Nykyinen maailmanlaajuinen COVID-19-pandemia liittyy akuuttiin hengitystiesairauteen, jonka aiheuttaa uusi koronavirus (SARS-CoV-2), joka on erittäin tarttuva ja jonka kehittymisestä on vielä vähän tietoa. Kun otetaan huomioon nykyinen keuhkokuumediagnoosiin perustuva tapausmäärittely, maailmanlaajuisesti on jo vahvistettu miljoonia COVID-19-infektiotapauksia, ja niihin liittyvä kuolleisuus on vaihdellut noin 2%.

Saatavilla olevat alustavat tiedot viittaavat siihen, että SARS-CoV-2 tarttuu myös itämisaikana ja mahdollisesti myös tartunnan saaneista henkilöistä, joille ei ole kehittynyt oireita, mutta tartuntatiheyttä ei ole vielä vahvistettu lopullisesti.

Vakavin seuraus on siihen liittyvä virusperäinen keuhkokuume, joka voi johtaa ihmisten kuolemaan.

Keuhkokuume - infographic tempate. keuhkokuume, lääketieteellinen, terveys, sairaus, hengitystie, infektio, ihminen, virus, sairaus, lääketiede, kuvitus, keuhko, bakteerit, keuhkot, hoito, keuhkot, flunssa, biologia, kuume, anatomia, oire, rintakehä, tiede, coronavirus, yskä, sairaus, tuberkuloosi, keuhkoputket, varoitus, korona, käsite, hengitys, sisäinen, järjestelmä, ilma, henkitorvi, puhkeaminen, astma, keuhkorakkulat, elin, terve, ennaltaehkäisy, hengitys, potilas, anatominen, sairas, vektori, hoito, virus, tausta Keuhkokuumeen infografiamalli - saatavilla osoitteessa mindthegraph.com/templates.

Historia - Lisätietoja Covid-19:stä: 

Maailman terveysjärjestölle (WHO) ilmoitettiin 31. joulukuuta 2019 vakavista keuhkokuumetapauksista, joiden etiologia oli tuntematon, Wuhanin kaupungissa (Hubein maakunta) Kiinassa. Tämä seikka herätti välittömästi huolta kansainvälisessä lääketieteellis-tieteellisessä yhteisössä. Kiinan terveysviranomaiset ovat ryhtyneet hätätoimenpiteisiin epidemian hillitsemiseksi ja aloittaneet epidemiologiset, mikrobiologiset ja kliiniset tutkimukset, jotta uusi tauti voitaisiin nopeasti määritellä ja saada hallintaan. Tammikuun 7. päivänä 2020 kiinalaiset tutkijat ilmoittivat eristäneensä Wuhanin potilaasta uuden koronaviruksen, jota alun perin kutsuttiin nimellä 2019-nCoV. Jatkossa he kehittivät molekyylibiologisen menetelmän diagnoosin nopeaa vahvistamista varten.

Ensimmäisten tapausten epidemiologinen tutkimus osoitti, että yhteys oli vierailu Wuhanissa sijaitsevilla merenelävien ja luonnonvaraisten eläinten tukkumarkkinoilla, mikä viittaa siihen, että uusi koronavirus on voinut alun perin tarttua ihmisiin eläinlähteestä. Ihmisten välinen tartunta (ihmiseltä ihmiselle) osoittautui nopeasti, ja se on vastuussa taudin jatkuvasta leviämisestä.

WHO kutsui virallisesti uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia nimellä Coronavirus tauti 19 (lyhyesti COVID-19), ja samalla virus nimettiin uudelleen SARS-CoV-2:ksi.

COVID-19:n aiheuttaja

COVID-19:n aiheuttaja on uusi SARS-CoV-2 -koronavirus. Virukset coronaviridae voivat aiheuttaa infektioita selkärankaisille eläimille. Ihmisillä koronavirukset aiheuttavat eriasteisia hengitystieinfektioita, ja ne ovat yksi tavallisimmista flunssan aiheuttajista (HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43 ja HCoV-NKUI) ja myös tunnettuja vakavan keuhkokuumeen, kuten akuutin hengitystieoireyhtymän (SARS, for Vakava akuutti hengitystieoireyhtymä, joka kuvattiin vuonna 2002, ja Lähi-idän hengitystieoireyhtymä (MERS, for Lähi-idän hengitystieoireyhtymä, kuvattu vuonna 2012), jotka ovat SARS-CoV:n ja MERS-CoV:n aiheuttamia.

Lepakot näyttävät olevan useiden koronavirusvarianttien ensisijainen lähde (reservoari), ja ne ovat todennäköisesti myös SARS-CoV-2:n ensisijainen lähde (reservoari), kuten uuden koronaviruksen genomilla parhaillaan tehtävät fylogeneettiset tutkimukset osoittavat. On kuitenkin todennäköistä, että ihmisten tartunnan saaminen edellyttää toista (SARS-CoV-2:n osalta vielä tuntematonta) eläin-isäntää, kuten on osoitettu SARS-CoV:n (sisäkkäät) ja MERS-CoV:n (dromedaarit) osalta.

Lähde: SBMT - Vastauksia yleisimpiin koronavirusta koskeviin kysymyksiin

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit