II. Spoiler

Het is een optioneel onderdeel van verhalen vertellen, maar je kunt het proberen. Hint naar het publiek over wat de held in petto heeft voor de finale. Bijvoorbeeld: "Begin 2015 had ik geen geld voor eten, en vandaag heb ik mezelf een Mercedes-Benz van het nieuwste model gekocht, en niet eens op krediet."

Het lijkt te hinten naar de finale, maar tegelijkertijd blijft de intrige bewaard.

Stadium III. De problemen van de held

Hier worden de problemen, obstakels en vijanden van je held blootgelegd. Je moet de lettergreep hier niet afzwakken. Raak de emoties van het publiek met volle kracht.

Daarna kun je de problemen nog erger maken. Je kunt laten zien dat alles zo erg was dat je jezelf wilde ophangen.

Stadium IV. Het begin van de strijd 

Laat zien welke acties de held ondernam om de problemen te bestrijden. Gooi de primaire oplossing niet recht in het gezicht van de held. Begin klein en slinger de held geleidelijk op.

Stadium V. De overwinning van de held

De laatste actie die de held heeft geholpen te winnen en in het zwart te blijven. Zoals in een sprookje kun je zeggen dat het leven van de held is verbeterd en alleen maar beter is geworden. En hij vond zijn liefde en kreeg het halve koninkrijk en alles in die geest.

Plots voor het vertellen van verhalen in presentaties

Laat me je tot slot vertellen over de beste, werkende en populairste plots voor het vertellen van verhalen.

 • Verhaal Komedie. Een hilarisch verhaal over het maken van fouten onderweg.
 • Het Lelijke Eendje. Ze was niet mooi, iedereen lachte haar uit, en toen groeide de heldin op en werd gewoon wow.
 • Probleem oplossen. Het is een klassiek verhaal over het oplossen van een probleem dat de hoofdpersoon op de been houdt.
 • Harde Overwinning. Een overwinningsverhaal. Toen het nodig leek om zich in een hoekje te verstoppen en te huilen, stond de held op, vermande zich en overwon alle obstakels.

Storytelling voor een presentatie is niet zo eng als het klinkt. En met de tips die ik hierboven heb gedeeld kun je storytelling maken voor elk onderwerp en elk doel. Je kunt je presentatie ook verbeteren met wetenschappelijke illustraties.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen