Tutkimus tiede ja opintoja ei voi suorittaa ilman tutkimus. Kun kirjoitat tutkimusartikkelia tai teet tutkimusta, sinun on valittava tutkimusaihe huolellisesti, olitpa sitten opiskelija tai ammattitutkija. Aiheen valinta ratkaisee, miten tutkimuksesi toteutetaan ja miten menestyksekäs se lopulta on.

Jos et tiedä, mistä aloittaa tai mitä tekijöitä pitäisi ottaa huomioon tutkimusaihetta valitessasi, se voi olla pelottavaa. Tutkimusaihe on mahdollista valita monin eri tavoin, ja se, mikä on tehokasta yhdelle henkilölle, ei välttämättä ole tehokasta toiselle, mutta kysymys pysyy kuitenkin samana: "Miten valita tutkimusaihe?".

Oikean aiheen valitseminen vaatii jonkin verran kokeilua ja erehdystä, eikä se ole kaikille sopiva prosessi. Keskustellaan tässä blogissa muutamista avaintekijöistä, jotka on syytä ottaa huomioon, kun valitset tutkimusaihetta, joka vastaa intohimoasi, asiantuntemustasi ja tutkimustavoitteitasi.

Hyvin valittu tutkimusaihe voi tehdä tai rikkoa projektin.

Jos haluat toteuttaa onnistuneen tutkimushankkeen, on ehdottoman tärkeää valita hyvä tutkimusaihe alasta tai tieteenalasta riippumatta. Valitsemasi aihe vaikuttaa tutkimuksesi suuntaan ja laajuuteen sekä sen menetelmiin ja lähestymistapoihin. On tärkeää valita aihe, jonka avulla voit tutkia kiinnostuksen alaasi syvällisesti ja myös edistää alan olemassa olevaa tietämystä.

Ensimmäinen askel mielekkään ja antoisan tutkimushankkeen toteuttamiseen on hyvän tutkimusaiheen valitseminen. Innostuksesi ja omistautumisesi aiheeseen johtavat parempiin tuloksiin, kun suhtaudut siihen intohimoisesti. Vaikka kohtaisitkin haasteita tai takaiskuja projektin aikana, hyvin valittu tutkimusaihe pitää sinut keskittyneenä ja motivoituneena.

Sen lisäksi, että tutkimusaiheesta on hyötyä omalle tutkimushankkeellesi, sillä voi olla myös laajempi vaikutus koko alaan. Voit auttaa edistämään alaa valitsemalla aiheen, joka vastaa tietämysvajeeseen, edistää meneillään olevaa keskustelua tai antaa tietoa politiikasta tai käytännöstä tarjoamalla uusia näkemyksiä. Lisäksi kiinnostava tutkimusaihe voi tarjota mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden tutkijoiden kanssa, mikä johtaa alan edistymiseen ja laajempiin verkostoihin.

Onnistunut ja palkitseva tutkimushanke riippuu oikean tutkimusaiheen valinnasta. Paras tapa saada tyydyttävä ja vaikuttava tutkimuskokemus on valita aiheet, jotka vastaavat kiinnostuksen kohteitasi ja asiantuntemustasi, edistävät alaa ja mahdollistavat mielekkään osallistumisen.

Ajatusten avaaminen: Tutkimusaihe: Miten aivoriihi tehdään

Aivoriihi on tärkeä ensimmäinen vaihe tutkimusaiheen valinnassa. Mahdollisten vaihtoehtojen tunnistaminen ja sellaisten tekijöiden huomioon ottaminen kuin toteutettavuus, merkityksellisyys ja merkitys ovat olennaisia vaiheita. Riippuen tutkimustavoitteistasi ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi voit hyötyä eri aivoriihitekniikoista. 

Visuaalinen ajatuksia keskeisen aiheen ympärille järjestävät kaaviot, kuten miellekartat, ovat tehokas tapa selvittää ajatuksia. Keskeinen aihe tulisi kirjoittaa sivun keskelle, ja sen ympärille tulisi kirjoittaa siihen liittyviä ideoita tai alateemoja. Mahdollisten tutkimussuuntien tunnistaminen onnistuu näkemällä, miten eri ideat liittyvät toisiinsa. 

Luettelointi on toinen menetelmä, jossa kirjoitat mahdollisimman monta aihetta murehtimatta aluksi niiden toteutettavuutta tai merkityksellisyyttä. Perustuen asiantuntemukseesi, merkitykseen tutkimuskysymys, tietojen ja resurssien saatavuuden sekä tutkimuksen tekemiseen tarvittavan ajan perusteella voit rajata mahdollisten aiheiden luetteloa. 

Ideoi ryhmän kanssa tai pyydä palautetta vertaisilta, mentoreilta tai kollegoilta, jotka voivat tarjota ainutlaatuisia näkemyksiä ja näkökulmia. Hyvän tutkimusaiheen voi löytää aivoriihen avulla, ja käyttämällä erilaisia tekniikoita ja ottamalla huomioon eri tekijät voit valita aiheen, joka sopii kiinnostuksen kohteisiisi, tavoitteisiisi ja resursseihisi.

Miten valita tutkimusaihe: 6 vaihetta, jotka tekevät siitä helppoa

Näiden vaiheiden noudattaminen auttaa sinua valitsemaan tutkimusaiheen, joka sopii kiinnostuksen kohteisiisi, asiantuntemukseesi ja tavoitteisiisi ja joka on mahdollista toteuttaa resurssiesi ja aikataulusi asettamissa rajoissa.

1. Aivoriihi mahdollisista aiheista

Aloita ideoimalla luettelo mahdollisista sinua kiinnostavista tutkimusaiheista, jotta voit rajata valintojasi. Jos sinulla on erityinen kysymys tai aihe, josta olet utelias, tämä voi olla mitä tahansa laajasta aiheesta, josta olet intohimoinen, tai tarkemmasta kysymyksestä, on täydellinen aika kirjoittaa se ylös. Muista ottaa huomioon opiskelualasi, ajankohtaiset tapahtumat ja mahdolliset tutkimusaukot, joita olet havainnut omalla alallasi. Tee luettelo kaikista mieleen tulevista ideoista, vaikka ne tuntuisivat kuinka irrallisilta tai epäkäytännöllisiltä. Näin voit luoda monia mahdollisia aiheita, joita voit tutkia.

2. Mieti osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi

Valitse aihe, joka vastaa kiinnostuksen kohteitasi ja asiantuntemustasi. Kun suhtaudut aiheeseesi intohimoisesti, tutkimuksestasi tulee innostavampaa ja motivoivampaa. Tee luettelo aiheista, jotka ovat sinulle tuttuja, ja aiheista, joista olet kiinnostunut oppimaan. Tavoitteena on valita aihe, jonka tutkimisesta nautit ja joka pitää sinut motivoituneena koko tutkimusprosessin ajan.

3. Tee kirjallisuuskatsaus

Kun olet koonnut luettelon mahdollisista aiheista, tutustu kirjallisuuteen ja selvitä, mitä aiempia tutkimuksia aiheesta on tehty. Näin voit tunnistaa olemassa olevassa tutkimuksessa olevia aukkoja, jotka voit ehkä täyttää. Kerää asiaankuuluvat tutkimusartikkelit ja -julkaisut etsimällä akateeminen tietokannat, lehdet ja muut uskottavat lähteet. Tutustu kirjallisuuteen huolellisesti ja tee muistiinpanoja tärkeimmistä havainnoista ja alueista, joita ei ole käsitelty. Keskittymällä aiheisiin, joista ei ole laajoja tutkimuksia tai joiden olemassa olevassa kirjallisuudessa on aukkoja, voit rajata mahdollisten tutkimusaiheiden luetteloa.

4. Arvioi toteutettavuus

Kun olet laatinut luettelon mahdollisista aiheista, pohdi sellaisia tekijöitä kuin tietojen saatavuus, aikarajoitukset ja tutkimukseen osallistujien tai resurssien saatavuus. Voit käyttää näitä tietoja määritelläksesi, mitkä aiheet voisivat soveltua tutkimukseesi. Harkitse, että sinulla on riittävästi osallistujia tutkimukseen, jos aiot tehdä laajamittaisen tutkimuksen, joka edellyttää suurta otoskokoa. Tutkimuksessa tarvitsemiesi resurssien ja laitteiden harkitseminen on tärkeää, jos työskentelet rajoitetun budjetin puitteissa.

5. Täsmennä tutkimuskysymystäsi 

Kun olet valinnut aiheesi, tarkenna tutkimuskysymystäsi varmistaaksesi, että se on täsmällinen, relevantti ja toteutettavissa. Näin ohjaat tutkimustasi ja pysyt oikealla tiellä. Hyvät tutkimuskysymykset ovat selkeitä ja ytimekkäitä, ja niissä yksilöidään erityinen ongelma, jota yrität ratkaista. Varmista, että tutkimuskysymyksesi perustuu olemassa olevaan tutkimukseen ja että se voidaan toteuttaa käytettävissä olevan ajan ja resurssien puitteissa.

6. Ole avoin palautteelle 

Saatat hyötyä kollegoiden, neuvonantajien tai muiden alasi asiantuntijoiden palautteesta valitsemastasi aiheesta ja tutkimuskysymyksestä. Saatat saada heiltä arvokkaita näkemyksiä tai löytää vaihtoehtoisia lähestymistapoja, joita et ollut tullut ajatelleeksi. Tutkimuskysymystäsi voidaan näin tarkentaa entisestään, ja voit varmistaa, että olet oikeilla jäljillä tutkimuksessasi.

Onnistunut tutkimushanke riippuu oikean aiheen valinnasta. Kun valitset tutkimusaiheen, aloitat vasta pitkän ja antoisan matkan. Sinnikkyys ja omistautuminen voivat johtaa tutkimukseen, joka edistää ihmisten ymmärrystä maailmastamme ja edistää alasi kehitystä.

Etkö löytänyt kuvitusta galleriastamme? Me suunnittelemme sen sinulle!

Joskus voi olla haastavaa löytää jotain, joka vastaa tutkimustuloksiasi tai joka on räätälöity niin, että se edustaa täydellisesti tietoa, jonka haluat selittää. Anna Mind The Graph auttaa sinua viestimään tieteestäsi selkeämmin. Kuvaile tarpeitasi, niin me suunnittelemme kuvituksen juuri sinun julkaisuasi varten. Anna meidän huolehtia siitä! 

Tavoitteesi löytäminen: Miten valita tutkimusaihe
logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit