Значението на научната общност нараства с всеки изминал ден, но в същото време предизвикателствата в науката се увеличават експоненциално.

A Изследване на Vox попита 270 учени от цял свят, включително дипломанти, професори, ръководители на катедри и медалисти от Фийлдс, "Ако можехте да промените едно нещо в начина, по който работи науката днес, какво би било то и защо?". В резултат на това проучване Vox стигна до извода, че кариерата им е възпрепятствана от неблагоприятни стимули, което води до некадърна наука.

Основната цел на тази статия е да очертае настоящите предизвикателства пред научната общност и резултатите от тези предизвикателства. 

1. Финансов

Всички научни изследвания се нуждаят от финансиране, а борбата за получаване и запазване на финансирането традиционно е препъни камъкът, с който се сблъскват повечето учени през цялата си кариера. Неотдавнашните промени обаче направиха получаването на средства много по-трудно. Докато научната общност се разраства, финансирането в повечето страни намалява. 

Трудностите при получаване на финансиране се задълбочават за тези, които тепърва започват кариерата си, тъй като се предпочитат утвърдени изследователи. Това силно съперничество оказва влияние и върху начина, по който се извършва научната дейност. 

Според учените те са били принудени да вземат решения, които обикновено не биха взели, за да запазят парите и институциите доволни. Да не добавяме, че сега финансирането обикновено изтича след три или четири години, което обезкуражава учените да предприемат дългосрочна и действително значима работа.

Последиците от тези действия са очевидни, тъй като публикациите не са с очакваното качество, а изследванията имат слабо въздействие в резултат на лошия резултат. 

2. Лоши стимули

Много от учените, участвали в проучването, заявиха, че лошите стимули пречат на качеството на научните изследвания. Настоящото състояние на пазара на финансиране и заетост на научната общност оказва значителен натиск върху учените да публикуват своите изследвания в престижни списания, което изисква впечатляващи резултати.

Поради този огромен натиск учените се концентрират върху определени модели, открити в работата им, и променят изследванията, за да получат желаните от списанията резултати. Проблемът е, че има голям брой публикувани изследвания с тривиални резултати, което представлява загуба на пари и ресурси от научната общност.

3. Възпроизвеждане на изследванията

Възпроизвеждането е важен елемент от научната общност; просто учените трябва да избират предишни проучвания и да ги оценяват, за да видят дали констатациите се запазват. Това е едно от предизвикателствата в научната общност, защото повечето изследователи не правят репликация толкова често, колкото би трябвало. 

Учените нямат голям стимул да повтарят предишни изследвания; повечето финансиращи агенции предпочитат да финансират нови инициативи, които ще доведат до изцяло нови данни. Друга трудност при репликацията е, че списанията няма да я публикуват, освен ако не противоречи на предишни открития или заключения. И, не на последно място, някои изследвания може да са наистина трудни за възпроизвеждане.

4. Партньорска проверка

Рецензентите помагат за отстраняването на погрешни изследвания и гарантират, че в документа няма очевидни грешки. Много учени смятат, че установената система за рецензиране е неефективна в предотвратяването на публикуването на нискокачествени изследвания и че системата не успява да открие измамни документи.

5. Достъпност на науката

В днешно време достъпът до наука е труден, тъй като твърде много информация е скрита в платени списания, чието получаване е трудно и скъпо. Много от учените, участвали в проучването на Vox, се застъпват за това академичните изследвания да бъдат отворени за обществено ползване и безплатно четене.

Освен това има и процес на публикуване, който е труден и бавен, което води до забавяне на предоставянето на информация.

6. Лоша комуникация

Преувеличени, противоречиви или просто заблуждаващи твърдения. Учените се притесняват за начина, по който знанието се разпространява сред ненаучната общественост, като обществеността се придържа към напълно ненаучни схващания или има изкривена представа за това как работи науката. 

Един от примерите, дадени от учените, участвали в проучването, е как известни личности, които не знаят нищо за науката, здравето или храненето, могат да повлияят на другите.

Най-голямата галерия с научно точни илюстрации в света

Според Изследване на Microsoft, сега хората имат времетраене на вниманието като на златна рибка, което означава, че разполагате само с 8 секунди, за да привлечете визуалното внимание на аудиторията си. Така че, за да извлечете максимума от аудиторията си, използвайте инфографики и илюстрации, за да постигнете необикновени резултати. Mind the Graph е инструментът за вас, използвайте най-голямата в света галерия с научно точни илюстрации!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони