Un moment de somn în timpul zilei este plăcerea vinovată a celor mai mulți dintre indivizi.

Garfield se duce în patul său pentru somn

De cele mai multe ori este și un obicei inculcat în rutina zilnică. Este foarte frecvent la multe specii, de la muște la mamifere.

Somnorozitatea este, de asemenea, asociată cu îmbunătățirea vigilenței, esențială pentru cei care lucrează până târziu în noapte sau pentru cei care sunt de obicei lipsiți de somn.

Se spune, de asemenea, că este benefic pentru îmbunătățirea performanțelor, a memoriei și pentru ameliorarea stresului.

Dar, în afară de aceste beneficii, consecințele pe termen lung ale somnului ar putea fi cronice pentru bunăstarea individului.

Deși acesta este un subiect controversat, iar motivul se poate datora mai multor factori asociați cu somnul în timpul somnului, cum ar fi un ciclu de somn inadecvat, o dietă proastă sau o stare de sănătate precară.

Este timpul de somn din timpul zilei ora ta fericită? Cercetătorii spun contrariul. 

Un grup de cercetători a analizat efectele somnului prin variația genetică.

Studiul lor a constat în înțelegerea variației genetice a diferiților indivizi prin prisma preferințelor lor în ceea ce privește durata și preferințele de somn.

În prezent, studiul de asociere la nivel de genom a descoperit aproximativ șapte loci genetici care corespund timpului de somn în timpul zilei.

Cercetătorii au folosit participanții la UK Biobank cu ascendență europeană (n=452.633), dintre care aproximativ 38,2% au declarat că dormeau uneori, iar 5,3% dintre participanți au declarat că dormeau întotdeauna în timpul zilei.

Acele ore de somn aproape întotdeauna au fost bărbații mai în vârstă, cu IMC ridicat sau indice de masă corporală, au fost diagnosticați cu tulburări de somn, fumători sau pensionari. Aceștia au efectuat un studiu de asociere la nivelul întregului genom (GWAS) cu variante genetice atribuite de înaltă calitate, acoperind aproximativ patru lakh de participanți. Acest lucru a fost realizat prin modificarea diverșilor factori găsiți anterior.

Ei au identificat cu succes 123 de loci genetici împreună cu o heritabilitate bazată pe polimorfismul de nucleotide unice, care este de aproximativ 11,9%.

Aceștia și-au restrâns GWAS la persoanele cu IMC mai ridicat. 

S-a constatat că, din 123 de loci, 110 au fost reținuți în semnificația la nivelul întregului genom.

Ei au analizat, de asemenea, diferența dintre modelele de somn la sexe diferite în asocierea cromozomului X. 

În plus, aceștia au concluzionat și asupra genelor responsabile de calea hipersomnolenței obezității: PNOC (Prepronociceptină), și PATJ (componenta de polaritate a celulei de miez).

În plus, expresia genei FADS1 (Fatty Acid Desaturase) care a fost colonizată, a pus în evidență efectul pleiotropic al metabolismului lipidic asupra modelului de somn.

Celelalte corelații au fost percepute în legătură cu genetica la nivel de genom, împreună cu trăsături precum indicele glicemic, antropometric, precum și cardiometabolic, dintre care multe corelații au fost reduse în urma contabilizării IMC. 

Mai mult decât atât, scorul analizat prin asocierea la nivel de fenomene utilizând poligenia genomică a somnului în timpul zilei a ajutat la corelarea bolilor legate de obezitate, hipertensiune și, cel mai important, anumite boli cardiometabolice. 

În concluzie, constatările lor ne deschid ochii. Uneori, astfel de obiceiuri sunt cele care duc la mai multe complicații nedorite în corpul nostru. Trebuie să se urmeze o rutină sănătoasă și bune practici de viață. 

omul adoarme și cade de pe scaun

Pentru a afla mai multe despre cercetarea lor, consultați referința de mai jos.

Dashti, H.S., Daghlas, I., Lane, J.M. și colab. Determinanții genetici ai somnului în timpul zilei și efectele asupra sănătății cardiometabolice. Nat Commun 12, 900 (2021). DOI : https://doi.org/10.1038/s41467-020-20585-3

În Galeria Mind the Graph puteți găsi multe ilustrații legate de genetică. Faceți clic pe imaginea de mai jos pentru a le vedea.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane