Den nuværende globale COVID-19-pandemi er relateret til en akut luftvejssygdom forårsaget af et nyt coronavirus (SARS-CoV-2), som er meget smitsomt, og hvis udvikling stadig er meget lidt kendt. Med den nuværende case-definition, der er baseret på diagnosen lungebetændelse, er der allerede blevet bekræftet millioner af tilfælde af COVID-19-infektion på verdensplan, og den tilknyttede dødelighed har svinget omkring 2%.

Foreløbige data tyder på, at overførsel af SARS-CoV-2 også sker i inkubationsperioden og muligvis også fra inficerede personer, der ikke har udviklet manifestationer, men hyppigheden er endnu ikke endeligt fastslået.

Den mest drastiske konsekvens er den tilknyttede virale lungebetændelse, der kan føre til døden.

Lungebetændelse - infografik tempate. lungebetændelse, medicinsk, sundhed, sygdom, respiratorisk, infektion, menneske, virus, sygdom, medicin, illustration, lunge, bakterier, lunger, pleje, pulmonal, influenza, biologi, feber, anatomi, symptom, bryst, videnskab, coronavirus, hoste, sygdom, tuberkulose, bronkier, advarsel, corona, koncept, respiration, indre, system, luft, luftrør, udbrud, astma, alveoler, krop, sund, forebyggelse, åndedræt, patient, anatomisk, syg, vektor, behandling, viral, baggrund Infografikskabelon om lungebetændelse - tilgængelig på mindthegraph.com/templates

Historie - For at få flere detaljer om Covid-19: 

Den 31. december 2019 blev Verdenssundhedsorganisationen (WHO) underrettet om forekomsten af alvorlige tilfælde af lungebetændelse af ukendt ætiologi i byen Wuhan (Hubei-provinsen) i Kina. Det skabte straks bekymring i det internationale medicinsk-videnskabelige samfund. I Kina har sundhedsmyndighederne truffet nødforanstaltninger for at inddæmme epidemien og har startet epidemiologiske, mikrobiologiske og kliniske undersøgelser for hurtigt at karakterisere den nye sygdom og gøre det muligt at kontrollere den. Den 7. januar 2020 meddelte kinesiske forskere, at de havde isoleret et nyt coronavirus fra en patient i Wuhan, som i første omgang blev kaldt 2019-nCoV. Efterfølgende udviklede de en molekylærbiologisk metode til hurtig bekræftelse af diagnosen.

Den epidemiologiske undersøgelse af de første tilfælde pegede på besøget på et engrosmarked for fisk og skaldyr og vilde dyr i Wuhan som et link, hvilket tyder på, at det nye coronavirus oprindeligt kunne være blevet overført til mennesker fra en animalsk kilde. Interhuman smitte (person-til-person) blev hurtigt bevist og er ansvarlig for den fortsatte spredning af sygdommen.

Sygdommen forårsaget af det nye coronavirus, blev officielt kaldt af WHO som Coronavirus-sygdom 19 (forkortet COVID-19), og samtidig blev virussen omdøbt til SARS-CoV-2.

Ætiologisk årsag til COVID-19

Årsagen til COVID-19 er et nyt coronavirus, SARS-CoV-2. Virus af typen coronaviridae familien kan forårsage infektioner hos hvirveldyr. Hos mennesker forårsager coronavirus luftvejsinfektioner af varierende sværhedsgrad og er en af de mest almindelige årsager til almindelig forkølelse (HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43 og HCoV-NKUI) og også anerkendte årsager til alvorlig lungebetændelse såsom respiratorisk syndrom akut alvorlig (SARS, for Alvorligt akut respiratorisk syndrombeskrevet i 2002, og Mellemøstens Respiratoriske Syndrom (MERS, for Mellemøstens Respiratoriske Syndrom, beskrevet i 2012), forårsaget af henholdsvis SARS-CoV og MERS-CoV.

Flagermus ser ud til at være den primære kilde (reservoir) til flere varianter af coronavirus og er sandsynligvis også det for SARS-CoV-2, som det antydes af igangværende fylogenetiske studier med genomet af det nye coronavirus. Det er dog sandsynligt, at en anden dyrevært (stadig ukendt for SARS-CoV-2) er involveret, for at mennesker kan blive smittet, som det er påvist for SARS-CoV (civetter) og for MERS-CoV (dromedarer).

Kilde: SBMT - Svar på almindelige spørgsmål om coronavirus

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner