Είναι πάντα μια γιορτή όταν βλέπουμε την καταπληκτική δουλειά των χρηστών μας. Έχω ήδη γράψει σχετικά με την έρευνα των Dr. Alessandra Martini, Dr. Stefania Forner και τους συναδέλφους τους. Είναι μεταδιδακτορικοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και προσέχουν τους χρήστες του γραφήματος. Πριν από μερικούς μήνες, έδειξα τα infographics Η Dr. Stefania Forner δημιούργησε για το άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο Trends in Neurosciences με τίτλο Synaptic impairment in Alzheimer's Disease: Α dysregulated symphony: A dysregulated symphony: A dysregulated symphony.

Σήμερα, θέλω να μιλήσω για το νέο τους άρθρο ανασκόπησης με τίτλο Από το παρελθόν στο μέλλον: τι μας έχουν διδάξει τα ζωικά μοντέλα για τη νόσο του Alzheimer.

Η νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ) είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που προκαλεί γνωστικά ελλείμματα και απώλεια μνήμης. Η κατανόηση του μηχανισμού της νόσου είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων και την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας. Σήμερα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες στον ακαδημαϊκό χώρο και τη φαρμακευτική βιομηχανία δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Η ΝΑ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και επηρεάζει 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Infographics για τη νόσο του Alzheimer

 

Η πλειονότητα των ασθενών με ΝΑ είναι ηλικιωμένα άτομα που συνήθως πάσχουν από ποικίλες συννοσηρότητες. Ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, η νεφρική νόσος, η παχυσαρκία, η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία/δυσλιπιδαιμία, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι επιληπτικές κρίσεις είναι οι κύριες συννοσηρότητες που επηρεάζουν την έναρξη και την εξέλιξη της ΝΑ, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στην παθογένεια της νόσου.

infographic νευροεπιστήμη
Infographic που δείχνει τις συννοσηρότητες στη νόσο του Alzheimer (AD). Από το παρελθόν στο μέλλον: Alzheimer: Τι μας έχουν διδάξει τα ζωικά μοντέλα για τη νόσο του Alzheimer

 

Παρά τις εντατικές ερευνητικές προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών, οι μηχανισμοί που διέπουν την αιτιολογία της σποραδικής ΝΑ (sAD), η οποία αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νόσου, παραμένουν άγνωστοι. Αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών με sAD είναι ηλικιωμένα άτομα που συνήθως πάσχουν από ποικίλες συννοσηρότητες (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, άγχος,διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις, οστεοπόρωση και νεφρική νόσο)

Το επόμενο infographic δείχνει το σχηματισμό και τους μηχανισμούς συναπτικής τοξικότητας του tau και των ολιγομερών του β-αμυλοειδούς.

 

infografico stefani1a
Από το παρελθόν στο μέλλον: Alzheimer: Τι μας έχουν διδάξει τα ζωικά μοντέλα για τη νόσο του Alzheimer

 

Κατά τη διάρκεια των ταυοπαθειών, παρατηρείται μείωση του αριθμού των δενδριτικών ακίδων. Το Tau δεν εισέρχεται στον πυρήνα του νευρώνα, με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη στο DNA. Παρατηρείται μείωση του αριθμού των μιτοχονδρίων και επίσης του αριθμού των προσυναπτικών κυστιδίων, γεγονός που οδηγεί σε συναπτική απώλεια. Η απώλεια αυτή οφείλεται επίσης στην είσοδο του tau στους δενδρίτες και στις μετασυναπτικές περιοχές. Το tau συσσωρεύεται επίσης εξωκυτταρικά, επιτρέποντάς του να συλληφθεί από άλλους νευρώνες.

 

Δημιούργησε επίσης ένα infographic για να δείξει τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ (AD).

 

infografico stefania

 

Τα τελευταία χρόνια ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φλεγμονή επηρεάζει την παθολογία του β-αμυλοειδούς και του tau. Τα ηλικιωμένα άτομα είναι ευάλωτα σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και αυτοί οι μικροβιακοί παράγοντες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την υπάρχουσα φλεγμονώδη κατάσταση στον εγκέφαλο, επιταχύνοντας τη γνωστική έκπτωση.

Συγχαρητήρια Dr. Stefania Forner για τη σπουδαία δουλειά σας!

Αν είστε επιστήμονας και θέλετε να δημιουργήσετε όμορφα σχήματα για την εργασία σας, μπορείτε να γίνετε χρήστης του mind the graph αμέσως τώρα.

untitled-creation63724 (2)

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα