Ως ερευνητές, όλοι μας έχουμε συνηθίσει σε μια παραδοσιακή δομή επιστημονικών δημοσιεύσεων και επιστημονικών εργασιών.

Πρέπει να γράψουμε μια εισαγωγή, να περιγράψουμε τη μεθοδολογία, να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε τα αποτελέσματα, για να καταλήξουμε τέλος σε ένα συμπέρασμα.

Μόλις μάθουμε αυτή τη μορφή γίνεται κάτι σαν την οδήγηση ποδηλάτου, τόσο ριζωμένο μέσα μας που δεν το ξεχνάμε ποτέ, ένα καθήκον που ούτε καν σκεφτόμαστε να εκτελέσουμε.

Ωστόσο, τι γίνεται αν αυτή η τρέχουσα μορφή επιστημονικής εργασίας δεν είναι πλέον αρκετή για να τραβήξει την προσοχή στην εργασία σας;

Με τόσα πολλά επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύονται καθημερινά, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ξεχωρίσουμε την έρευνά μας από τις πολλές;

Θα ήταν καταπληκτικό αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διαφορετικό είδος εργαλείου, εκτός από τον τίτλο και την περίληψη, για να τραβήξουμε την προσοχή του αναγνώστη, σωστά;

Λοιπόν, ευτυχώς, υπάρχει! Και τότε έρχονται τα infographics, οι οπτικές παρουσιάσεις και οι γραφικές περιλήψεις!

Τα τελευταία χρόνια, αρχίσαμε να ζούμε κάτω από την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλάζοντας τη σχέση μας με κάθε είδους περιεχόμενο.

Η καθημερινή μας έκθεση σε οπτικό περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ιστορίες, gif, αυτοκόλλητα και κινούμενα σχέδια είναι ο κύριος λόγος για αυτή την αλλαγή.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν σήμερα οι επιχειρήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να τραβήξουν την προσοχή μας είναι να παρέχουν συνεχώς διαφορετικά είδη οπτικά ελκυστικού περιεχομένου.

Επομένως, όταν πρόκειται για επιστημονική επικοινωνία, μερικές φορές μόνο ο τίτλος δεν είναι πλέον αρκετός για να τραβήξει την προσοχή. Επιπλέον, η ανάγκη να αυξηθεί η διάδοση της γνώσης με παράλληλη διεύρυνση της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα που παράγονται και δημοσιεύονται είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που απασχολεί όλη την επιστημονική κοινότητα.

Όσον αφορά όλα αυτά, πολλοί συγγραφείς προσθέτουν οπτικό περιεχόμενο στο δημοσιευμένο έργο τους, όπως infographics ή γραφικές περιλήψεις, για να επικοινωνήσουν καλύτερα με το κοινό τους.

Ακόμη και ορισμένα περιοδικά ζητούν πλέον οπτικό περιεχόμενο για την υποβολή μιας εργασίας.

Η προσθήκη οπτικού περιεχομένου είναι πράγματι μια αξιόλογη εναλλακτική λύση για να τραβήξετε την προσοχή στο έργο σας.

Ακόμα δεν έχετε πειστεί; Μπείτε μέσα, αφήστε με να σας πάω μια βόλτα.

Αν κάνουμε μια γρήγορη αναζήτηση στο PubMed - μια δωρεάν βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερες από 30 εκατομμύρια αναφορές - για τις λέξεις "graphical abstract", η αναζήτηση θα επιστρέψει όλα τα άρθρα που σχετίζονται με αυτές τις δύο λέξεις. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα γράφημα που εμφανίζει τον αριθμό των σχετικών άρθρων ανά έτος δείχνει ότι ο αριθμός των άρθρων που αναφέρουν γραφικές περιλήψεις αυξάνεται εκθετικά.

Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι ερευνητές από διάφορους τομείς παρατηρούν την αξία της γραφικής περίληψης. Αυτά είναι καταπληκτικά νέα, έτσι δεν είναι;

ένα γράφημα που εμφανίζει τον αριθμό των σχετικών άρθρων ανά έτος δείχνει ότι ο αριθμός των άρθρων που αναφέρουν γραφικές περιλήψεις αυξάνεται εκθετικά.
Πηγή εικόνας.

Έχετε ήδη πειστεί να αρχίσετε να προσθέτετε γραφικές αφαιρέσεις στη δουλειά σας; Όχι ακόμα; Εντάξει, ας συνεχίσουμε τότε.

Το 2006 η Annals of Surgery Journal υιοθέτησε οπτικές περιλήψεις ως τρόπο αύξησης και διάδοσης της προβολής και της πρόσβασης στο περιοδικό.

Προκειμένου να μετρηθεί αν η νέα στρατηγική ήταν αποτελεσματική, το 2007 το περιοδικό διεξήγαγε μια διασταυρούμενη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων συγκρίνοντας τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας το Twitter.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο τύπους tweets, ένα με μόνο τον τίτλο του άρθρου και ένα άλλο με τον τίτλο και μια οπτική περίληψη. Για ένα χρόνο, δημοσίευσαν τα tweets και συνέλεξαν τον αριθμό των οπτικοποιήσεων, των retweets και πόσες φορές επισκέφθηκαν πραγματικά το άρθρο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα tweets που είχαν τον τίτλο του άρθρου συν την οπτική περίληψη είχαν 8 φορές περισσότερες προβολές, 8 φορές περισσότερα retweets και 3 φορές περισσότερες επισκέψεις στο άρθρο.

Ένα παρόμοιο μελέτη που διεξήχθη από το Journal of the American Geriatrics Society το 2019, χρησιμοποίησε επίσης το Twitter για να συγκρίνει τον αριθμό των εμφανίσεων (προβολών) των tweets χωρίς εικόνες και των tweets με οπτική περίληψη.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την εκτέλεση του πειράματος, τα tweets με οπτικές περιλήψεις είχαν επιτύχει 7 φορές περισσότερες εμφανίσεις από τα tweets με περιεχόμενο μόνο κείμενο.

Επομένως, το οπτικό περιεχόμενο, όπως ένα infographic, γραφικές περιλήψεις ή οπτικές παρουσιάσεις, είναι όντως υπεύθυνο για την προσέλκυση της προσοχής του αναγνώστη, αυξάνοντας τη διάδοση και τις προσβάσεις, καθώς και για τη βελτίωση της αντίληψης του περιεχομένου του κειμένου, επιτρέποντας στον αναγνώστη να κατανοήσει σημαντικά θέματα ταχύτερα και ακόμη καλύτερα.

Τελικά, αυτό δεν είναι το μόνο που επιθυμούμε; Να φτάσει η έρευνά μας σε περισσότερους ανθρώπους εντός και εκτός του ακαδημαϊκού χώρου;

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο Mind the Graph χτίστηκε για!

Σκοπός της πλατφόρμας είναι να αυξήσει τον αντίκτυπο των επιστημόνων, μετατρέποντάς τους σε σχεδιαστές, παρέχοντας πλήρη αυτονομία για την καλύτερη επικοινωνία της έρευνάς τους.

Ξέρουμε ότι μπορεί να φαίνεται και να αισθάνεστε λίγο εκφοβισμένοι στην αρχή, αλλά είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με ό,τι χρειαστείτε.

Προσθέτοντας ένα γραφική περίληψη στο άρθρο σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τραβήξετε την προσοχή κάποιου και να τον πείσετε να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο σας.

Η περίληψη θα πρέπει να είναι μια ματιά στο πλήρες άρθρο σας, ή ένα βιογραφικό σημείωμα, με τα κυριότερα σημεία της δουλειάς σας, τα οποία θα αναλυθούν και θα συζητηθούν μέσα στο άρθρο.

Συνεπώς, η περίληψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα μιας ερευνητικής εργασίας, πρέπει να είναι αρκετά ελκυστική και γρήγορα κατανοητή, ώστε ο αναγνώστης να αποφασίσει αν θέλει να διαβάσει το πλήρες άρθρο ή όχι. Και η γραφική περίληψη μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό.

Η προσθήκη μιας γραφικής περίληψης στο άρθρο σας είναι μια καταπληκτική στρατηγική για να αυξήσετε τη διάδοση του έργου σας και, ως εκ τούτου, τον αριθμό των αναγνωστών και των παραπομπών σας.

Ακόμη και αν το περιοδικό στο οποίο υποβάλλετε την εργασία σας δεν το απαιτεί, μια γραφική περίληψη θα βελτιώσει την αντίληψη του αναγνώστη για το περιεχόμενό σας.

Επιπλέον, ο αναγνώστης σας θα καταλάβει καλύτερα και γρηγορότερα περί τίνος πρόκειται το έργο σας.

Έτσι, μια γραφική περίληψη, ή αλλιώς infographics, είναι βασικά ένα σχήμα που δίνει και εξηγεί επιστημονικές πληροφορίες σε οπτική μορφή και θα πρέπει να είναι ένας αυτονόητος τρόπος μετάδοσης ενός μηνύματος. Πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δίνει στον αναγνώστη μια άμεση κατανόηση ενός συγκεκριμένου θέματος.

Εξοπλισμένο με όλα τα Mind the Graph διαθέσιμα εργαλεία μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικό οπτικό περιεχόμενο χωρίς να υποφέρετε.

Η πλατφόρμα είναι εκπληκτικά εύκολη στη χρήση με μια τεράστια βιβλιοθήκη που περιέχει όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε (και αν δεν μπορούμε επίσης να σας βοηθήσουμε με αυτό).

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πώς το Mind the Graph κάνει την επιστήμη σας όμορφη βελτιώνοντας το οπτικό σας περιεχόμενο.

Πρόκειται για μια γραφική περίληψη που επιτρέπει σε εμάς, τους αναγνώστες, να κατανοήσουμε την κύρια ιδέα της εργασίας. Η πρώτη απεικόνιση ανήκει στην αρχική εργασία που δημοσιεύθηκε και ακριβώς από κάτω είναι το Mind the Graph έκδοση.

η γραφική περίληψη πριν και μετά τη βελτίωσή της με τα εργαλεία και τις απεικονίσεις του Mind the Graph

Συμφωνείτε ότι η γραφική περίληψη μας επέτρεψε να αποτυπώσουμε τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα της εργασίας σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα; Η ομορφιά και η ακρίβεια των απεικονίσεων καταδεικνύουν την πραγματική μεθοδολογία που εκτελέστηκε με τα ποντίκια.

Προσθέτοντας μια ελκυστική και λεπτομερή εικονογράφηση (με Mind the Graphτης πλατφόρμας) στην εργασία σας θα κάνει το έργο σας να ξεχωρίζει, να είναι εύκολα κατανοητό και να συναρπάζει το κοινό σας.

Τώρα, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να δημιουργείτε το οπτικό σας περιεχόμενο και να προσεγγίζετε όλο και περισσότερους ανθρώπους;

Πάμε! Έναρξη Τώρα αμέσως χρησιμοποιώντας το Mind the Graph!

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα