Sociala medier har blivit en viktig del av vår vardag i den digitala eran. I synnerhet Instagram har blivit en populär plattform för spridning av information, expertis och underhållning. Instagram förser sina användare med ett varierat urval av material som sträcker sig från mode till mat, resor till teknik. 

Vetenskapen har också hittat ett hem på Instagram, där allt fler vetenskapliga amatörer och experter använder nätverket för att dela med sig av sina resultat, tankar och synpunkter till resten av världen.

I den här artikeln kommer vi att titta på några av de bästa vetenskapliga Instagram-kontona som ger unikt och informativt innehåll för vetenskapsentusiaster. Dessa konton är ett måste att följa för vetenskapsentusiaster, oavsett om du är student, forskare eller helt enkelt intresserad av världen omkring dig.

Bästa Instagram-konton för vetenskap: En lista som måste följas

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

1. @NASA

Detta är det officiella Instagram-kontot för National Aeronautics and Space Administration (NASA), den amerikanska statliga organisation som ansvarar för landets civila rymdprogram samt flyg- och rymdforskning. NASA använder Instagram för att visa spektakulära fotografier och videor av rymden och rymdutforskning, samt information om de senaste NASA-uppdragen och vetenskapliga genombrotten. 

De använder också sitt konto för att främja vetenskaplig utbildning och läskunnighet, samt för att lyfta fram mångfalden i NASA-besättningen och rymdindustrin som helhet. NASA:s Instagram-konto är ett av de mest populära vetenskapsrelaterade kontona på nätverket, och det är en fantastisk resurs för alla som är intresserade av rymden och rymdutforskning.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

2. @sciencemagazine

Science's officiella Instagram-konto är en vetenskaplig tidskrift med peer-review som täcker ett brett spektrum av vetenskapliga ämnen som biologi, kemi, fysik och mycket mer. Science på Instagram presenterar höjdpunkter från deras senaste artiklar, som handlar om vetenskapliga upptäckter och utvecklingar från hela världen. De tillhandahåller också nyheter och information om vetenskapliga konferenser, finansieringsmöjligheter och andra vetenskapligt relaterade aktiviteter.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

3. @iflscience

IFLSciences Instagram-konto är en vetenskaplig medieplattform som täcker ett brett spektrum av vetenskapliga discipliner som biologi, fysik, kemi med mera. IFLScience använder humor och anspelningar på popkultur för att göra vetenskap mer tillgängligt och roligt på Instagram, där de erbjuder användbar och intressant information om vetenskapliga upptäckter, teknik och evenemang. De visar också vackra fotografier och videor från naturen samt bakom kulisserna på den vetenskapliga processen. 

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

4. @ vetenskapskanal

Det officiella kontot för Science Channel, ett kabel-TV-nätverk etablerat i USA som fokuserar på vetenskap, teknik och teknikinnehåll. Science Channel publicerar klipp och fotografier från sina program på Instagram, som täcker ett brett spektrum av vetenskapliga teman som rymd, teknik, fysik och mycket mer. 

De delar också instruktiv och intressant information om vetenskapliga upptäckter, teknik och händelser, samt tittar bakom kulisserna på hur deras program skapas. Science Channel använder Instagram för att engagera vetenskapsälskare och för att främja vetenskaplig utbildning och medvetenhet till en större publik.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

5. @georgiaaquarium

Georgia Aquariums officiella Instagram-konto är baserat i Atlanta, Georgia, USA. Georgia Aquarium är ett av världens största akvarier och hyser tusentals marina arter som valhajar, vitvalar, havsuttrar, pingviner och många fler. 

Georgia Aquarium använder Instagram för att sprida vackra fotografier och videor av sina djur, samt instruktiv och pedagogisk information om marint liv och bevarande. De ger också en inblick i vad som krävs för att ta hand om dessa varelser och ger information om nya utställningar, evenemang och initiativ på akvariet.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

6. @science.sam

Samantha Yammine, mer känd som "Science Sam", är neurovetare och vetenskapskommunikatör. Yammine använder personliga anekdoter och berättelser för att förklara sina idéer på Instagram, där hon publicerar användbar och intressant information om neurovetenskap och andra vetenskapliga ämnen. Hon använder också sin plattform för att ge insikter om sina erfarenheter som forskare och för att kämpa för vetenskaplig mångfald och inkludering.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

7. @vetenskapmedtyus

Tyus Williams är en vetenskapskommunikatör som arbetar för att göra vetenskap tillgänglig och underhållande för alla människor, särskilt unga människor med olika bakgrund. 

På Instagram publicerar han instruktionsinnehåll om ett brett spektrum av vetenskapliga ämnen och använder ofta humor och kreativitet för att förklara komplicerade begrepp på ett roligt och lättillgängligt sätt. Williams använder också sin position för att främja vetenskaplig läskunnighet och medvetenhet, samt för att lyfta fram den globala mångfalden av forskare och vetenskapsentusiaster.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

8. @stationcdrkelly

Scott Kelly, pensionerad NASA-astronaut. Han har fyra rymdfärder bakom sig och har tillbringat 520 dagar i rymden, inklusive ett år ombord på den internationella rymdstationen. 

Kelly publicerar magnifika fotografier av jorden från omloppsbanan på Instagram. Han berättar också om sitt liv som astronaut och om vetenskapen och tekniken bakom rymdresor, vilket gör hans konto till ett av de bästa vetenskapliga Instagram-kontona för dem som är nyfikna på rymdresor. 

Han är också en publicerad författare och hans bok "Endurance: A Year in Space, A Lifetime of Discovery" beskriver han sin tid i rymden och konsekvenserna av långvariga rymdfärder på människors mentala och fysiska hälsa.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

9. @thephysicsgirl

Dianna Cowern, en vetenskapskommunikatör och YouTuber som specialiserat sig på fysikutbildning, driver Instagram-kontot. Hon gör videor som förklarar många fysikaliska ämnen och fenomen på ett enkelt sätt, ofta med hjälp av spännande demonstrationer och experiment för att illustrera sina argument. 

Hon använder Instagram för att erbjuda uppdateringar om sina videor samt bakom kulisserna på den vetenskap och teknik som används för att generera hennes material. Cowern förespråkar också vetenskaplig utbildning och medvetenhet, särskilt bland unga tjejer och andra underrepresenterade grupper inom STEM-områden.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa

10. @neildegrassetyson

Neil deGrasse Tyson är astrofysiker, författare och vetenskaplig kommunikatör. Han är en välkänd vetenskaplig kommunikatör som har presenterat ett antal TV-program och podcasts, inklusive "Cosmos: A Spacetime Odyssey" och "StarTalk". 

Tyson använder Instagram för att leverera användbar och intressant information om astronomi, fysik och vetenskaplig läskunnighet. Han delar ofta magnifika bilder av universum, samt instruktionsfilmer och infografik om vetenskapliga ämnen och upptäckter. 

Visuellt tilltalande figurer för din forskning

En väldesignad och estetiskt tilltalande figur är mer benägen att fånga läsarens uppmärksamhet och engagera dem i forskningen. Att hitta rätt figur kan dock vara svårt och tidskrävande för en icke-expert, så sluta slösa tid och börja använda Tänk på grafenett superverktyg för att öka trovärdigheten i din forskning.

Utforska de bästa Instagram-kontona för vetenskap: En lista som du måste följa
logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar