Като изследователи всички сме свикнали с традиционната структура на научните публикации и научните трудове.

Трябва да напишем увод, да опишем методологията, да представим и обсъдим резултатите и накрая да обобщим всичко в заключение.

Веднъж научен, този формат се превръща в нещо подобно на карането на колело, толкова дълбоко вкоренено в нас, че никога не го забравяме, в задача, която дори не си помисляме да изпълняваме.

Какво обаче, ако този формат на научната статия вече не е достатъчен, за да привлече вниманието към вашата работа?

При толкова много научни статии, които се публикуват всеки ден, какво бихме могли да направим, за да отличим нашето изследване сред многото?

Би било невероятно, ако можехме да използваме друг вид инструмент, освен заглавието и резюмето, за да привлечем вниманието на читателя, нали?

За щастие, има! И точно тогава се появяват инфографиките, визуалните презентации и графичните резюмета!

През последните няколко години започнахме да живеем под влиянието на социалните медии, което промени отношението ни към всякакъв вид съдържание.

Ежедневното ни излагане на визуално съдържание, като снимки, видеоклипове, истории, gif, стикери и анимации, е основната причина за тази промяна.

Средствата, използвани днес от фирмите в социалните медии, за привличане на вниманието ни, са постоянното предоставяне на различни видове визуално привлекателно съдържание.

Ето защо, когато става дума за научна комуникация, понякога само заглавието вече не е достатъчно, за да привлече вниманието. Освен това необходимостта да се увеличи разпространението на знания, като същевременно се разшири достъпът до всички създадени и публикувани данни, е друг важен фактор, който тревожи цялата научна общност.

Във връзка с всичко това много автори добавят визуално съдържание към публикуваните си трудове, като например инфографики или графични резюмета, за да общуват по-добре с аудиторията си.

Дори някои списания вече изискват визуално съдържание, за да представят статия.

Добавянето на визуално съдържание е наистина забележителна алтернатива за привличане на вниманието към работата ви.

Все още не сте убедени? Заповядайте, нека ви водя на разходка.

Ако направим бързо търсене в PubMed - безплатна база данни, която съдържа повече от 30 милиона препратки - за думите "графично резюме", търсенето ще върне всички статии, свързани с тези две думи. Интересно е, че графиката, показваща броя на свързаните статии по години, показва, че броят на статиите, в които се споменават графични резюмета, нараства експоненциално.

Това може би означава, че с всеки изминал ден все повече изследователи от различни области забелязват стойността на графичния абстракт. Това е невероятна новина, нали?

графика, показваща броя на свързаните статии по години, показва, че броят на статиите, в които се споменават графични резюмета, нараства експоненциално.
Източник на изображението.

Убедени ли сте вече, че трябва да започнете да добавяте графични абстракти в работата си? Все още не? Добре, нека продължим тогава.

През 2006 г. Списание Annals of Surgery възприе визуалните резюмета като начин за увеличаване и разпространяване на видимостта и достъпа до списанието.

За да се измери дали новата стратегия е ефективна, през 2007 г. списанието провежда кръстосано проучване на случаи и контрол сравняване на резултатите с помощта на Twitter.

Изследователите сравняват два вида туитове - един само със заглавието на статията и друг със заглавието и визуално резюме. В продължение на една година те пускали туитовете и събирали броя на визуализациите, ретуитовете и колко пъти статията е била наистина посетена.

Проучването установи, че туитовете със заглавието на статията и визуалното резюме са имали 8 пъти повече гледания, 8 пъти повече ретуитове и 3 пъти повече посещения на статията.

Подобен проучване, проведено от Journal of the American Geriatrics Society през 2019 г, използва Twitter, за да сравни броя на импресиите (прегледите) на туитове без изображения и туитове с визуално резюме.

По-малко от седмица след провеждането на експеримента туитовете с визуални резюмета постигнаха 7 пъти повече импресии от туитовете само с текстово съдържание.

Ето защо визуалното съдържание, като например инфографика, графични резюмета или визуални презентации, наистина е отговорно за привличането на вниманието на читателя, което увеличава разпространението и достъпа, а освен това подобрява възприемането на текстовото съдържание, като позволява на читателя да разбере по-бързо и дори по-добре важни теми.

В крайна сметка не е ли това всичко, което желаем? Да направим така, че нашите изследвания да достигнат до повече хора в академичните среди и извън тях?

И точно затова Mind the Graph е създаден за!

Целта на платформата е да увеличи влиянието на учените, като ги превърне в дизайнери и им предостави пълна автономия, за да комуникират по-добре своите изследвания.

Знаем, че в началото може да изглежда и да се чувствате малко плашещо, но ние сме тук, за да ви помогнем с всичко, от което се нуждаете.

Добавяне на графична абстракция към статията ви е един от най-добрите начини да привлечете вниманието на някого и да го убедите да прочете цялата статия.

Резюмето трябва да бъде поглед към цялата статия или резюме с най-важните моменти от работата ви, които ще бъдат подробно описани и обсъдени в статията.

Ето защо резюмето е един от най-важните раздели на научния труд - то трябва да бъде достатъчно привлекателно и бързо разбираемо, за да може читателят да реши дали иска да прочете цялата статия, или не. А графичният реферат може да ви помогне изключително много за това.

Добавянето на графично резюме към статията ви е невероятна стратегия за увеличаване на разпространението на работата ви, а оттам и на броя на читателите и цитатите.

Дори и списанието, в което представяте статията си, да не изисква това, графичното резюме ще подобри представата на читателя за съдържанието ви.

Освен това читателят ви ще разбере по-добре и по-бързо за какво става дума в работата ви.

И така, графичното резюме, известно още като инфографика, по същество е фигура, която дава и обяснява научна информация във визуална форма и трябва да бъде разбираем начин за предаване на послание. Тя трябва да бъде проектирана така, че да даде на читателя мигновено разбиране за определена тема.

Оборудван с всички Mind the Graph наличните инструменти можете да създавате страхотно визуално съдържание, без да страдате.

Платформата е изненадващо лесна за използване с огромна библиотека, съдържаща всичко, от което може да се нуждаете (и ако не ние също можем да ви помогнем с това).

Нека видим пример за това как Mind the Graph превръща науката ви в красиво подобрение на визуалното ви съдържание.

Това е графично резюме, което позволява на нас, читателите, да схванем основната идея на статията. Първата илюстрация принадлежи на оригиналния документ, публикуван а точно под него е Mind the Graph версия.

графичното резюме преди и след подобряването му с помощта на инструментите и илюстрациите на Mind the Graph

Съгласни ли сте, че графичното резюме ни позволи да представим методологията и заключението на статията за по-малко от 15 секунди? Красотата и точността на илюстрациите демонстрират действителната методология, извършена с мишките.

Добавяне на атрактивна и подробна илюстрация (с Mind the Graph's platform tools) към вашия документ ще накара работата ви да се открои, да бъде лесно разбираема и да очарова аудиторията ви.

Готови ли сте да започнете да създавате визуално съдържание и да достигате до все повече хора?

Хайде! Започнете точно сега използване на Mind the Graph!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони