Две скорошни статии, обобщени в едно ин витро изследване и едно малко по мащаб клинично проучване, бяха достатъчни за Доналд Тръмп, за да накара FDA да наложи ново клинично показание за хидроксихлороквин: подобряване на симптомите на пациентите, засегнати от коронавирус (Covid-19).

Това вероятно е най-бързият процес на одобрение на лекарства в съвременната история и президентът очевидно е прав. Изненадващо за световен лидер, който не изпитва особена любов към науката.

Първите данни за влиянието на хидроксихлороквина върху вируса идват от този документ е публикуван вчера в Cell DiscoveryТова е само ин витро с всички ограничения, но ясно показва потенциала на лекарството да убива вируса. При представянето на статията в Китай са били потвърдени 80 000 случая, включително 2946 смъртни случая, както и над 10 566 потвърдени случая в 72 други държави. По това време най-големи надежди се възлагат на лекарство, наречено ремдезивир.

in vitro ефекти на хидрохлорохин върху коронавирус (Covid-19)
In vitro ефекти на хидрохлорохин върху коронавирус (Covid-19). В колоната вдясно са показани ефектите на ефективното лекарство в сравнение с хлорохина или контролната група вляво. Тя показва, че лекарството е подобрило способността на клетките да изтласкват вирусите... това е като да помогнете да изгоните нежелания съсед от къщата си. То помага! 🙂 

Най-голямата новина обаче дойде от малко по мащаб клинично проучване, публикувано предишния ден. Заглавието е Хидроксихлороквин и азитромицин като лечение на COVID-19: резултати от отворено нерандомизирано клинично изпитване и могат да бъдат изтеглени от неговата версия "в пресата"

В проучване, проведено само с 20 пациенти, авторите показват, че хидроксихлороквинът е ефективен срещу инфекция с коронавирус Covid-19. Всъщност той е намалил 75% на заразените индивиди за 6-дневен период, което е страхотно. Още по-хубаво от това е, че комбинацията с азитромицин е подобрила ефикасността на лечението до 95%.

Комбинираната терапия с хидрохихлороквин и азитромицин е ефективна срещу коронавирусни инфекции (Covid-19) при пациенти
Комбинираната терапия с хидрохихлороквин и азитромицин е ефективна срещу коронавирусни инфекции (Covid-19) при хора. Спадът е драматичен и носи нова надежда на засегнатите пациенти.

Лечението подобрява симптомите, като същевременно намалява вирусния товар при пациентите. Лекарството е било одобрено преди това за лечение на малария, което означава, че се счита за безопасно. "Сестринското" лекарство хлорохин е било по-малко ефективно. Добре е за нас, защото той е алго по-токсичен.

Проучването не е рандомизирано и е от малък мащаб, но изглежда, че макар епидемията да е започнала в Китай, решението идва от усилията на световната общност. Документът за ин витро всъщност е китайски, докато клиничният е европейски, по-точно от Франция. Интересно е, че оригиналната регистрация на лекарството хидроксихлороквин е от френската фармацевтична компания Sanofi, а неотдавнашното клинично проучване е проведено в Марсилия. Ale le bleu!

В Medscape има отлична статия за това, за тези, които се интересуват от по-подробна информация.

Моля, цитирайте тази работа като Gautret et al. (2020) Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial. Международно списание за антимикробни средства - В печат 17 март 2020 г. - DOI : 10.1016/j.ijantimicag.2020.105949

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони