Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολλοί λόγοι για να κάνουμε στροφή 180 μοιρών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν υπάρχει πλέον ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (σε περίπτωση που υπήρξε ποτέ), οι διοικητικοί υπάλληλοι φαίνεται να στερούνται συμπόνιας και κατανόησης και τα χρήματα φαίνεται να έχουν προτεραιότητα, οπότε πολλοί στον τομέα νιώθουν απογοητευμένοι, πληγωμένοι και επιθυμούν κάτι διαφορετικό. 

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι η πανδημία τους ανάγκασε να επανεκτιμήσουν τη σταδιοδρομία και τον τρόπο ζωής τους. Έχουν υπάρξει αναφορές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι άνθρωποι σε όλους τους τομείς εργασίας είναι κουρασμένοι καθώς τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να επιταχύνουν την ανοδική τους πορεία, αλλά και να περιμένουν περισσότερα. 

Το COVID-19 δημιούργησε επίπεδα απρόβλεπτων δυσκολιών που δεν αναμένονταν ποτέ πριν από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της επιδημίας, της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης των αρμοδιοτήτων και της περικοπής των προϋπολογισμών. 

Οι εργαζόμενοι είναι πολύ κουρασμένοι και πολλοί αναζητούν διαφορετικές επιλογές. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση επηρεάζεται αρνητικά από αυτή την τάση. Μέσα από αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε αν οι ακαδημαϊκοί έχουν επηρεαστεί από τη μεγάλη παραίτηση και πώς.

Τι ακριβώς είναι η μεγάλη παραίτηση;

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αποχωρούν οικειοθελώς από τις δουλειές τους σε Η μεγάλη παραίτηση, το οποίο αναφέρεται επίσης συνήθως ως Μεγάλη παραίτηση ή το Μεγάλος ανασχηματισμός. Η Μεγάλη Παραίτηση επινοήθηκε από τον Anthony Klotz. 

Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι η τάση αυτή ξεκίνησε γύρω στο 2020 ή στις αρχές του 2021, όταν οι παραιτήσεις των εργαζομένων μειώθηκαν κατακόρυφα μετά από εκτεταμένες στάσεις εργασίας που προκλήθηκαν από το COVID-19. Στον απόηχο της πανδημίας, εργαζόμενοι από πολλούς τομείς συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις δουλειές τους. Ήταν συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους λόγω μη ικανοποιητικού εργασιακού περιβάλλοντος, τομέων ή έλλειψης αρμονίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. 

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτού του είδους τα προβλήματα εμφανίζονται και στον ακαδημαϊκό τομέα του επαγγέλματος. Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δυσαρέσκειας σε διάφορες πτυχές του εργασιακού τους περιβάλλοντος, έχει σημειωθεί έξαρση και σε αυτή την κατηγορία. 

Κατανόηση της δυσαρέσκειας στα μέσα της καριέρας

Οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους το 2021, όταν το Nature διερεύνησε την ικανοποίηση και τον μισθό των επιστημόνων (σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων είναι ακαδημαϊκοί). Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας μεταξύ των επαγγελματιών στα μέσα της καριέρας τους. 

Ένα άτομο μπορεί να είναι εξαντλημένο ως αποτέλεσμα πολύ περισσότερων από την απογοήτευση ή ένα δύσκολο έργο. Γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο για τους ακαδημαϊκούς στα μέσα της καριέρας τους να επανεκτιμούν την πορεία της καριέρας τους. Οι ερευνητές στα μέσα της σταδιοδρομίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την παρούσα θέση τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι ερευνητές στις αρχές ή στο τέλος της σταδιοδρομίας τους. 

Πολλοί επιστήμονες στα μέσα της καριέρας τους εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τις ευκαιρίες εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για το μέλλον τους. 

1 ερευνητής στην αρχή της επαγγελματικής του ζωής και 1 ερευνητής στο τέλος της καριέρας του είχαν παρόμοια επίπεδα αβεβαιότητας. Οι επιστήμονες στα μέσα της καριέρας τους έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν καθήκοντα και ευθύνες πέρα από το εργαστήριο, οι οποίες δεν αποζημιώνονται πάντα καλά.

Ο κύριος λόγος για τη μεγάλη παραίτηση

Πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εξαντλούν τις αντοχές τους στο πανεπιστημιακό σύστημα, επειδή κατακλύζονται από τη διοίκηση και τη γραφειοκρατία, προσπαθώντας να ισορροπήσουν την έρευνα και τη διδασκαλία και να διαχειριστούν τη γονική μέριμνα. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι καθηγητές αποχωρούν λόγω ανεπαρκούς αποζημίωσης, υπερβολικού φόρτου εργασίας, ανεπαρκούς υποστήριξης, άγχους, σωματικής καταπόνησης, επαγγελματικής εξουθένωσης, τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος και ανεπαρκούς μεταχείρισης. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ακαδημία αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις ή μάλλον εκτέθηκε σε πολλές νέες. Για τα πραγματικά αυτά προβλήματα απαιτείται μια πρακτική, αποτελεσματική λύση. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Η αναπροσαρμογή είναι απαραίτητη. Με άλλα λόγια, μια πράξη συμπόνιας. Η ευθύνη της προσπάθειας για θετική αλλαγή δεν μπορεί να φορτωθεί μόνο στους ώμους των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αλλά αποτελεί συλλογική ευθύνη.

Απλοποιήστε μια πτυχή της εργασίας σας με infographics

Τα infographics είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας σας, φέρνοντας έως και 27 φορές περισσότερες αναφορές, οπότε εκμεταλλευτείτε τα στο έπακρο. Mind the Graph είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που έχει φτιαχτεί με γνώμονα τις ανάγκες των επιστημόνων. 

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα