Όπως αναφέραμε στο η πρώτη ανάρτηση αυτής της σειράς για τον κοροναϊό, ο ρυθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα αυτό αυξάνεται κατακόρυφα.

Η λέξη "coronavirus" είναι ένας δημοφιλής όρος αναζήτησης στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης όπως οι PubMed της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η παρακάτω εικόνα προέρχεται από μια μελέτη του Economist, αλλά έλεγξα την πηγή και είναι ήδη ξεπερασμένη. Μέχρι σήμερα (24 Μαρτίου) μετρήσαμε ακριβώς 1373 αναφορές στη λέξη "coronavirus" στο PubMed σύστημα. Πρόκειται για πολλές πληροφορίες.

Ο όρος έγινε "σέξι" στην επιστημονική βιβλιογραφία λόγω της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κατά μέσο όρο, είχαμε περίπου 500 δημοσιεύσεις ανά έτος σχετικά με τους κορονοϊούς, δηλαδή κατά μέσο όρο ~1,3 δημοσιεύσεις/ημέρα. Αυτή η ερευνητική τάση κατά κάποιον τρόπο πέρασε και το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας "διασώθηκε" από το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) το έτος 2012 (μέσος όρος 2,2 δημοσιεύσεις/ημέρα). Ο μέσος αριθμός των δημοσιεύσεων για τον "κοροναϊό" ξεπέρασε τις 800 ανά έτος σε αυτή τη δεκαετία.

Φέτος, με το πρόσφατο ξέσπασμα του κοροναϊού Covid-19, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αυξήθηκε και πάλι και ο αριθμός των δημοσιεύσεων εκτοξεύτηκε στα ύψη. Μέτρησα 1373 αποτελέσματα για μια αναζήτηση που έκανα σήμερα στο PubMed. Αν αυτό είναι ακριβές, μιλάμε για περίπου 16 δημοσιεύσεις ανά ημέρα το έτος 2020.

1373 δημοσιεύσεις για τον κοροναϊό μόνο φέτος. Αυτό είναι πολύ, ποιος μπορεί να διαβάσει όλες αυτές τις πληροφορίες;

2020 επιστημονικό αρχείο δημοσιεύσεων για τους κοροναϊούς
2020 επιστημονικό αρχείο δημοσιεύσεων για τον κοροναϊό: περισσότερες ημερήσιες δημοσιεύσεις από αυτές που είναι λογικό να διαβάζει ένας άνθρωπος. Είναι τρελό, ακόμη και αν είστε διδάκτορας στον τομέα αυτό.

Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να απευθυνθεί στο κοινό χωρίς κάποιον που ξέρει πραγματικά τι λέει να τον προσέχει κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Η εικόνα είναι θολή, αλλά στην αριστερή πλευρά βλέπετε την Dr. Deborah Brix, μια εξαιρετικά σεβαστή ιατρική εμπειρογνώμονα με εμπειρία άνω των 3 δεκαετιών που ειδικεύεται στον HIV/AIDS. Ονομάστηκε παγκόσμια συντονίστρια των Ηνωμένων Πολιτειών για το AIDS, υπεύθυνη για το PEPFAR, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και συνεχίζει να είναι ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της λοιμωξιολογίας/ιιολογίας. Σίγουρα μια σημαντική φωνή κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Ο πρόεδρος μπορεί να ακούσει ή να μην ακούσει ή να μην λάβει υπόψη του τη φωνή, αυτό είναι αλήθεια... αλλά πρέπει να εμφανιστεί σαν κάποιος που τουλάχιστον παίρνει συμβουλές από τους ειδικούς.

Πώς αυτοί οι άνθρωποι αφομοιώνουν τόσες πολλές πληροφορίες και παραμένουν ενημερωμένοι; Πιστεύουμε στη δύναμη των infographics για την επικοινωνία πολύπλοκων επιστημονικών πληροφοριών.

Ανακαλύψτε τι είναι το Mind the Graph - ο δημιουργός infographic για επιστήμονες και ακαδημαϊκούς

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα