Δύο πρόσφατες εργασίες που συνοψίζονται σε μια in vitro έρευνα και μια κλινική μελέτη μικρής κλίμακας ήταν αρκετές για τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να αναγκάσει τον FDA να επιβάλει μια νέα κλινική ένδειξη για το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη: βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό Coronavirus (Covid-19).

Πρόκειται πιθανώς για την ταχύτερη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων στη σύγχρονη ιστορία και ο πρόεδρος έχει προφανώς δίκιο. Έκπληξη για έναν παγκόσμιο ηγέτη που δεν τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την επιστήμη.

Τα πρώτα στοιχεία για την επίδραση της υδροξυχλωροκίνης στον ιό προήλθαν από αυτό το έγγραφο που δημοσιεύθηκε χθες στο Cell DiscoveryΕίναι μόνο in vitro, με όλους τους περιορισμούς, αλλά δείχνει σαφώς τη δυνατότητα του φαρμάκου να σκοτώνει τον ιό. Όταν υπέβαλαν το έγγραφο 80.000 κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 2946 θανάτων, καθώς και πάνω από 10.566 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 72 άλλες χώρες. Εκείνη την εποχή, οι μεγαλύτερες ελπίδες είχαν εναποτεθεί σε ένα φάρμακο που ονομαζόταν remdesivir.

in vitro επιδράσεις της υδροχλωροκίνης στον κοροναϊό (Covid-19)
In vitro επιδράσεις της υδροχλωροκίνης στον κορονοϊό (Covid-19). Η στήλη στα δεξιά δείχνει τις επιδράσεις του αποτελεσματικού φαρμάκου, σε αντίθεση με τη χλωροκίνη ή την ομάδα ελέγχου στα αριστερά. Δείχνει ότι το φάρμακο βελτίωσε την ικανότητα των κυττάρων να εξωθούν τους ιούς... είναι σαν να βοηθάτε να διώξετε έναν ανεπιθύμητο γείτονα από το σπίτι σας. Βοηθάει! 🙂 

Αλλά τα σπουδαιότερα νέα προήλθαν από μια μικρής κλίμακας κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη ημέρα. Ο τίτλος είναι Υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη ως θεραπεία του COVID-19: αποτελέσματα μιας ανοικτής μη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής και μπορούν να μεταφορτωθούν στην έκδοση "in press".

Σε μια μελέτη με 20 μόνο ασθενείς, οι συγγραφείς έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη ήταν αποτελεσματική κατά της λοίμωξης από τον κοροναϊό Covid-19. Στην πραγματικότητα, μείωσε 75% των μολυσμένων ατόμων κατά την περίοδο των 6 ημερών, κάτι που είναι φοβερό. Ακόμη καλύτερα από αυτό, ο συνδυασμός με αζιθρομυκίνη βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε 95%.

Η συνδυασμένη θεραπεία υδροχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης είναι αποτελεσματική κατά των λοιμώξεων από τον κοροναϊό (Covid-19) σε ασθενείς με ανθρώπινο πληθυσμό
Η συνδυασμένη θεραπεία υδροχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης είναι αποτελεσματική κατά των λοιμώξεων από τον κοροναϊό (Covid-19) σε ανθρώπους. Η πτώση είναι δραματική και φέρνει μια νέα ελπίδα στους πάσχοντες ασθενείς.

Η θεραπεία βελτίωσε τα συμπτώματα, ενώ παράλληλα μείωσε το ιικό φορτίο στους ασθενείς. Το φάρμακο έχει εγκριθεί στο παρελθόν για την ελονοσία, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείται ασφαλές. Το "αδελφό" φάρμακο χλωροκίνη ήταν λιγότερο αποτελεσματικό. Καλό για εμάς, γιατί είναι αλγό πιο τοξικό.

Η μελέτη δεν ήταν τυχαιοποιημένη και είναι μικρής κλίμακας, ωστόσο φαίνεται ότι ενώ η επιδημία ξεκίνησε από την Κίνα, η λύση προέρχεται από μια παγκόσμια κοινοτική προσπάθεια. Η in vitro εργασία είναι στην πραγματικότητα κινεζική, ενώ η κλινική είναι ευρωπαϊκή, πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία. Είναι ενδιαφέρον ότι οι αρχικές καταχωρίσεις φαρμάκων για την υδροξυχλωροκίνη προέρχονται από τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, ενώ η πρόσφατη κλινική μελέτη διεξήχθη στη Μασσαλία. Ale le bleu!

Το Medscape έχει ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με αυτό, για όσους ενδιαφέρονται για πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Παρακαλούμε αναφέρετε την εργασία αυτή ως Gautret et al. (2020) Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial. International Journal of Antimicrobial Agents - In Press 17 March 2020 - DOI : 10.1016/j.ijantimicag.2020.105949

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα