Винаги е празник, когато видим невероятно работата на нашите потребители. Вече написах за изследване на д-р Алесандра Мартини, д-р Стефания Форнер и техните колеги. Те са постдокторанти в Калифорнийския университет и имайте предвид графиката потребители. Преди няколко месеца показах инфографиките Д-р Стефания Форнер създаде обзорната статия, публикувана в Trends in Neurosciences, озаглавена Synaptic impairment in Alzheimer's Disease: Дисрегулирана симфония.

Днес искам да поговорим за новата им обзорна статия, озаглавена От миналото към бъдещето: какво ни научиха животинските модели за болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер (БА) е невродегенеративно заболяване, което причинява когнитивни нарушения и загуба на паметта. Разбирането на механизма на заболяването е важно за подобряване на качеството на живот на пациентите и за намиране на ефективно лечение. Днес, въпреки огромните усилия на академичните среди и фармацевтичната индустрия, не са налични ефективни лечения. Алтернативната болест е шестата водеща причина за смърт в САЩ и засяга 35 милиона души по света.

Инфографики за болестта на Алцхаймер

 

По-голямата част от пациентите с БА са възрастни хора, които обикновено страдат от различни съпътстващи заболявания. Диабет, остеопороза, бъбречни заболявания, затлъстяване, хипертония и хиперхолестеролемия/дислипидемия, инсулти припадъците са основните съпътстващи заболявания, които влияят върху появата и развитието на БА, като допринасят за сложността на патогенезата на заболяването.

инфографика за неврологията
Инфографика показващи съпътстващи заболявания при болестта на Алцхаймер (БА). От миналото към бъдещето: Какво ни научиха животинските модели за болестта на Алцхаймер

 

Въпреки интензивните изследователски усилия през последните няколко десетилетия, механизмите, които стоят в основата на етиологията на спорадичната БА, която представлява най-често срещаната форма на заболяването, остават неизвестни. Това се дължи, поне отчасти, на факта, че по-голямата част от пациентите със сАД са възрастни хора, които обикновено страдат от различни съпътстващи заболявания (напр. инсулт, стрес,диабет, припадъци, остеопороза и бъбречни заболявания).

Следващата инфографика показва образуването и механизмите на синаптичната токсичност на тау и бета-амилоидните олигомери.

 

infografico stefani1a
От миналото към бъдещето: Какво ни научиха животинските модели за болестта на Алцхаймер

 

При тауопатиите се наблюдава намаляване на броя на дендритните шипове. Тау не навлиза в ядрото на неврона, което води до увреждане на ДНК. Налице е намаляване на броя на митохондриите, а също и на броя на пресинаптичните везикули, което води до загуба на синапси. Тази загуба се дължи и на навлизането на тау в дендритите и постсинаптичните зони. Тау се агрегира и извънклетъчно, което позволява да бъде уловен от други неврони.

 

Тя също така създаде инфографика, за да покаже възпалителните механизми, свързани с болестта на Алцхаймер (БА).

 

infografico stefania

 

През последните няколко години проявяваме особен интерес към разбирането на това как възпалението влияе върху патологията на бета-амилоида и тау. Възрастните хора са податливи на вирусни и бактериални инфекции и тези микробни агенти биха могли да изострят съществуващото възпалително състояние в мозъка, ускорявайки когнитивния упадък.

Поздравления Д-р Стефания Форнер за страхотната ви работа!

Ако сте учен и искате да създавате красиви фигури за вашия документ, можете да станете потребител на mind the graph още сега.

untitled-creation63724 (2)

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони