Rapoarte de laborator - acest termen vă poate bântui pe tot parcursul anilor de absolvire și poate părea o durere de cap. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de note bune, nu aveți altă opțiune decât să le prezentați. Ei bine, dacă vă gândiți la asta, vă lipsesc indiciile pentru a scrie un raport de laborator excelent.

Odată ce te-ai apucat să scrii un raport de laborator, ai putea admira "este ceea ce m-a derutat atât de mult?". Citiți articolul pentru a vă îmbunătăți înțelegerea cum să scrieți un laborator raport și structura pe care ar trebui să o urmeze pentru a obține o impresie mai bună.

Ce este un raport de laborator?

Un raport de laborator este un document cuprinzător care descrie procesul unui experiment de laborator. Principalul scop al raportului este de a determina modul în care înțelegeți un anumit experiment și cât de bine ați fi capabili să îl realizați.
Deși sunt mai scurte decât lucrările de cercetare, rapoartele de laborator sunt utilizate în principal în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii pentru a vă îmbunătăți cunoștințele practice.

Cum să scrieți un raport de laborator?

Un experiment tipic de laborator include scopul, metodologia, rezultatele obținute și concluzia la care a dus experimentul. Rapoartele de laborator urmează întotdeauna o procedură simplă și structurată. Este esențial să recunoașteți că fiecare parte a unui raport de laborator este importantă, așa că asigurați-vă că scrieți fiecare dintre ele cu atenție.

Cum să scrieți un raport de laborator - simplificarea științei și dincolo de ea

Structurarea unui raport de laborator

Un raport de laborator este format, de obicei, din nouă secțiuni: Pagina de titlu, rezumat, introducere, materiale necesare, metodă, rezultate, discuții, concluzii și referințe. Vedeți-le pe toate explicate în detaliu mai jos:

 1. Pagina de titlu: Aceasta include titlul experimentului, numele autorilor, data la care a fost scris raportul și orice informații relevante despre curs sau laborator.
 2. Rezumat: Un rezumat include un rezumat al scopului, metodelor, rezultatelor și concluziilor experimentului. Rezumatul trebuie să fie concis, de obicei un paragraf sau mai puțin, și trebuie să ofere o imagine de ansamblu a raportului.
 3. Introducere: Această secțiune oferă informații de bază și contextul științific al experimentului. Scopul experimentului, întrebarea de cercetare și ipotezele ar trebui, de asemenea, să fie menționate în partea de introducere.
 4. Materiale necesare: Această secțiune include materialele și echipamentele utilizate, etapele parcurse și orice observații relevante care ar putea fi găsite în cadrul experimentului.
 5. Metoda: Această secțiune oferă o descriere detaliată a procedurilor utilizate în cadrul experimentului. Aceasta ar trebui să fie scrisă pas cu pas și la timpul trecut.
 6. Rezultate: Secțiunea de rezultate prezintă datele brute colectate în timpul experimentului, inclusiv tabele, grafice, imagini și alte forme de vizualizare a datelor. Rezultatele trebuie să fie prezentate în mod clar și concis.
 7. Discuție: Această secțiune oferă o interpretare a rezultatelor, inclusiv o analiză a constatărilor și o evaluare a ipotezei. Discuția trebuie să relaționeze rezultatele cu contextul științific și trebuie să ofere o concluzie bazată pe date.
 8. Concluzie: Concluzia oferă un rezumat al principalelor rezultate ale experimentului. Concluzia ar trebui să se bazeze pe rezultatele prezentate în raport și ar trebui să ofere o declarație clară a raționamentelor care pot fi trase din experiment.
 9. Referințe: Această secțiune oferă o listă a tuturor surselor care au fost utilizate în cadrul experimentului sau la care se face referire în raport. Referințele trebuie să fie formatate în conformitate cu ghidul de stil preferat.

Diferența dintre un raport de laborator și o lucrare de cercetare

Un raport de laborator și o lucrare de cercetare sunt ambele documente scrise utilizate pentru a comunica rezultatele unui experiment sau studiu. Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale între cele două tipuri de documente.

 • Un raport de laborator este scris, de obicei, pentru a documenta procesul unui experiment de laborator, în timp ce o lucrare de cercetare este scrisă pentru a prezenta rezultatele unui studiu mai cuprinzător, care implică adesea mai multe experimente.
 • Rapoartele de laborator sunt de obicei scrise într-un stil tehnic și științific, în timp ce lucrările de cercetare sunt de obicei scrise într-un stil mai academic, cu o evaluare critică a datelor.
 • Rapoartele de laborator sunt mai scurte decât lucrările de cercetare. Un raport de laborator tipic are între 2 și 10 pagini, în timp ce o lucrare de cercetare are între 10 și 30 de pagini. 

Rapoartele de laborator sunt importante pentru că oferă o modalitate de a demonstra altora că ați înțeles experimentul și, de asemenea, oferă o înregistrare permanentă a experimentului care poate fi folosită pentru referințe viitoare. Folosiți acest ghid pentru a scrie un raport de laborator mai bun, care vă poate spori înțelegerea și vă poate ajuta să obțineți un punctaj mai bun.

Găsiți șablonul infografic perfect pentru cercetarea dvs.

Cum v-ați simți dacă ați identifica un instrument care ar putea ajuta la simplificarea științei și la ruperea conceptelor în infografice ușor de înțeles? Miraculos, nu-i așa?

Fără îndoială, infografiile sunt deștepte, în special pentru oamenii de știință și cercetători, deoarece ajută publicul să înțeleagă munca dumneavoastră. Dacă nu profitați încă de acest avantaj, înscrieți-vă la Mind the Graph instrument care vă poate ajuta să vă conectați conținutul cu cea mai mare bibliotecă de ilustrații exacte din punct de vedere științific din lume, cu peste 70 000 de opțiuni pentru a vă îmbunătăți munca.

Cum să scrieți un raport de laborator - simplificarea științei și dincolo de ea
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane