Добре дошли в Mind the Graph Experience!

Това е първата статия от поредица, в която ще споделяме произведения на изкуството (известни още като научни фигури), създадени от нашите потребители в платформата Mind the Graph.

Въпреки че днес има много инструменти, които ни помагат да създадем професионална фигура, все още е трудно да се поставят идеите на хартия, особено когато става въпрос за научни фигури.

Поради тази причина, за да ви помогнем да разчупите някои стени в главата си, решихме да споделим с вас някои препратки към научни фигури.

Да, препратки!

За да създадем научна фигура (както и за всичко останало в живота ни), се нуждаем от референции. Трябва да видим примери за фигури, за да можем да визуализираме в съзнанието си каква концепция искаме да споделим и как ще я споделим.

Затова решихме да направим това събиране, за да ви вдъхновим.

Ние от Mind the Graph ще ви покажем в тази нова категория публикации в блога как потребителите на Mind the Graph използват платформата, за да създават своите научни фигури, както и техните препоръки за това как платформата е променила живота им.

Тук ще видите научни фигури (инфографики и графични резюмета) от публикувани статии и различни изследователски области, които да ви вдъхновят да създадете своя професионална научна фигура за вашите изследвания. И още, кратко обяснение за това как те комуникират своите изследвания с научни фигури

Непрекъснато повтаряме, че вече имате всичко, което ви е необходимо за вашия пробив, а платформата само ви дава инструментите.

Работното пространство на Mind the Graph е проектирано така, че да бъде интуитивно, лесно за използване и плавно, така че в крайна сметка да оптимизира времето ви (на потребителя).

Искаме да можете да създавате всичко, което ви хрумне.

MTG разполага с най-голямата налична библиотека с илюстрации и можете да използвате толкова илюстрации, колкото ви е необходимо. Освен това красивият дизайн на илюстрациите със сигурност ще накара работата ви да изпъкне.

Добре, сега да преминем към работа!

котка с очила, която казва "Готов съм

Публикувано от Journal of Pharmacy and Pharmacology, Фигейра и колегите му са разработили и добавили към статията си научната фигура по-долу. Вижте я!

В статията се разглежда използването на избрани щамове пробиотици за лечение на мукозит - възпалително състояние, причинено от лъчетерапия и химиотерапия. Днес значителен брой пациенти развиват това състояние в резултат на лечението на рака, като все още няма успешен начин за лечението или предотвратяването му. Високото ниво на апоптоза на чревните клетки, причинено от лъчетерапията и химиотерапията, води до загуба на епителната бариера на червата, което превръща откритата зона в податлива на паразитни микроби, които от своя страна могат да предизвикат други здравословни проблеми на пациента, като язва или дори системна циркулация на микробите. Въпреки това пробиотичните щамове от млечен произход се показаха като потенциална възможност за лечение и профилактика на мукозита, като могат да контролират няколко чревни фактора. Ползите включват подпомагане на поддържането на слузната бариера и чревната пропускливост на червата, изключване на патогенни бактерии, модулиране на имунните сигнални молекули и превенция срещу апоптоза и оксидативно увреждане.

Както можете да видите, това кратко обяснение на статията присъства в научната фигура. Те обхващат цялата основна информация в статията и я показват визуално. Със сигурност можем да разберем за какво става дума в статията само като я погледнем.

Много яко, нали?

В друг документ, публикуван в IntechOpen, Актуални теми за маларията през 2016 г., Соуза и нейният екип решиха да добавят повече от една научна фигура към работата си. Комбинацията позволява на читателите бързо да разберат важните моменти от изследването.

Целта на статията е да се проучи как възпалителните реакции при тежка малария влияят върху мултиорганната дисфункция, с акцент върху белите дробове, бъбреците и мозъка. Изследователите са установили, че мембранните протеини, експресирани от протозоите, действат като спусък на възпалителния отговор и всеки орган има свой специфичен отговор поради различните анатомични и физиологични характеристики, което понякога води до дисфункция на органите.

Авторите са разработили по една научна фигура за всеки изследван орган, както и графично резюме, в което са събрани основните моменти от изследването. Научната фигура е самостоятелна, с ключови думи, плюс точни и информативни илюстрации от платформата Mind the Graphs - всички предпоставки за привличане на вниманието на читателите.

И накрая, но не на последно място, в списание Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, авторите на статията добавиха към текста си чудесна научна фигура, показваща представителна схема на тяхната хипотеза и протокола, използван в методологията.

В статията се обсъжда и разгръща скорошна теория за връзката между състава и активността на стомашно-чревната микрофлора и хипертонията. Изследователите подлагат възрастни мъжки плъхове на експериментален протокол от пет стъпки: Плъховете са били оперирани, за да се увредят определени области на мозъка, а след няколко дни са били подложени на друг вид операция. След това, след като се възстановили, им била дадена избрана диета и разтвори за пиене. След определен период на наблюдение и събиране на данни плъховете бяха евтаназирани, а определени участъци от чревния тракт бяха отстранени и замразени за анализ.

В горната научна фигура точните илюстрации позволиха на нас, читателите, да разберем проучването и дори още повече да видим важни подробности за изследването.

Наяра Пестана-Оливейра, първият автор на статията, сподели с нас от Mind the Graph свидетелство за опита си с платформата. Разгледайте нейното послание и как платформата е помогнала да се промени визуално нейната работа.

"Така че използвам платформата, за да правя илюстрации като графични абстракции, експериментален дизайн и хипотези. Понякога имах нужда от нещо и не разполагах с точно тази илюстрация, която исках. Затова питах и за това се грижеха. Има голямо разнообразие от възможности. Но все още ми липсват по-специфични неща, главно свързани с животински модели, които не са свързани с поведението. Моята линия на изследване е свързана с женската репродукция и хипертонията, и двете при животински модели. Платформата отговаря на нуждите ми и се е подобрила значително. Творбите ми бяха оценени и придобиха идентичност."

Много се радваме да разберем това, Наяра!

Точно както направи Наяра, вие също можете да поискате конкретна илюстрация и нашият екип от дизайнери ще я изработи специално за вас. Кликнете върху тук за да видите как да заявите илюстрация.

Обичаме да виждаме подобни свидетелства и как изследователи от цял свят откриват нови начини да обясняват работата си, подобрявайки визуалната си комуникация.

Надяваме се, че всички препратки към научните фигури в тази публикация са ви вдъхновили да въведете иновации и да направите нещата по различен начин в следващия си проект.

Mind the Graphе да разплита науката чрез визуални и творчески връзки.. Снабдени с огромна библиотека от илюстрации и шаблони, ние искаме да вдъхновим учените да избягат от обичайното и да загубят общото, изследвайки напълно нов свят на възможности и да превърнат във възможно всички творения и идеи в ума си!

Готови ли сте да започнете създаването си?

Кликнете върху тук да започнете!

Споменати статии:

FLÁVIA FIGUEIRA ABURJAILE et al. Wild-Type and Genetically Improved Strains of Dairy Origin Probiotic as Potential Treatments for Intestinal Mucositis - 1. Journal of Pharmacy and Pharmacology, т. 7, № 4, 8 abr. 2019. 

PESTANA-OLIVEIRA, N. и др. Хипертония с DOCA-сол и ролята на микробната ос OVLT-симпатикум-чрево - 3. Клинична и експериментална фармакология и физиология, в. n/a, n. n/a, [s.d.].

 SOUZA, M. C. DE; PÁDUA, T. A.; HENRIQUES, M. DAS G. Multiple Organ Dysfunction During Severe Malaria: The Role of the Inflammatory Response - 2. Актуални теми за маларията, 30 ноември 2016 г.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони