Едно изображение струва хиляди думи. Благодарете за това на визуалното си познание!

Често чуваме, че визуалните стимули са важни за събирането на информация. Рядко обаче обсъждаме защо умът ни работи по този начин.

В скорошно проучване, M. A. Borkin и др. изследват ролята на ума ни във визуализацията. Изследването показва значението на някои елементи за запомнянето и припомнянето на дадено съобщение.

Авторите представят визуализации в три различни контекста, за да проследят местата на фиксиране на очите. Ето трите експериментални фази:

визуално познание

Първо, авторите позволяват на участниците да запомнят някои изображения. Второ, авторите смесват изображенията с непознати и ги представят отново на участниците. По този начин ще могат да проследят пътя на очите на участниците в опит да идентифицират познати изображения. Накрая авторите взеха правилно идентифицираните изображения и провериха какви видове информация са използвани за идентифициране на дадено изображение, т.е. каква информация е била запомнена.

Резултатите от проучването на паметта можете да видите по-долу:

визуално познание

Резултатите са ясни. Най-добре запомнящите се и най-добре описаните изображения са тези, които са по-свързани визуално. Което показва как визуалното ни познание се подбужда към определени видове стимули.

Освен това авторите установяват и значението на заглавията и текстовете при визуализацията на съобщенията. Важно е да се подчертае, че използването на тези елементи допълва визуализацията и трябва да се използва по умен начин. По същия начин пиктограмите се представят като добри кукички при припомнянето на съобщението.

визуално познание

И накрая, излишъкът помогна за припомнянето и разбирането на визуализациите. Този резултат може да звучи малко неловко, ако си мислим, че излишъкът би направил визуализацията скучна и повтаряща се. Въпреки това, ако мислим, че визуалното познание може да запазва информацията по-лесно, когато е видяна повече от веднъж., това е напълно логично.

Това изследване не само потвърждава защо инфографиките се приемат с голямо одобрение, но и обяснява защо ги харесваме толкова много.визуално познаниеУмът ни се стреми към това, което изскача и е по-лесно за сглобяване. По този начин визуалното познание е свързано със способността за запаметяване на информация. Това обаче трябва да става по ефективен начин, без да се полагат усилия.

Ако работим много по-добре с визуални стимули, защо настояваме да използваме дълги и плътни текстове, за да се изразяваме? Мислите ли за това, докато пишете научна статия? Може би трябва.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони