Vind je het als onderzoeker moeilijk om onderzoeksartikelen te verzamelen? En zelfs als je ze kunt vinden, vraag je te veel geld om er toegang toe te krijgen? Nou, geen zorgen. Als onderzoeker zou het moeilijk zijn om te betalen voor elk ander artikel dat moet worden onderzocht. 

Om dit probleem op te lossen is er een model geïntroduceerd dat Open Access Publishing heet en waarbij onbeperkte onderzoeksartikelen gratis toegankelijk zijn. Laten we eens diep duiken in wat open access publishing is, de soorten, en de voor- en nadelen van open access publishing in dit artikel. 

Wat is Open Access publiceren?

Open access publishing is een wetenschappelijk publicatiemodel dat onbeperkte en vrije toegang tot onderzoeksartikelen en andere academische content online mogelijk maakt. Iedereen met een internetverbinding kan het gepubliceerde materiaal lezen, downloaden, kopiëren, verspreiden en gebruiken zonder financiële of juridische belemmeringen.

De conventionele manier van publiceren houdt in dat uitgevers abonnementskosten in rekening brengen of individuen of instellingen laten betalen om toegang te krijgen tot academische tijdschriften en artikelen. Dit kan de toegang tot kennis beperken, vooral voor mensen die zich de hoge abonnementskosten niet kunnen veroorloven of geen banden hebben met goed gefinancierde instellingen.

Open access publishing heeft daarentegen als doel om onderzoek en kennis vrij beschikbaar te maken voor het publiek. Auteurs of hun instellingen dekken doorgaans de kosten voor peer review, redactie en publicatie door een artikelverwerkingsvergoeding (APC) te betalen aan de uitgever. 

Gerelateerd artikel: Wat is open wetenschap en waarom is het belangrijk in onderzoek?

Voor- en nadelen van open publiceren

Voordelen van Open Access publiceren

Open access publishing biedt onderzoekers, instellingen en het grote publiek vele voordelen. Deze voordelen omvatten:

 1. Verhoogde toegang: Open access publishing biedt onbeperkte toegang tot onderzoeksartikelen en neemt financiële barrières weg die de verspreiding van kennis kunnen belemmeren. Onderzoekers van alle achtergronden, ongeacht hun institutionele banden of financiële middelen, kunnen vrij toegang krijgen tot wetenschappelijke inhoud en deze gebruiken.
 2. Wereldwijde kennisdeling: Open toegang maakt een snelle en wijdverspreide verspreiding van onderzoeksresultaten mogelijk. Het vergemakkelijkt de samenwerking tussen onderzoekers wereldwijd en moedigt de uitwisseling van ideeën en kennis op wereldwijde schaal aan. 
 3. Verbeterde zichtbaarheid en impact: Open access artikelen zijn zichtbaarder en toegankelijker, wat hun lezerspubliek en potentiële impact kan vergroten. Onderzoekers die publiceren in open access tijdschriften kunnen hogere citatiecijfers krijgen, wat leidt tot meer erkenning binnen hun vakgebied.
 4. Economische voordelen: Open access publishing kan leiden tot kostenbesparingen voor instellingen en individuen. Abonnementen op traditionele tijdschriften kunnen duur zijn, vooral voor bibliotheken en onderzoekers in regio's met lage inkomens. Open access elimineert abonnementskosten, waardoor onderzoek toegankelijker wordt en instellingen hun middelen efficiënter kunnen inzetten.

Nadelen van Open Access publiceren

Hoewel open access publishing verschillende voordelen biedt, heeft het ook bepaalde nadelen die overwogen moeten worden. Deze omvatten:

 1. Financieringsuitdagingen: Open access publiceren vereist vaak dat auteurs of hun instellingen artikelverwerkingskosten (APC's) betalen om de publicatiekosten te dekken. Dit kan een financiële last zijn, vooral voor onderzoekers met beperkte financiering of onderzoekers van instellingen met een laag inkomen. 
 2. Zorgen over kwaliteitscontrole: Hoewel veel open access tijdschriften zich houden aan strenge peer-review processen, kan alleen al het volume van open access publicaties het een uitdaging maken om een consistente kwaliteitscontrole te garanderen. De proliferatie van roofzuchtige tijdschriften, die winst belangrijker vinden dan academische integriteit, vormt een risico voor de geloofwaardigheid van open access publishing. 
 3. Duurzaamheid van bedrijfsmodellen: De financiële duurzaamheid van open access publicatiemodellen blijft een punt van zorg. Sommige open access tijdschriften zijn alleen afhankelijk van de kosten voor het verwerken van artikelen, wat op de lange termijn misschien niet levensvatbaar is. Alternatieve financieringsmodellen, zoals institutionele subsidies of consortiumovereenkomsten, moeten worden onderzocht om de voortdurende beschikbaarheid van open access publicaties van hoge kwaliteit te garanderen.
 4. Beperkte toegang tot ouder onderzoek: Hoewel open access publishing de toegankelijkheid van nieuw onderzoek bevordert, wordt de toegankelijkheid van oudere publicaties mogelijk niet aangepakt. Auteursrechtelijke beperkingen of het ontbreken van een retroactief open-toegangbeleid kunnen oudere onderzoeksartikelen ontoegankelijk maken voor het bredere publiek. 
 5. Ongelijkheid in kennisdistributie: Ondanks het streven naar inclusiviteit, neemt open access publishing de ongelijkheden in de toegang tot kennis niet volledig weg. Onderzoekers in regio's met beperkte middelen kunnen nog steeds problemen ondervinden bij het verkrijgen van toegang tot het internet of kunnen de nodige infrastructuur missen om open access bronnen effectief te gebruiken. 

Soorten Open Access Publicatiemodellen

Er zijn verschillende soorten open access publicatiemodellen die de verspreiding van onderzoeksartikelen en wetenschappelijke inhoud vergemakkelijken. Deze modellen omvatten:

 1. Gouden open toegang: In het gouden open access model worden artikels gepubliceerd in open access tijdschriften die de inhoud onmiddellijk na publicatie vrij beschikbaar maken voor lezers. Deze tijdschriften financieren hun activiteiten meestal via artikelverwerkingskosten (APC's) die door de auteurs of hun instellingen worden betaald. 
 2. Groene open toegang: Groene open toegang houdt in dat auteurs een versie van hun onderzoeksartikel deponeren in een repository, zoals een institutionele repository of een onderwerpspecifieke repository, terwijl de uiteindelijke gepubliceerde versie achter een paywall blijft in een tijdschrift met een abonnement. De gedeponeerde versie, vaak een preprint of postprint genoemd, wordt vrij toegankelijk gemaakt voor het publiek, waardoor het onderzoek breder toegankelijk wordt.
 3. Hybride open toegang: Hybride open toegang verwijst naar een model waarbij tijdschriften zowel open toegang als abonnement-gebaseerde opties aanbieden. In dit model kunnen auteurs ervoor kiezen om een APC te betalen om hun individuele artikels open access te maken binnen een tijdschrift met abonnement. Andere artikelen binnen hetzelfde tijdschrift blijven echter alleen toegankelijk voor abonnees. 
 4. Diamant of platina open toegang: Diamond open access, ook wel platinum open access genoemd, zijn tijdschriften die volledig open access zijn en geen artikelverwerkingskosten (APC's) in rekening brengen aan auteurs. Deze tijdschriften zijn vaak afhankelijk van alternatieve financieringsmodellen, zoals institutionele subsidies of vrijwilligerswerk, om de publicatiekosten te dekken. 
 5. Bronzen Open Toegang: Het bronzen open access model verwijst naar artikelen die vrij beschikbaar worden gesteld na een embargoperiode. Tijdens deze periode zijn de artikelen alleen toegankelijk voor abonnees of via pay-per-view opties. Na afloop van de embargoperiode worden de artikelen vrij toegankelijk voor het publiek. 

Het open access publishing model heeft een revolutie teweeggebracht in de verspreiding van wetenschappelijk onderzoek door de barrières voor toegang tot kennis te slechten. Door middel van gouden, groene, hybride, diamanten en bronzen open toegangsmodellen hebben onderzoekers en instellingen de principes van openheid, transparantie en inclusiviteit omarmd bij het delen van hun bevindingen. 

Exclusieve wetenschappelijke inhoud gemaakt door wetenschappers

Heb je er ooit over nagedacht hoe sommige onderzoeksrapporten binnen de kortste keren populair worden? Dat komt door de exclusieve inhoud in combinatie met de juiste visuals. De wetenschappelijke visuals, grafieken en infographics versterken de inhoud van het onderzoeksartikel en maken het de lezer gemakkelijk om de informatie te decoderen en het onderwerp te begrijpen. Dergelijke infografieken kun je vinden op Mind the Graph, dat is gemaakt door wetenschappers om hun collega-onderzoekers te helpen. Dus waar wacht je nog op? Meld je nu aan voor Mind the Graph

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen