Настоящата глобална пандемия COVID-19 е свързана с остро респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус (SARS-CoV-2), който е силно заразен и чиято еволюция все още е слабо позната. Като се има предвид сегашното определение на случая, основано на диагнозата пневмония, в света вече са потвърдени милиони случаи на инфекция с COVID-19, а свързаната с нея смъртност се колебае около 2%.

Наличните предварителни данни сочат, че предаването на SARS-CoV-2 се случва и по време на инкубационния период, а вероятно и от заразени хора, които не са развили прояви, но честотата все още не е окончателно установена.

Най-драстичната последица е свързаната с нея вирусна пневмония, която може да доведе до смърт.

Пневмония - инфографика tempate. пневмония, медицинска, здраве, болест, респираторна, инфекция, човек, вирус, болест, медицина, илюстрация, бял дроб, бактерии, бели дробове, грижа, белодробна, грип, биология, треска, анатомия, симптом, гърди, наука, коронавирус, кашлица, болест, туберкулоза, бронхи, предупреждение, корона, концепция, дишане, вътрешна, система, въздух, трахея, епидемия, астма, алвеоли, тяло, здрави, превенция, дишане, пациент, анатомичен, болен, вектор, лечение, вирусен, фон Инфографичен шаблон за пневмония - достъпен на mindthegraph.com/templates

История - за да научите повече подробности за Covid-19: 

На 31 декември 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) беше уведомена за появата на тежки случаи на пневмония с неизвестна етиология в град Ухан (провинция Хубей), Китай. Фактът веднага предизвика загриженост в международната медицинска и научна общност. В Китай здравните власти предприеха спешни мерки за ограничаване на епидемията и започнаха епидемиологични, микробиологични и клинични изследвания, за да се характеризира бързо новото заболяване и да се даде възможност то да бъде овладяно. На 7 януари 2020 г. китайски учени обявиха изолирането на нов коронавирус от пациент от Ухан, който първоначално беше наречен 2019-nCoV. Последователно те разработиха метод на молекулярната биология за бързо потвърждаване на диагнозата.

Епидемиологичното разследване на първите случаи посочва като връзка посещението на пазар за морски дарове и диви животни на едро в Ухан, което предполага, че новият коронавирус може да е бил първоначално предаден на хората от животински източник. Предаването между хората (от човек на човек) беше бързо доказано и е причина за продължаващото разпространение на болестта.

Заболяването, причинено от новия коронавирус, е официално наречено от СЗО Коронавирусна болест 19 (накратко COVID-19), а успоредно с това вирусът е преименуван на SARS-CoV-2.

Етиологичен агент на COVID-19

Причинителят на COVID-19 е нов коронавирус - SARS-CoV-2. Вируси на coronaviridae могат да причинят инфекции при гръбначни животни. При хората коронавирусите причиняват респираторни инфекции с различна тежест, като са едни от най-честите причинители на обикновена настинка (HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43 и HCoV-NKUI), а също така са признати причинители на тежки пневмонии като остър респираторен синдром (SARS, за Тежък остър респираторен синдром, описан през 2002 г., и Близкоизточния респираторен синдром (MERS, за Близкоизточен респираторен синдром, описани през 2012 г.), причинени съответно от SARS-CoV и MERS-CoV.

Изглежда, че прилепите са основният източник (резервоар) на няколко варианта на коронавируси и вероятно също така са източник на SARS-CoV-2, както се предполага от филогенетичните проучвания, които се провеждат с генома на новия коронавирус. Въпреки това е вероятно, за да се заразят хората, да е включен друг животински гостоприемник (все още неизвестен за SARS-CoV-2), както е доказано за SARS-CoV (цивети) и за MERS-CoV (дромедари).

Източник: SBMT - Отговори на общи въпроси за коронавируса

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони