Mennesket har alltid vært i kontakt med sykdommer i løpet av evolusjonen. De fleste sykdommer har ingen ekstrem innvirkning på helsen vår, og kroppen vår er i stand til å bekjempe dem selv. Selv om patogener utvikler seg til en mer motstandsdyktig form, har menneskene funnet en måte å forbedre medisinen på og redde mange liv. Noen av dagens sykdommer skremmer oss imidlertid fortsatt. Til tross for medisinsk Selv om den tekniske utviklingen går fremover, er kuren for mange sykdommer fortsatt et mysterium. Dette er tilfellet med hiv.

Forskere fra hele verden har forsøkt å avkode HIV-viruset for å forstå hvordan vi kan bekjempe det. Etter mange år med små skritt på veien mot en kur, ser det ut til at vi må ta et skritt tilbake og se på virusets fortid.

HIV-virus

Nuno Faria og hans kolleger ved Oxford University studerer fødselen av en sykdom som aldri dør i et forsøk på å utvikle en kur. Etter hvert som forskning har man oppdaget merkelige ting om HIV-viruset.

Etter å ha samlet inn prøver fra 800 personer som var smittet av HIV-virus i Afrika, konstruerte Faria virusets slektstre. Resultatet viste at alle HIV-genomer har en felles stamfar som oppsto for mer enn 100 år siden.HIV-virusHIV-virusets opprinnelse rundt 1920 hjalp forskerne med å spore opp en by der viruset kan ha oppstått: Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo. Historien forteller oss at denne lovende byen forandret seg i takt med jernbaneutbygging og sexarbeidere - to transportformer som HIV-viruset spredte seg med.

Opprinnelig var det to typer av HIV-viruset finnes: HIV-1 gruppe M og HIV-1 gruppe O. HIV-1 gruppe M var den som ble spredt fra Kinshasa til resten av verden. HIV-1 gruppe O, derimot, oppsto i nærheten, men spredte seg aldri og har forblitt i Vest-Afrika frem til i dag.

HIV-virus

Faria mener at utviklingen av begge gruppene kan hjelpe oss med å forstå hvordan sykdommen utvikler seg. Han er opptatt av forskjellene mellom gruppene og hvordan de kan avgjøre virusets videre utvikling.

Oppdagelsen av HIVs fortid kan være svaret på hvordan vi kan endre virusets fremtid. Hvis Faria har rett, kan dette være måten å forhindre nye HIV-smittede på.

Fortsett å lese vitenskapelig emner:

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler