natuur strip

In tijden van klimaatverandering en COP21 is alle bewustzijn nodig om politici te laten zien hoe de wereld in gevaar is en dat mensen aandringen op een effectief verdrag. De wetenschappelijke gemeenschap heeft een enorme verantwoordelijkheid op dat gebied, en Nature, het wetenschappelijke tijdschrift, neemt die verantwoordelijkheid heel serieus. Om een belangrijk - maar mogelijk saai - historisch overzicht te geven van de politiek en de conferenties over de opwarming van de aarde, publiceerde Nature een GRAFISCH NOVEL, genaamd Het kwetsbare kader, met de leiding "A Natuur comic onderzoekt de 25-jarige zoektocht naar een klimaatverdrag. Kunnen naties zich verenigen om het klimaat van de aarde te redden?"Natuur COP21 stripsHet grote punt hier is dat de graphic novel vorm het veel minder saai maakt, meer toegankelijk voor iedereen en een ander belangrijk ding is dat Nature het open access heeft gemaakt, dus je kunt het online lezen of je kunt... download de hoge resolutie PDFgratis.
U denkt misschien "waarom onderwerpen over klimaatverandering toegankelijker maken in Nature, als alleen wetenschappers het lezen en zij daar al van op de hoogte zijn?". We mogen nooit vergeten dat een moleculair bioloog net zo goed geïnteresseerd kan zijn in onderwerpen over klimaatverandering als een advocaat of een priester, en dat er goede journalisten zijn die Nature als bron gebruiken. Dit soort journalisten bestaat, geloof me. Het zijn er maar een paar, maar ze bestaan.

009

De uitgenodigde kunstenaar was Nick Sousanis, een post-doc die zijn doctoraal proefschrift volledig in stripvorm. Sousanis stond niet alleen in dit project. De co-auteur is Rich Monastersky, News Features Editor bij Natuur.
Over dit werk sprak Sousanis met Natuur Graphics, een blog samengesteld door de Natuur kunstteam. Hij beantwoordde de vraag "Drijven woorden ons denken en inkaderen van de werkelijkheid, of beelden? Wat komt eerst?"

"Woorden en beelden brengen op verschillende manieren betekenis over. En ik denk dat voor mij de strips die het beste werken die zijn waarbij de relatie tussen de twee vanaf het begin deel uitmaakt van de samenstelling van het werk. We beginnen niet met woorden en illustreren dan met beelden, de twee dansen samen terwijl we het idee in de vingers proberen te krijgen - waarbij elk zijn deel doet en de ander in dienst daarvan informeert".

Om het hele antwoord van beide auteurs op deze vraag te lezen, ga naar Natuur Graphics.

Dus, als je naar Let op de grafiek om je infographic te maken, probeer dit altijd in gedachten te houden:

"woorden en beelden doen een dans samen als we proberen grip te krijgen op het idee".

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen