Putem vedea imensitatea pădurilor tropicale uitându-ne la fotografiile din vârful copacilor făcute de drone. Dar pentru a susține toată această viață există o rețea subterană pe care nu o vedem și despre care mulți oameni nu știu. Da, mă refer la ciupercile micorizice. Chiar și pentru oamenii de știință, aceste aspecte ale vieții rămân în mare parte necunoscute.

În 2019, cercetătorii tocmai au cartografiat pentru prima dată distribuția globală a trei grupuri majore a acestor microbi. Autorii "să genereze o hartă globală explicită din punct de vedere spațial a stării simbiotice a pădurilor, utilizând o bază de date de peste 1,1 milioane de parcele de inventariere a pădurilor care conțin colectiv peste 28 000 de specii de arbori".

Cele două tipuri se diferențiază prin faptul că hifele ciupercilor ectomicorizale nu pătrund în celulele individuale din rădăcină, în timp ce hifele ciupercilor endomicorizale pătrund în peretele celular și invaginează membrana celulară.

Endomicorizele predomină în pădurile tropicale sezoniere și calde. Simbioza dintre plante și microorganisme este, de asemenea, foarte importantă pentru plantele din climatele sezoniere reci și uscate. Este forma predominantă de simbioză la latitudini și altitudini mari.

ectomycorrhizae

Gigantul Armillaria solidipes (ciuperca de miere) este considerat cel mai mare organism de pe Pământ, răspândindu-se pe mai mult de 2.000 de hectare de sol subteran din estul Oregonului; se estimează că are cel puțin 2.400 de ani vechime.

Rezultat de imagine pentru Armillaria solidipes cea mai mare

 Nu vă faceți o idee greșită. Ciupercile nu sunt accesorii pasive ale plantelor. Ele sunt puternice și dinamice.

Ele pot obține din sol substanțele nutritive de care plantele au nevoie. Este vorba în special de fosfor, dar și de azot. În plus, există dovezi că microbii ajută plantele să acceseze și apa din sol. Așadar, având în vedere această importanță uriașă pentru menținerea vieții, trebuie să știm mai multe despre ei decât știm în prezent. Cu toate acestea, microbii sunt, bineînțeles, microscopici care trăiesc sub sol, în timp ce există milioane de plante și animale colorate și vibrante de văzut.

De asemenea, nu sunt un subiect ușor de studiat: unele specii nu cresc în laborator. De asemenea, rețeaua se rupe ușor atunci când încercăm să o extragem din sol. Unele dintre ele nu au "celule", nucleele lor cu ADN sunt împărțite între celule, creând rețele care pot fi lungi de kilometri. Puteți fi de acord cu mine că există o mulțime de scuze pentru lipsa noastră de cunoștințe despre ciupercile micorrizice.

Dar aproximativ 80% din plantele terestre de astăzi formează parteneriate cu ciuperci; alte plante se asociază cu bacterii.

Și, știți, nimeni nu a spus că va fi ușor să fii om de știință.

A o nouă lucrare publicată în iunie aduce o nouă lumină asupra acestei întrebări. Matthew Whiteside și colegii săi fac posibilă vizualizarea invizibilului. Ei a dezvoltat o tehnică de urmărire a nutrienților prin puncte cuantice care ne-a permis să urmărim comerțul cu fosfor marcat cu fluorescență în probabil cel mai răspândit parteneriat comercial din lume: mutualismul dintre ciupercile micorizice arbusculare și plantele terestre. Prin marcarea fosforului cu nanoparticule foarte fluorescente de diferite culori, am putut urmări mișcarea resurselor de la punctul lor de origine, prin ciupercă și până la rădăcina gazdă.

Ciuperca mobilizează și colectează fosforul din sol și schimbă această marfă cu plantele gazdă pentru carbon, într-un schimb asemănător cu cel de pe piață. Autorii au vrut să vadă cum răspund ciupercile la diferite niveluri de inegalitate a resurselor. Acest studiu are dovezi că ciupercile nu sunt doar comercianți pasivi de nutrienți, ci și procesatori de informații.

Revista Quanta a publicat un articol complet și interesant articolul despre asta. Autorul este Gabriel Popkin. Să vă dau un spoiler al articolului: "ceea ce distinge cu adevărat lumea fungică este diversitatea și complexitatea sa. O lingură de sol conține mai mulți indivizi microbieni decât sunt oameni pe Pământ. "Este habitatul cu cea mai mare densitate de specii pe care îl avem", a declarat Edith Hammer, ecologist de sol la Universitatea Lund din Suedia. O singură plantă ar putea face schimb de molecule cu zeci de ciuperci - fiecare dintre acestea putând, la rândul său, să se împrietenească cu un număr egal de plante. Este o petrecere promiscuă acolo jos."

În minunatul videoclip de mai jos puteți vedea cum materialele curg prin hifele fungice vii. Direcția fluxului se schimbă deoarece ciuperca redirecționează fluxul de nutrienți, aparent în mod strategic, ca răspuns la condițiile de mediu. Videoclipul a fost trimis prin amabilitatea lui Toby Kiers către canalul Quanta Magazine:

Cunoscând importanța subiectului, creăm mai multe ilustrații de ciuperci. Astfel, dacă doriți să le explicați elevilor, colegilor sau prietenilor, le puteți folosi!

previzualizare_118301

previzualizare_118302

Așadar, haideți să îmbunătățim împreună comunicarea în știință! Sunteți gata să încercați?

țineți cont de graficul ilustrațiilor științifice

 

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane