Respectarea indicațiilor de format este extrem de importantă în scrierea academică. Felul în care vă formatați lucrarea și vă recunoașteți sursele poate avea un impact important asupra clarității și puterii mesajului dumneavoastră. Modern Language Association (MLA) a elaborat un set de orientări pentru a standardiza scrierea academică, care sunt utilizate pe scară largă în cursurile de științe umaniste, limbi străine și literatură.

Chiar și pentru autorii experimentați, navigarea în ghidurile de formatare MLA poate fi dificilă. Există mai multe cerințe privind referințele la surse, formatarea lucrărilor și realizarea unei pagini de lucrări citate, prin urmare, urmărirea tuturor acestora poate fi o provocare. 

Ce este formatul MLA?

În 1951, a fost creat formatul MLA (Modern Language Association) ca metodă de documentare și citare pentru literatură, limbi străine și alte discipline umaniste. MLA a fost înființată în 1883 ca organizație pentru academicieni și profesori de limbă și literatură, iar ghidurile sale de stil au fost dezvoltate pentru a oferi o abordare coerentă a înregistrării și citării surselor în scrierile academice.

Ghidul de stil MLA a fost conceput inițial pentru a documenta și cita resursele tipărite, cum ar fi cărțile și articolele. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia și accesul nostru la informații și utilizarea acestora au evoluat, la fel au evoluat și orientările MLA. În prezent, MLA este utilizat pentru a documenta și cita o mare varietate de surse, inclusiv materiale electronice și online, filme și înregistrări video și chiar postări pe rețelele de socializare.

Pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice și cu activitățile academice, formatul MLA a suferit multiple modificări de-a lungul anilor. Cea de-a 8-a ediție a Manualului MLA, publicată în 2016, reprezintă dezvoltarea continuă a comunicării academice și a ghidurilor de citare. 

În ciuda istoriei sale extinse, stilul MLA este încă o resursă valoroasă pentru scriitorii și cercetătorii din mediul academic. Respectarea orientărilor asigură faptul că scriitorii oferă o documentație exactă și extinsă pentru sursele lor și contribuie la schimbul de idei al comunității academice.

Când să folosiți formatul MLA

Formatul MLA este utilizat în mod obișnuit în domeniul științelor umaniste, al limbilor și al literaturii pentru scrierea și documentarea surselor. Multe cursuri de limba engleză și de arte lingvistice, precum și cursuri axate pe analiza literară, studii culturale și discipline conexe, folosesc acest stil.

Multe conferințe și simpozioane academice din aceste domenii se așteaptă, de asemenea, ca lucrările și prezentările să respecte orientările MLA.

Cum să vă configurați lucrarea în format MLA

Configurarea documentului dvs. în format MLA necesită multe elemente importante, inclusiv selectarea hârtiei, marjele, structura paragrafelor și informațiile din titlu. Iată orientări esențiale pentru a vă pregăti lucrarea în format MLA:

Reguli de format MLA

Hârtie și margini:

 • Folosiți hârtie albă de 8,5 x 11 inci.
 • Setați marginile documentului la 1 inch pe fiecare parte. 

MLA Indentarea paragrafelor și spațierea dublă a paragrafelor: 

 • Indentați linia inițială a fiecărui paragraf cu 0,5 inch.
 • Folosiți spațiu dublu pe tot manuscrisul, inclusiv pe pagina de lucrări citate și citatele.

Legătură:

 • Nu vă legați documentul cu un liant, capse sau agrafe de hârtie.
 • Trimiteți-o nelegată într-un dosar sau plic.

Rubrici și pagini de titlu:

 • Includeți numele dvs., numele instructorului, titlul cursului și data în colțul din stânga sus al primei pagini. Spațiați dublu conținutul și aliniați-l la marginea stângă.
 • Includeți titlul lucrării dumneavoastră pe următoarea linie. Puneți titlul la spațiu dublu și centrați-l pe pagină.

Cap de afișare și numere de pagină:

 • În formatul MLA, nu este necesar un cap de articol.
 • Cu excepția paginii de titlu, includeți numele dvs. de familie și numărul paginii în colțul din dreapta sus al fiecărei pagini. Aliniați datele pe marginea din dreapta.
Via Chegg

Reguli de stil MLA

 • Pentru a atribui sursele, folosiți citatele în text: Pentru a da credit surselor, folosiți citatele parantetice în textul manuscrisului dumneavoastră. În paranteză, indicați numele de familie al autorului și numărul paginii, de exemplu, (Smith 42).
 • Faceți o listă de lucrări citate: Includeți la sfârșitul lucrării o listă cu toate sursele pe care le-ați folosit în lucrarea dumneavoastră. Aceasta trebuie să fie etichetată "Works Cited" și structurată în conformitate cu orientările MLA. 
 • Titlurile trebuie să fie scrise cu caractere italice: Scrieți cu litere italice titlurile cărților, ale revistelor și ale altor lucrări de lungă durată. 
 • Semne de citare: Pentru lucrări mai scurte, cum ar fi articole, eseuri și poezii, folosiți ghilimele.
 • Discutați despre literatura la timpul prezent: Atunci când discutați despre o operă literară, folosiți timpul prezent pentru a explica evenimentele care au loc în text.
 • Trebuie evitate pronumele personale: Stilul MLA descurajează, de obicei, utilizarea pronumelor personale, cum ar fi "eu", "mă" și "tu". În schimb, concentrați-vă asupra problemei și folosiți terminologia la persoana a treia.
 • Utilizați formatarea standard: font de 12 puncte, spațiere dublă și margini de 1 inch pe fiecare parte. Asigurați-vă că lucrarea este formatată în mod consecvent.
 • Folosiți surse de încredere: Folosiți surse de încredere și de bună reputație și asigurați-vă că le citați în mod corespunzător. Evitați să folosiți surse părtinitoare sau nedemne de încredere.
 • Desfășurați-vă cercetarea într-un mod etic: Respectați normele etice de cercetare, cum ar fi obținerea consimțământului în cunoștință de cauză din partea participanților la studiu, protejarea intimității acestora și evitarea plagiatului.
 • Revizuiți și editați: În cele din urmă, asigurați-vă că vă revizuiți și editați cu atenție lucrarea pentru a vă asigura că este clară, concisă și fără erori.

Cum se citează sursele în Mla: Exemple de citare

Există orientări precise care trebuie urmate atunci când se face referire la surse în formatul MLA. Iată câteva exemple de citări obișnuite:

Cum să prezentați dovezi și citate în Mla

Urmați aceste orientări atunci când prezentați dovezi și citate în format MLA:

Inclusiv dovezi

 • Începeți cu o frază semnal care să includă numele autorului și un verb, cum ar fi "argumentează" sau "susține".
 • Orice cuvinte precise obținute din materialul original trebuie să fie încadrate între ghilimele.
 • Oferiți citatului un context, cum ar fi o explicație a ceea ce înseamnă și cum se referă la punctul dumneavoastră de vedere.

Exemplu: Jane Smith afirmă că "utilizarea tehnologiei în sala de clasă poate îmbunătăți implicarea și rezultatele elevilor" (22). Acest lucru arată că tehnologia are o influență favorabilă asupra învățării elevilor și că ar trebui utilizată în sălile de clasă.

Citez

 • Folosiți ghilimele în jurul cuvintelor precise preluate direct din textul original.
 • Dacă citatul are mai mult de patru rânduri, formatați-l ca un citat în bloc, cu o indentare de un centimetru de la marginea stângă și fără ghilimele.

Exemplu:

Citatul original: "Modul de a începe este să nu mai vorbești și să începi să faci." (De la Walt Disney). 

În lucrare: Walt Disney a declarat în mod faimos: "Modul de a începe este să nu mai vorbești și să începi să faci" (citat în Johnson 35).

Parafrazarea

 • Parafrazarea este procesul de reformulare a gândurilor sursei originale în propriile cuvinte.
 • Chiar dacă parafrazați, trebuie să adăugați o referință în text cu numele autorului și numărul paginii.

Exemplu: Smith, de exemplu, susține că introducerea tehnologiei în sala de clasă poate duce la rezultate mai bune la învățare (22).

Citări în text în Mla

Citatele în text în formatul MLA includ numele de familie al autorului și numărul (numerele) paginii (paginilor) unde poate fi accesat materialul. Iată câteva exemple de citări MLA în text:

Un autor

(Smith 22)

Doi autori

(Smith și Johnson 35)

Trei sau mai mulți autori

(Smith et al. 42)

Fără autor

În cazul în care sursa nu are un autor, utilizați titlul lucrării în italice, urmat de numărul (numerele) paginii (paginilor) între paranteze la sfârșitul frazei.

 ("Cum se scrie o lucrare de cercetare" 8)

Lucrări multiple ale aceluiași autor

Includeți o versiune prescurtată a titlului în citarea în text dacă citați mai multe lucrări ale aceluiași autor.

(Smith, "Tehnologia în sala de clasă" 22)

Note de subsol și note finale în MLA

În MLA, notele de subsol și notele finale au rolul de a oferi cititorului informații suplimentare sau clarificări fără a interfera cu fluxul textului principal. Ele sunt utilizate frecvent pentru note explicative, permisiuni de drepturi de autor sau surse de credit care nu au fost menționate în text. 

Plasament

 • Notele de subsol se află în partea de jos a paginii la care se face trimitere.
 • Notele de subsol se află la sfârșitul documentului, chiar înainte de pagina de lucrări citate.

Format

 • Notele de subsol și notele de subsol trebuie să fie scrise la un singur rând și separate prin spațiu.
 • Numărul notei trebuie să fie scris în suprapunct și inserat la sfârșitul propoziției sau frazei în cauză.
 • Primul rând al fiecărei note trebuie să fie indentat.

Conținut

 • Numele autorului, titlul lucrării și informațiile privind publicarea (editorul, data și numărul paginilor) trebuie să fie incluse în notele de subsol și în notele finale.
 • Folosiți o formă mai scurtă de citare dacă faceți referire la o sursă care este deja listată pe pagina de lucrări citate.
 • Includeți numărul paginii (paginilor) din materialul la care se face referire, dacă sursa este o carte.
 • Includeți intervalul de pagini al articolului, dacă sursa este un articol de revistă.

Exemplu de notă de subsol:

John Smith, The Art of Writing (New York: Random House, 2001), 45.

Exemplu de notă de subsol:

Jane Doe, "Beneficiile exercițiilor fizice", Journal of Health and Fitness 15 (2019): 22-25.

Nu uitați că nu este necesar să adăugați citate în text pentru aceeași sursă dacă folosiți note de subsol sau note finale.

Lucrări citate Pagina pentru MLA

Pagina de lucrări citate este o parte esențială a formatului MLA, deoarece conține o listă completă a tuturor lucrărilor la care se face referire în lucrare. Iată câteva instrucțiuni de formatare MLA pentru crearea unei pagini de lucrări citate:

Amplasare și format

 • Pagina de lucrări citate trebuie să fie pusă pe o pagină separată la sfârșitul lucrării.
 • Pagina "Lucrări citate" trebuie să fie situată în partea de sus a paginii.
 • Primul rând al fiecărei mențiuni trebuie să fie scris la două rânduri, cu o liniuță de suspensie pentru fiecare rând următor.

Conținut

 • Articolele trebuie să fie plasate în ordine alfabetică după numele de familie al autorului. În cazul în care nu este specificat niciun autor, se va folosi titlul lucrării.
 • Numele autorului trebuie să fie menționat cu numele de familie pe primul loc, urmat de o virgulă și apoi de prenume.
 • Titlurile surselor trebuie să fie scrise cu caractere italice (de exemplu, cărți, reviste) sau să fie înconjurate de ghilimele (de exemplu, articole, capitole).
 • Includeți editorul, data publicării și numărul de pagini pentru cărți.
 • Includeți numărul volumului și al numărului, data publicării și numărul de pagini pentru articolele din reviste.
 • Includeți URL-ul și data la care sursa a fost accesată pentru site-urile web.

Exemplu:

Doe, Jane. "Beneficiile exercițiilor fizice". Journal of Health and Fitness, vol. 15, nr. 2, 2019, pp. 22-25.

Cum să citezi diferite tipuri de surse în formatul MLA

Tipul de sursăFormatul lucrărilor citate
Carte cu un singur autorNumele și prenumele autorului. Titlul cărții. Editor, data publicării.
Carte cu doi sau mai mulți autoriNumele și prenumele autorului 1 și prenumele autorului 2, precum și prenumele și prenumele autorului 2. Titlul cărții. Editor, data publicării.
Carte cu trei sau mai mulți autoriNumele de familie și prenumele autorului 1, et al. Titlul cărții. Editor, data publicării.
Articol de jurnalNumele și prenumele autorului. "Titlul articolului". Titlul revistei, vol. Numărul numărului, Data publicării, pp. Interval de pagini.
Articol de ziarNumele și prenumele autorului. "Titlul articolului". Titlul ziarului, Data publicării, Numărul paginilor.
Site webNumele și prenumele autorului (dacă există). "Titlul paginii sau al articolului". Titlul site-ului web, Editor sau sponsor, data publicării sau data accesului, URL.

Vă rugăm să rețineți că acest tabel conține doar cele mai importante informații pentru fiecare tip de sursă. Consultați Manualul MLA pentru instrucțiuni de citare mai detaliate.

Utilizarea abrevierilor în Mla

Anumite cuvinte sunt abreviate în mod obișnuit în stilul MLA, atât în text, cât și pe pagina de lucrări citate. În continuare sunt prezentate câteva instrucțiuni de abreviere MLA:

 • Pentru state, utilizați abrevierile poștale standard (de exemplu, CA pentru California, NY pentru New York).
 • Pentru luni, utilizați abrevieri standard (de exemplu, ian. pentru ianuarie, sept. pentru septembrie).
 • Pentru autorii corporativi, utilizați acronimele pentru organizații sau grupuri general cunoscute (de exemplu, FBI pentru Federal Bureau of Investigation, NASA pentru National Aeronautics and Space Administration).
 • Volumele (de exemplu, vol. pentru volum, nr. pentru număr) și numerele paginilor (de exemplu, p. pentru pagină, pp. pentru pagini) trebuie prescurtate.

Formatarea numerelor în Mla

 • Numerele de la unu la nouăzeci și nouă ar trebui să fie scrise pe litere, în timp ce numerele de la 100 în sus ar trebui să fie reprezentate prin cifre.
 • Pentru toate sumele monetare (de exemplu, $5, $10), se utilizează cifre.
 • Folosiți cifre pentru toate numerele de pagină, inclusiv pentru cele din lista de lucrări citate.
 • Datele se scriu în cifre arabe, fără suprascris (de exemplu, "1 mai 2023").
 • Pentru ora din zi, utilizați cifre (de exemplu, "3:00 p.m.").
 • Pentru procente, zecimale și fracții, folosiți cifre (de exemplu, "2,5%", "0,75", "1/4").
 • Pentru măsuri, utilizați cifre (de exemplu, "5 cm", "10 kg", "7 mile").

Atunci când formatați numerele în MLA, nu uitați că uniformitatea este esențială. Mențineți o structură consecventă în tot manuscrisul pentru a garanta un aspect elegant și profesional.

Utilizarea imaginilor, tabelelor și a partiturilor muzicale în Mla

Există anumite linii directoare pe care trebuie să le urmați atunci când încorporați imagini, tabele și partituri muzicale în lucrarea MLA:

Imagini

 • Sub imagine, includeți numărul figurii și o legendă descriptivă.
 • Dacă nu ați creat imaginea, furnizați o citare în descriere și o intrare corespunzătoare în lista de lucrări citate.
 • Includeți numele site-ului web și URL-ul în citare dacă imaginea provine de pe un site web.
Via wikiHow

Tabele

 • Deasupra tabelului, indicați numărul tabelului și o legendă descriptivă.
 • Dacă nu ați creat tabelul, furnizați o citare în legendă și o intrare corespunzătoare în lista de lucrări citate.
 • Pentru fiecare coloană și rând din tabel, utilizați titluri clare și succinte.

Partituri muzicale

 • Includeți titlul partiturii muzicale, numele compozitorului și numărul paginii în citare.
 • Includeți o citare și o intrare corespunzătoare în lista de lucrări citate dacă partitura muzicală nu vă aparține.
 • Titlul partiturii muzicale se scrie cu litere de tipar.
Via Columbia University Libraries

Impact ridicat și vizibilitate mai mare pentru munca dumneavoastră

Unul dintre cele mai importante beneficii ale adoptării Mind the Graph este impactul și vizibilitatea sporite pe care le poate aduce eforturilor științifice. Elementele vizuale bine concepute pot ajuta oamenii de știință să transmită descoperirile și ideile lor unui public mai larg.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane