Welke vorm van onderzoek je ook doet, als je een paper schrijft, zal een outline je helpen je gedachten te ordenen en ook dienen als model voor de rest van je werk.

De lay-out van een onderzoeksverslag mag niet langer duren dan het onderzoek zelf en moet het visueel gemakkelijker leesbaar maken. Een schema voor een onderzoeksverslag dient als visuele herinnering om alle belangrijke onderdelen van het gekozen onderwerp op te nemen. Het is gewoon een skeletversie van het eigenlijke document dat je tijdens het hele schrijfproces kunt gebruiken. 

Inzicht in de vele stijlen en structuren die u kunt gebruiken om uw onderzoeksverslag te schetsen, zal u helpen om te leren hoe een onderzoeksdocument op te maken goed. Deze gids zal u door de stappen leiden en u helpen ze sneller te voltooien.

Structuur van het onderzoeksdocument

Alvorens te begrijpen en te leren hoe een onderzoeksverslag moet worden opgemaakt, is het van cruciaal belang de juiste structuur en de juiste manier van schrijven te begrijpen.

Titel

Voor je onderzoekspaper, zoals voor elk ander paper dat je maakt, heb je een voorblad nodig met de titel van je studie. Het vereist ook de namen en institutionele affiliaties van jou en eventuele medeschrijvers.

Inleiding

Het inleidende deel informeert de lezer over het probleem dat uw onderzoek wil aanpakken. Je kunt hier ook het belang en de uniciteit van het onderzoek bespreken. In de vorm van een stelling definieer je duidelijk de onderzoeksvraag.

U kunt meer te weten komen over Hoe schrijf je een inleiding voor een research paper in ons recente artikel.

Achtergrondinformatie

In het achtergrondgedeelte kun je historische feiten geven of eerdere theorieën verduidelijken die een context bieden voor je onderzoek. Het is ook een uitstekende plaats om je publiek te ontdekken en welke informatie zij nodig hebben om de rest van je stuk te begrijpen.

Literatuuroverzicht

In het onderdeel literatuurstudie worden de onderzoekspapers of boeken uit het achtergrondgedeelte gebruikt en verder uitgediept.

Methoden

Om je studie te begrijpen moet je weten of je kwalitatieve of kwantitatieve methoden hebt gebruikt. Je kunt alle methoden noemen die je hebt gebruikt om gegevens te verkrijgen, zoals experimenten, enquêtes of onderzoek.

Resultaten

Welke conclusies heeft uw onderzoek opgeleverd? Hier moet u uw resultaten en gegevens presenteren. Gebruik hier een objectief standpunt; laat de evaluatie over tot uw slotgedeelte, de conclusie.

Conclusie

Leg ter afsluiting uit waarom je bevindingen opmerkelijk zijn. In dit deel kunt u uw resultaten beoordelen en op uw proces reflecteren.

We hebben ook een artikel in de blog over Hoe schrijf je een conclusie voor een onderzoeksdocument?.

Referentie Pagina

De referentielijst bevat informatie voor lezers die toegang willen tot de bronnen die je in je werk hebt aangehaald. Je referentiepagina staat onderaan je artikel.

Zorg ervoor dat alle gebruikte referenties in het juiste citatieformaat worden vermeld; er zijn momenteel veel formaten in gebruik, zoals MLA en APA, die weliswaar op elkaar lijken, maar verschillende citatiestijlen hanteren die consequent moeten worden gevolgd.

Hoe een onderzoeksdocument opmaken

Algemene opmaak

 • Als je werkt aan een gedrukt onderzoekspapier, zorg er dan voor dat je schoon wit papier van 8 1/2′ x 11′′ van goede kwaliteit gebruikt, dat slechts aan één kant bedrukt is. 
 • Laat marges van 1 inch aan de boven-, onder-, linker- en rechterkant van elke pagina van je essay. 
 • De paginanummers, die in de rechtermarge staan, worden 1/2 inch van de rechterbovenhoek geplaatst; voor de paginanummers moeten Arabische cijfers worden gebruikt en deze mogen op geen enkele manier worden versierd.

Voorblad

 • De letters staan gecentreerd op deze dubbelzijdige pagina.
 • De eerste letter van elk woord moet een hoofdletter zijn, behalve bij extreem korte zinnen zoals voorzetsels of lidwoorden.
 • Voeg de naam van uw instelling, hogeschool of universiteit toe. 
 • Vul op ongeveer een derde van de pagina de titel van je werkstuk in, eventueel met een ondertitel.
 • Nadat je een paar regels hebt overgeslagen, voer je je naam, cursusnaam en -nummer, de naam van de docent en de datum waarop het werkstuk klaar moet zijn in, indien van toepassing.

Abstract

In sommige formaten is een samenvatting niet vereist; controleer bij uw formaatstijl of deze vereist is.

 • Begin een nieuwe pagina.
 • De abstracte pagina moet de kop van de pagina bevatten.
 • Zet het woord "Abstract" op de eerste regel van het abstract in het midden en vet (geen cursief, onderstreping of aanhalingstekens). 
 • Uw studieonderwerp, onderzoeksvragen, deelnemers, methodologie, bevindingen, gegevensanalyse en conclusies moeten allemaal in uw samenvatting worden opgenomen.
 • Je samenvatting moet één alinea lang zijn en dubbel gespatieerd. Gewoonlijk mag je samenvatting niet meer dan 250 woorden lang zijn. 
 • In sommige stijlen, zoals AMA, moet je ook trefwoorden uit je artikel opnemen in je samenvatting. Begin een nieuwe alinea, typ dan Trefwoorden: (cursief), gevolgd door een lijst van je trefwoorden.
Bron: Fabrício A. Pamplona, Rafael M. Bitencourt, Reinaldo N. Takahashi, Short- and long-term effects of cannabinoids on the extinction of contextual fear memory in rats, Neurobiology of Learning and Memory, Volume 90, Issue 1, 2008, Pages 290-293, ISSN 1074-7427, https://doi.org/10.1016/j.nlm.2008.04.003.

Afstand

 • Het hele onderzoek moet dubbele interlinie hebben.
 • Tussen woorden moet één spatie worden gelaten en na elke komma, puntkomma of dubbele punt één spatie. 
 • Voor een leesteken mag nooit een spatie staan.

Citeren

Het specifieke formaat van een citaat wordt bepaald door de lengte en de toegepaste onderzoeksstijl. Het is van vitaal belang plagiaat te voorkomen door bronnen correct te citeren en van verwijzingen te voorzien.

Als je wilt leren hoe je Plagiaat in je onderzoek, is er een artikel dat alles uitlegt wat je moet weten.

Stijlen van onderzoekspapers

Hier zijn enkele voorbeelden van en verschillen tussen enkele stijlen voor onderzoekspapier. Andere stijlen die kunnen worden gebruikt zijn Turabian, AIP, ACS, CSE, en vele andere.

OnderwerpenAMAAPAChicagoMLA
Normale proefpersonenGezondheidswetenschappenPsychologie, sociologie, techniek of onderwijsTechnisch schrijven, geschiedenis, biografieën of regering.Culturele studies, Literatuur of Engelse Compositie
Richtlijnen voor citatenDe AMA Manual of Style (11e editiePublicatiehandleiding van de American Psychological Association (7e editie)De Chicago Manual of Style (17e editie)Het MLA-handboek voor schrijvers van onderzoeksverslagen (9e editie)
Marges1 inch1 inch1 inch1 inch
TitelpaginaDe titelpagina staat bovenaan de pagina.De titelpagina bevindt zich in het midden van de pagina en bovenaan de eerste volledige pagina van de krant...De titelpagina staat bovenaan de pagina.Op de eerste pagina centreert u de regel na de titel
Het identificeren van
Informatie
Namen, affiliaties en e-mailadressen moeten in het midden of onderaan de titelpagina staan.Naam, affiliatie en contactgegevens staan op de titelpagina, onderaan.De naam van de auteur staat op de titelpaginaVermeld onderaan de titelpagina de naam van de cursus, de docent en de datum. Voeg een titel toe met een naam, de naam van de professor, de klas en de datum in maand/dag/jaar formaat.
AbstractAbstract en trefwoorden op de titelpaginaAbstractGeen samenvattingGeen samenvatting
Koptekst & VoettekstGeen koptekst of voettekst richtlijnenTyp links de titel van het document (maximaal 50 tekens) in hoofdletters; typ rechts het paginanummer.Paginanummer in de rechterkopAchternaam en paginanummer in de rechterkop
RubriekenGeen richtlijnen voor rubriekenSpecifieke richtsnoeren voor de eerste vijf niveaus van rubriekenGeen richtlijnen voor rubriekenGeen richtlijnen voor rubrieken
Tabellen, grafieken en afbeeldingenTabellen en figuren worden opgenomen in de hoofdtekst van het artikel.Tabellen en figuren worden opgenomen of als bijlage bijgevoegdTabellen en figuren worden opgenomen in de hoofdtekst van het artikel.Tabellen en figuren worden opgenomen in de hoofdtekst van het artikel.

Verbeter je research paper met infographics!

Maak je onderzoeksartikel esthetischer door visueel aantrekkelijke elementen op te nemen. Leer meer over Mind The Graph, een hulpmiddel voor het communiceren van informatie met behulp van infographics.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen